Het eerste team heeft de domper tegen Charlois Europoort 3 knap weggespeeld. Thuis werd knap van Het Witte Paard 2 gewonnen. De winst was niet eens onverdiend.

Het tweede team van Het Witte Paard is huizenhoog favoriet voor de titel in de derde klasse en met de wetenschap dat de spelers van het eerste team nogal wisselvallig presteren had het wel eens een zware middag kunnen worden.

De Zeeuws-Vlamingen kwamen sterk op, maar op de borden viel er in het begin niet veel te zien van enig krachtsverschil. Wellicht dat Henrik wat minder uit de opening was gekomen, maar daar tegenover stonden aardige openingen van Jeroen en Roeland.

Toch was er een eerste nul te incasseren voor ons. Jeroen speelde een aardige partij tegen Gunther Deleyn en stond eigenlijk prima. Zetverwisseling draaide de boel om en Jeroen kon daarna vrij snel inpakken.

Bert kreeg een remiseaanbod te verwerken op het laatste bord. Eerst hoorde hij het aanbod niet en zijn tegenstander moest zowat schreeuwen om de aandacht van Bert te krijgen. Bert was wat ziekjes en kwam al hoestend en proestend vragen of hij het aanbod mocht accepteren. Ik zei dat ie dat maar zo snel mogelijk moest doen gezien zijn toestand en zo geschiede.

Robin speelde vervolgens remise tegen hun sterkste speler die luistert naar de naam Kees Nieuwelink. De partij was volgens mij de gehele tijd wel zo’n beetje in evenwicht. Robin had niet zoveel tijd meer en bood remise aan. Kees had nog meer dan een uur, maar bij het accepteren van het aanbod was er niet veel meer over van dat uur extra.

Henrik was de volgende met een remise. Hij had weliswaar een pion minder in een toreneindspel, maar de stelling was gemakkelijk remise te houden. Overigens denk ik wel dat hij in het middenspel duidelijk minder stond en dat zijn tegenstander daar had moeten toeslaan. Vooralsnog een 2,5-1,5 achterstand.

Dan de punten. Eerst was het Roeland die zijn eerste zege van het seizoen boekte. Vanuit de opening was het al lekker spelen met voordeel. In het middenspel leek het bijna mis te gaan, maar Roeland was op tijd bij de les. Zijn tegenstander offerde een stuk voor wat centrum pionnen en gezien de tijdnood van Roeland was het erg oppassen geblazen met die mannetjes op het midden van het bord. Uiteindelijk koos Roeland er voor om het stuk terug te geven voor twee pionnen en dat leverde wat activiteit op terwijl het anders keepen geblazen was geworden met een stuk meer. Na pionwinst werd het eindspel netjes naar de winst gespeeld.

Corné wist zijn eindspel ook netjes naar de winst te spelen. Al snel was er vanuit de opening weinig aan de hand en stond Corné zelfs wat beter. In de tijdnood had zijn tegenstander nog terug kunnen komen, maar de lastige zettenreeks die daarmee gepaard ging werd niet gevonden. Corné snoepte twee pionnen mee en zijn tegenstander gaf er de brui aan. 3,5-2,5 voor ons met Rogier en René nog bezig.

Rogier was niet zo lang meer bezig, want daar ging het niet goed. René speelde tot diep in de middag door. Eerst Rogier. Vanuit de opening was het allemaal nog okay totdat c5 opeens te vaak aangevallen stond. Met een pion minder moest Rogier gaan keepen. Een voordeel was dat hij het loperpaar had. Lang leken er ook nog wel mogelijkheden te liggen om wellicht een resultaat uit het vuur te slepen. Dat lukte na een blunder niet en zo was de stand weer gelijk.

Alleen onze kopman was nog bezig en hij had een mooie stelling op het bord getoverd. Met beiden een toren en René drie gezonde pionnen zou het een koud kunstje moeten zijn om te winnen. René lette even niet op en opeens was zijn g-pion verdwenen. Nu bleef er een f- en h-pion plus toren over voor René en enkel een toren voor zijn opponent Nele Vanhuyse. Theoretisch remise, maar uiteraard wel het proberen waard om door te gaan voor de winst. Lang leek het er op dat Nele dit remise zou gaan houden. Een foutje deed echter anders beslissen. René was er als de kippen bij en sleepte zo al puffend en steunend de match binnen.

Souburg-HWP Sas van Gent 2 4,5-3,5:

  1. René Tiggelman (2163)-Nele Vanhuyse (2102) 1-0
  2. Jeroen Hekhuis (2084)-Gunther Deleyn (2161) 0-1
  3. Henrik Westerweele (1981)-Harry Provoost (2050) remise
  4. Robin Bosters (2102)-Kees Nieuwelink (2184) remise
  5. Rogier van Gemert (1879)-Johan de Zwart (1980) 0-1
  6. Roeland Alders (1941)-Herman van de Wynkele (2016) 1-0
  7. Corné Boogaard (1843)-Frans Snijders (1898) 1-0
  8. Bert Henderikse (1894)-Marnix van der Zalm (2055) remise