Zaterdag 23 april vond de traditionele gezamelijke slotronde van de ZSB plaats in Axel. Het tweede speelde 'thuis' tegen Middelburg in een echt degradatieduel. Want er bestond nog een kleine kans dat de nummer 5 van de hoofdklas een promotie/degradatie wedstrijd moest spelen tegen de kampioen van de promotieklas. Dit was het geval als er nog een tweede zeeuws team zou degraderen uit de 3e klas KNSB.

Voor ingang van de laatste ronde stond het tweede op een 4e plaats, maar speelden ze tegen de nummer 5, Middelburg 1, waardoor we niet mochten verliezen van Middelburg.

Na een klein uur spelen vroeg Carl me of ik het verslag wilde schrijven dus ik ging eens langs de borden op de situatie op dat moment op te nemen. Op het laatste bord stond Martin de Bock een toren achter tegen Henrik Geertse, later wist hij nog wel materiaal terug te winnen, maar er was geen houden aan.

Niet veel later gaf Carl een paard weg en startte een alles of niets aanval, waarbij het passieve spel van zijn tegenstander Joost Kerssemakers Carl behoorlijk in de kaart speelde. Toen Carl door een waar mijnenveld zijn koning uit de schaakjes kreeg, toverde hij plotseling een niet te pareren matdreiging uit de hoge hoed. De teleurstelling bij zijn tegenstander was begrijpelijk erg groot. Carl sprak van een strategisch stukoffer, met de wijsheid van nu kan je dat niet ontkennen :)

Bij JeePee was de stelling in evenwicht door te tegengestelde rokades waren beiden spelers in de aanval op de koning. Paul Koster greep echter gruwelijk mis, hij speelde zijn toren op een voldoende gedekt veld, zodat de toren verloren ging en het punt voor JeePee was.

Albert speelde tegen zijn angstgegner, Marcel Nellen, maar hield goed stand nadat hij na de opening door het niet rokeren erg lastig had. Nadat hij uiteindelijk wel rokeerde was de stelling in evenwicht. Hij koos echter er voor zijn laatste stuk te ruilen en zodoende in een verloren pionneneindspel terecht te komen.

Max won in een Siciliaan die Sjaak Steijn wat passief speelde snel een kwaliteit en maakte het prima af, zodat we met 3-2 voorstonden.

Op bord 1 speelden Paul van Rooijen en Johan de Wolf tegen elkaar, waarschijnlijk niet voor de eerste keer, samen hebben ze bijna 100 jaar schaakervaring, of toch minstens 80. Paul stond het grootste deel van de partij een fractie beter maar meer dan remise zat er niet in voor hem.

Martin Koolhoven had ondertussen een paar pionnen verloren in een toreneindspel, waarin hij nog lang spartelde, maar uiteindelijk kon Maarten Westerweele het punt noteren.

De laatste partij die nog bezig was was die tussen Sipke en Dick Wolters. In een toreneindspel had Sipke een a pion tegen Dick een g en h pion, maar die waren goed tegen te houden. Sterker nog, Dick moest toren ruil toestaan waarna Sipke zelfs een gewonnen eindspel ha. Helaas koos hij ervoor eerst een koningszet te doen waardoor Dick's koning nog in het vierkant kon komen. Remise was het resultaat maar dat was voor SKS voldoende. Einduitslag 4-4.

 

P.S. Omdat Charlois Europoort 3 degradeert uit de derde klas, speelt Middelburg volgend jaar ook weer in de hoofdklas en gaat de promotie/degradatiewedstrijd tussen Scheldeschaak en Landau (3)