In de laatste ronde ging het nog om de strijd voor de derde plaats. Tevens waren nog andere prijzen te winnen ook namelijk in de categorieën 1800-, 1500- en de beste toernooiprestatie. Het kampioenschap was al wel vergeven en wel aan FM René Tiggelman. Jos van der Kaap werd tweede. De beide heren speelden niet mee voor de competitie, maar speelden de kwartfinale van de Souburgse Beker tegen elkaar. Daar komen we later nog op terug.
Allereerst de strijd om de derde plaats. Voor het ingaan van de laatste ronde hebben een handvol spelers nog kans om aanspraak te maken op de derde plaats. Roel Schroevers had de beste papieren want die stond derde. Vanwege afmelding was duidelijk dat er in ieder geval een speler die derde plaats over zou nemen. Roeland Alders stond vierde en vlak achter Roel op de ranglijst, maar ook de nummers 5, 6 en 7, in de personen van Louis Nieuwenhuijse, Erik Wolf en Albert Vermue, konden het felbegeerde podium nog halen.
Overigens bleek na afloop na een kijkje in het programma dat Erik het niet meer konden redden aangezien Louis en Roeland tegen elkaar speelden en dat er dan sowieso een van beiden boven hem zou eindigen. Dat wisten we echter op de avond zelf niet.
Overigens moest Erik zijn meerdere erkennen in Jeroen Hekhuis. Jeroen speelde een goede partij en wist wel raad met de wat passieve stelling van Erik. Uiteraard was het niet zomaar gewonnen, maar de witte stukken waren gewoon actiever dan de zwarte. Het paardeindspel met twee pionnen meer voor Jeroen werd uiteindelijk verzilverd.
Dan de partij waar het nog echt om de knikkers ging, de partij tussen Roeland en Louis. Bij winst van Roeland zou Roeland derde worden en ook een remise zou hem een podiumplaats opleveren. Louis moest winnen.
Een ongebruikelijke opening vanuit Louis’ perspectief had Roeland wat handiger aan kunnen pakken. De engine gaf daar plus 1 aan. Door de ietwat lompe aanpak van Roeland was het eerder Louis die de beter papieren had. Naarmate de partij vorderde had Louis diverse mogelijkheden om de partij naar zich toe te trekken. Gemakkelijk was het niet en de beste kans gaf waarschijnlijk nog een kwaloffer of stukoffer. Het werd niet gespeeld. De grote stukken verdwenen van het bord en het paardeindspel wat op het bord verscheen was potremise. Roeland kwam hiermee erg goed weg en werd daarmee wel derde.
De 1800- prijs ging naar Albert Vermue die op de valreep Erik Wolf nog voorbleef. Erg lullig want Erik stond voor het ingaan van de laatste ronde nog een plaats boven Albert.
De 1500- prijs ging naar Ralph den Nederlanden. Met 1465 was hij natuurlijk aan het begin van het seizoen veel te laag gerate, maar daarmee greep hij wel de 1500- prijs. De prijs voor de beste toernooiprestatie was er eveneens voor Ralph. Met 4,23 bleef hij Erik Wolf nipt voor. Die had met 3,22 uiteraard ook een prima competitie gespeeld, maar Ralph op papier dus beter. Volgend seizoen is de rating van Ralph een stuk hoger en dan komt hij in ieder geval niet meer in aanmerking voor de 1500- prijs. Daar krijgen we sowieso een nieuwe prijswinnaar. Overigens had Ralph de laatste ronde zijn dag niet, want hij verloor van Alex Jonkheer.
Ralph den Nederlanden viel in de prijzen ondanks een nederlaag tegen Alex Jonkheer (Foto: Roeland Alders)
Ralph zijn dame stond buitenspel op g2 en Alex zijn dame was irritant aan het doen bij de koning van Ralph. Tevens stonden paard en toren nog ongeroerd op b8 en a8 en die toren verdween dan ook van het bord. Eeuwig schaak zat er niet in en zodoende nog een domper voor Ralph.
