Bert Henderikse heeft verrassend gewonnen van een zeer sterke meesterklasse-speler. Lange tijd zag het er niet naar uit dat Bert zou winnen, maar het eindspel werd verrassend naar een winnende stelling gebracht.

Tegenstander Hans Groffen had lang het beste van het spel en had zelfs lang een pion meer. Het leek allemaal erg lastig voor Bert, maar ook in de analyse was men niet overtuigd dat Hans zijn stelling naar de winst kon spelen. In de slotfase wilde Hans te veel en Bert bracht een mooi pionoffer. Daarmee liep de f-pion pardoes door en moest Hans opeens Bert feliciteren in plaats van andersom.

Jeroen Hekhuis blijft koploper door een overwinning op Merijn van Broekhoven die een gelijke stelling om zeep hielp. De opening was ook prettiger voor Merijn en zwart kan daarover weinig inbrengen al staat hij niet veel slechter. Merijn bood dan ook remise aan, maar Jeroen weigerde dit aanbod en hoopte op een foutje van Merijn. Die kwam er ook en opeens vloog er een stuk van het bord af.

Martin de Bock en Frans Baljeu deelden het punt. Ik had het idee dat Martin nog wel even had kunnen proberen in een toreneindspel met ongelijke lopers. Martin zag het niet en was tevreden met remise.

Max Toetenel stond lang onder druk door de stukken van Alex Jonkheer. Alex hield te krampachtig vast aan het loperpaar, want een keer Lxf3 zou de witte koningsstelling toch wel behoorlijk verzwakt hebben. Max hield stand en Alex liet zowaar toe dat er meerdere stukken van hem in kwamen te staan. Het kostte eerst een stuk en later nog een kwal. Uit teleurstelling speelde Alex nog een uurtje door al was dat zinloos.

Laura Tiggelman verraste Albert Vermue in een partij met een zettenverloop waar de toeschouwers weinig van snapten. Wel was het voor de neutrale kijker smullen geblazen. Albert offerde een stuk, maar dat leek niet goed totdat Laura Albert zijn gang liet gaan. Albert deed het op zijn beurt niet echt handig en uiteindelijk zo onhandig dat Laura hem in de aanval aftroefde.

Eric van Driel had het een tijdje moeilijk met een vijandelijk paard op d6. Tegenstander Kees Polderman kon niet verder met dit prachtstuk en kwam daarna in de problemen. Eric maakte de partij daarna netjes af.

Johanna Brouwer greep de winst op Ingel Baaijens terwijl Jan Engelen een overwinning bij kon schrijven door Joas Fontijn te verslaan.


Competitie 2018/2019 ronde 17