Souburg 2 ging zaterdag 13 febr. jl. vol goede moed op pad om tegen HWP 4 voor een verrassing te zorgen maar kreeg een lesje in nederigheid. Na een voorspoedige tocht door nat Zeeuws landschap en droge tunnel kon om klokslag 13.00 uur de grote strijd om het kampioenschap in de Hoofdklasse ZSB beginnen. Souburg 2 moest met drie invallers tegen een opmerkelijk compleet HWP 4 optornen. De lezer leest het goed: “opmerkelijk compleet” , zeker als hij in ogenschouw neemt dat de teamleider van HWP 4 in zijn uitnodiging voor deze match aan mij had bericht dat hij er alles aan deed deze keer een volledig team op de been te kunnen brengen. Was dit realiteitszin van die teamleider of een meesterzet in een psychologisch spel om Souburg 2 in verwarring te brengen? Ik ben een betrekkelijke nieuwkomer in het Zeeuwse schaakleven, dus ik laat duiding van dit bericht van die teamleider maar graag aan anderen over. Een verrassing  was op zich heel wel mogelijk, de thuiswedstrijd op 26 september jl. hadden wij immers met 4½  tegen 3½  gewonnen. We zouden onze huid aan de overkant duur verkopen, het liep namelijk anders.


Martin de Bock op bord 7 schoot in vrijwel gelijke stand in een eindspel met voor beiden een aantal pionnen en het loperpaar als eerste een bok. Het gevolg was een loper die eigenlijk niet meer meedeed en een niet te stuiten opmars van een pion van zijn tegenstander. Merijn speelde fraai remise tegen een tegenstander met een rating van ruim boven de 1800. Merijn stond lang moeilijk met vooral een ingesloten lijkende witte loper op d7 maar bleef volhardend worstelen en kwam boven. Zijn vrees alleen als invaller te zijn ingehuurd omdat Souburg 2 een tweede chauffeur van node had, logenstrafte hij zo op fraaie wijze zelf. Zijn van een grote vorm getuigende optreden in de interne competitie was hem overigens al vooruit gesneld. Rogier maakte degelijk remise. Terecht zag hij af van een poging iets te forceren, meestal loopt zo’n poging in het schaken niet goed af.


Ondergetekende moest in het Russisch berusten in verlies van zijn pion op e4 in de opening, maar kreeg wel als compensatie een sterk opgesteld loperpaar. Uiteindelijk leidde de actieve stelling tot niet meer dan het wegwerken van achterstand in het aantal pionnen, ook remise dus.


De eerste vier borden hadden het zwaar. Martin zag poging tot activiteit stranden in het verlies van een stuk, terwijl zijn vrijpion niet doorbrak. Paul had op het eerste bord een moeilijke partij en moest berusten in verlies. De koning van Max moest een wandeling om zich op de damevleugel te kunnen verschuilen wel bekopen met materiaalverlies. JeePee ten slotte bleef taai tegenstand bieden. Hij streed niet alleen voor het team maar ook voor zijn fraaie ongeslagen reeks uit de eerste zes ronden. Uiteindelijk moet hij berusten in zijn eerste nederlaag. De eindstand was dus 6½  - 1½  voor HWP 4. De resterende drie ronden kunnen wij bevrijd van alle druk vrijuit spelen om de tweede plaats in de Hoofdklasse te behouden. Hieronder het overzicht:

 

HWP 4 Souburg 2  
     

G. van Rij                           

F. Snijders                         

M. Rademakers                             

H. van de Wynkele

B. de Vogelaere                             

A. den Hamer                  

J. Gommers                      

P. de Vroe                          

P.van Rooijen  

M. Toetenel

M. Koolhoven

J.P. van Gemert

C. Schoor

R. van Gemert

M. de Bock

M. van Broekhoven

1 - 0

1 - 0

1 - 0

1 - 0

½-½

½-½

1 - 0

½-½

 

Verslag:

Carl Schoor