Zaterdag hebben 8 jeugdige Souburgers meegespeeld met het 13e HWP jeugdschaaktoenrooi.

Helaas hadden we door vervoersproblemen Jens thuis moeten laten.

In totaal streden 44 kinderen in 2 groepen om de prijzen. De AB-C en D groep speelden 7 ronden zwitsers en de E-F en GH groep speelden 9 ronden zwitsers.

De ABCD-groep werd gedomineerd door twee spelers van KGRSL, die met 6,5 gezamenlijk de groep wonnen. Met 3 uit 7 werd Joey derde in de AB-groep. Ook Mert (D-groep) scoorde vandaag 3 punten. Mert maakte zich niet populair bij clubgenoot Joey door in een koning dame eindspel een onreglementaire zet te claimen en zodoende de winst op te strijken.

hwp Joey     hwp brandon mert

Joey op weg naar weer een derde plaats                                       Brandon en Mert

Brandon haalde de meeste punten van de souburgse deelnemers inde ABCD-groep. Met 3,5 punt moest hij genoegen nemen met de 6e plaats in de D-groep.

Ook de EFGH groep werd gedomineerd door schakertjes uit België, maar deze komen uit voor De Mercatel. En al snel werd duidelijk dat ze allemaal met wit 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pf6 4. Pg5 d5 5. exd5 Pxd5 6. Pxf7 speelden als de kans zich aandiende. Ook tegen Zeeuwse topper Giovanni kwam dit op het bord maar na 6. …- Kxf7  ging het helemaal mis. Thuis hebben we al best wel vaak naar 5. … - Pa5 gekeken, wat zwart heel fijn tegenspel geeft voor de geofferde pion. In het tweede potje waarin deze opening op het bord kwam speelde Giovanni wel de thuisvariant en een prachtige partij waarin zijn tegenstander (2e in het eindklassement) helemaal werd overlopen en alleen maar moest verdedigen. Echter Giovanni vergat de trekker over te halen en in plaats van het winnen van een volle toren ging hij uiteindelijk ten onder door het toedoen van diezelfde toren. Na dit verlies was de derde plaats het hoogst haalbare. Ook deze keer moest hij dit onderling met Niels van Sieghem (Sv Goes) gaan uitvechten. Beide kinderen zijn erg aan elkaar gewaagd, maar Gio speelde veel goede partijen vandaag, dus hij begon de partij met veel vertrouwen. Het werd zoals verwacht een spannende maar leuke, leerzame partij waarin Giovanni in de aanval was. Het leerzame uit deze partij voor Giovanni was dat het soms nodig is om extra materiaal naar de aanval te brengen en dan was Niels kansloos geweest. Nu kon Niels met zijn koning ontsnappen en de partij in zijn voordeel beslissen. Helaas geen derde plaats vandaag. Op het Pepernoten toernooi wacht de revanche. Berk haalde net als Giovanni 5 punten en dat leverde hem een keurige derde plaats op in de GH-groep.

HWP GIo Niels

wederom een onderling duel om de prijzen: Niels vs Giovanni

Arkan en Déjan scoorden vandaag 4 uit 9 en Jeremy, die zijn eerste toernooi speelde  deed het met 3 uit 7 uitstekend. Vooral toen hij de opdracht kreeg elke zet van de tegenstander te bekijken, waarom die werd gespeeld, gaf Jeremy geen stukken meer weg wat resulteerde in drie knappe overwinningen. Een hele leerzame dag voor deze jonge schaker.

                     hwp efgh                          hwp berk 3e

                    SKS ers in de EFGH groep                                        Berk keurig 3e 

Ook de club bleek in de prijzen te zijn gevallen. Met 8 deelnemers hebben we voor het eerste de prijs voor de club met de meeste deelnemers gewonnen. Of we de schaakstukken gaan gebruiken, denk ik niet, maar het schaakbord zal zeker een plaatsje krijgen tussen de huidige schaakborden.

De eindstand