Dan nog een bijzonder resultaat. Als je bij de bookmakers op remise had ingezet op de partij Frans Baljeu-Bert Henderikse dan hadden ze je voor gek verklaard en was je waarschijnlijk miljonair geweest ook. De partij eindigde inderdaad in remise. Bert ruilde een van zijn lopers voor pionwinst, maar daarmee kwamen wel lopers op het bord van ongelijke kleur. Nadat de torens geruild werden snoepte Bert weliswaar nog een extra pion mee, maar was de stelling potremise. Baljeu was erg in zijn nopjes. Van Bert weet ik het zo net nog niet…
Johanna Brouwer speelde tegen Brandon Haasbroek. Laatstgenoemde had er zin in om er een fraaie partij van te maken. We komen er in bij 18. Lb4
Wit: Johanna Brouwer
Zwart: Brandon Haasbroek
Wintercompetitie 2024/2025, ronde 30, 22 mei 2025
Stelling na 18. Lb4
Voor het gespeelde Lb4 staat zwart wel wat comfortabeler dan wit, maar er is nog geen man over boord. Na Lb4 is dat helaas voor Johanna wel anders. Brandon slaat direct toe.
18. … Pxg2!
Een mooie zet. Na 19. Kxg2 volgt natuurlijk 10. … dxc4+ met damewinst.
19. Lxf8 Pxf8
Brandon geeft terecht een kwaliteit cadeau voor een prachtige stelling. Het paard kan nog steeds niet geslagen worden vanwege dxc4. Wellicht was 19. … dxc4 iets nauwkeuriger geweest. Na 20. c5 staat de loper op a8 even niets te doen. Na 20. c5 volgt 20. … Pxe1 en zwart staan na 21. Txe1 bxc5 fantastisch. Johanna wilde geen kwal verliezen en speelde:
20. Tf1
Brandon volgde met
20. … dxc4
21. Lxc4 Txc4 22. Dxc4 is erg interessant. Een dubbel kwaliteitsoffer met een ruïne voor de witspeler als gevolg. Echter moet je hier nog wel goed rekenen dat alles door daadwerkelijk instort. Na bijvoorbeeld 22. … Pf4 volgt 23. d5 Dg5+ 24. Pg4 Lxd5 25. Txd5 exd5 26. Dc8 h5. Zwart staat hier met een kleine kwaliteit voorsprong uitstekend. En grappen als 27 Te1 (dreiging naar e8) zijn makkelijk te pareren.
21. Lxc4
Werd dus ook gespeeld. Brandon speelde hier echter
21. … Pf4
Ook uitstekend natuurlijk.
22. La6
De engine ziet helaas voor Johanna niets meer om de schade ter herstellen. 23. Dg3 wordt als beste zet genoemd. Maar dat lost niets op na 23. … P8g6. Na 24. La6 Dd5 wordt de druk te groot. Overigens kan Lxc8 niet zo snel vanwege Pe2+ met damewinst.
22. … Dg5+
De diagonaal van h1 naar a8 is natuurlijk al erg fraai.
23. Dg3?
Dat is niet zo’n goede zet. Na 23. Pg4 h5 24. Dg3 hxg4 is het wel gedaan. 25. Dxg4 kan niet vanwege Ph3+ en damewinst. Met 24. Lxc8 vliegt er wel een tweede toren af, maar gaat het na 24. … Pxh3 ook niet goed. 25. Kh2 Pf4 geeft winst. Met Dh6 wordt er mat gedreigd. De zetten d5 en f3 geven ook geen uitkomst. Na 26. … Dh6+ 27. Kg1 volgt 27. … Pe2 en de dame gaat verloren. Dg3 beëindigt de partij wel onmiddellijk.
23. … Pxh3#
Een leuke partij. Waar ook een leuke partij was is bij Eric Bouman en Vincent Sleuyter. Eric stond vanaf het begin al erg goed en Vincent leek al snel te verliezen. Echter vond Eric de goede voortzetting niet en bleef Vincent in leven. Het slot heb ik niet meer gezien, maar Vincent won deze partij zelfs nog.
Vincent Sleuyter is niet blij in zijn partij met Eric Bouman (Foto: Roeland Alders)
Kwartfinale Beker van Souburg
Afgelopen donderdag werd er ook nog een bekerwedstrijd gespeeld. Jos speelde tegen René en de partij was een waar spektakel. Wellicht dat een van de beide heren hier nog een uitgebreid verslag over schrijft, want voor mij was het hogere wiskunde. Uiteindelijk gaf René een stuk voor compensatie. Waarschijnlijk werd nog een remise gemist en bekert Jos verder. Loting van de halve finales volgt als de laatste partij in deze gespeeld is.
René lekker aan de thee in de kwart finale van de Beker van Souburg (Foto: Roeland Alders)