Hoofdmenu


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Onze sponsors:

pantarhei

Vier Souburgse jeugdspelers actief op het ONJK 2019

Een viertal jeugdige Souburgers onderbraken hun vakantieactiviteiten, variërend van strandbezoek en buitenspelen tot als een zombie thuis op de bank hangen, om een week te gaan schaken in Overijssel. In Borne werd de 45e editie van het Open Nederlands Jeugdkampioenschap (kortweg ONJK) georganiseerd, een toernooi waarin zo’n 270 jeugdschakers meespeelden. Veel Nederlanders uiteraard, maar ook jeugd uit België, Duitsland, Denemarken en Griekenland.

Vanuit Zeeland speelden er zestien jeugdschakers mee. Veertien daarvan, waaronder de Souburgers, verbleven in een grote bungalow in Rijssen waar ze ’s middags na de partijen konden chillen, voetballen, tafeltennissen of zich op het springkussen uitleven. Al was dat laatste niet helemaal zonder gevaar…

 

IMG 1180                                   DSCF5690

Déjan op dag 2, na een kleine botsing op het springkussen           Brandon was er wel ongeschonden afgekomen

 

De Souburgse delegatie kende twee debutanten en twee ervaren rotten. Voor Déjan van de Ven (winnaar van de Souburgse B-competitie) en Brandon Haasbroek (de nummer twee in de A-competitie) was het de eerste keer dat ze met de schaakgroep meegingen. Laura en Vincent Tiggelman speelden intussen al voor de zesde keer mee en wisten dus wat ze konden verwachten.

In de D-groep eindigden Déjan en Brandon gebroederlijk op vijf punten uit dertien partijen. Niet alleen in het aantal behaalde punten, maar ook in hun manier van spelen leken ze erg op elkaar. Een groot optimisme, goed in het maken van plannetjes…… maar helaas af en toe te weinig oog voor de plannetjes en mogelijkheden van de tegenstander. Déjan begon het toernooi niet best met drie snelle nederlagen op rij. Het was voor het eerst dat hij een groot toernooi speelde met langere bedenktijden en hij moest daar duidelijk nog aan wennen. Halverwege het toernooi pakte hij echter veel punten. Brandon, die al enkele keren aan een NK heeft deelgenomen, speelde iets rustiger en snoepte regelmatig een heel of half puntje mee. Ik zou graag wat partijfragmenten laten zien, maar helaas waren er in de D-groep maar heel weinig live-borden. Wel herinner ik me dat zowel Déjan als Brandon er in slaagden om een keer hun tegenstander heel mooi vanaf h1 mat te zetten.

DSCF6679 IMG 1325

Vincent tijdens ronde 5, de partij eindigde in remise                                      De groep was in vorm: maar liefst 5 van de 6 dagen werd de ijsjesscore behaald!

                                                                                                                                   (Gelukkig voor Déjan kon hij al snel weer een ijsbakje vasthouden)

 

Bij de C-jeugd schoot Vincent met 2,5 uit 3 sterk uit de startblokken. Daarna haperde de motor af en toe. Vooral de nederlaag in ronde zes was jammer, in een gewonnen stelling trapte hij in het laatste trucje dat zijn tegenstander nog had. Met vijf uit negen eindigde hij nog wel met een plusscore.

Laura was eerder in de vakantie op reis geweest in Thailand, waar ze bekend kon raken met de theoretische kant van het begrip “karma”. In Borne kwam ze hard in aanraking met de praktische kant. Na vroeg in het toernooi twee volkomen “onverdiende” overwinningen te hebben geboekt uit totaal verloren stellingen, gaf ze later in het toernooi twee totaal gewonnen stellingen uit handen. Vooral de nederlaag in ronde zeven deed pijn: een perfect gespeelde partij werd in tijdnood in één zet volledig weggegeven. Daartegenover stond dan weer een zeer tevreden gevoel over twee mooie zetten waarmee ze haar tegenstanders op de knieën kreeg. Laura eindigde op 4,5 uit 9 en dat had misschien nog een halfje meer kunnen zijn als ze in de laatste ronde had doorgespeeld. Maar na zes dagen schaken en met nog maar tien minuten op de klok vond ze het wel welletjes en gaf ze een stelling met een pion meer maar remise.

 

 IMG 1068  DSCF0758   IMG 1067

1. .., Ke8! (en vooral niet Ke7?)     Hetzelfde eindspel 12 zetten later                                                                                                1...., Tb1+!

 

Was je partij klaar dan kon je in de de zaal ernaast natuurlijk je partij nog eens naspelen, met of zonder hulp van een coach. Maar je kon daar ook andere spelletjes spelen, zoals raindrop-chess of 4 x 4 chess. Voor de kleineren was er ook nog een Lego- en een knutselhoek.

 

DSCF6567

Brandon "misbruikt" het raindrop-bord voor een potje gewoon schaak

 

Als ook de laatsten klaar waren dan vertrok de groep weer naar Rijssen waar door sommigen zowel voor als na het eten fanatiek gevoetbald of getafeltennist werd.

 

IMG 1360   IMG 1577

Schakers houden van varianten. Soms een gezonde variant...                                                 ... soms een iets minder gezonde variant, maar:

 

IMG 1733   IMG 1717

...overtollige calorieën werden er snel weer af gesport met een half uurtje "rond de tafel"          OK, dit rondje was voor Brandon

 

IMG 1858

Na de laatste ronde even bijkomen met een pannenkoek (nieuwe spelling!) in Het Pannekoekhuis (oude spelling!). 

Voor wie ooit in Borne komt: een aanrader!

 

Afdrukken Download
  • Geen reacties gevonden
Voeg opmerking toe

Volledige nieuwsartikelen: