De tussenronde in de ZSB Hoofdklasse was bijzonder moeizaam voor het Tweede, hoewel het basis team uit 9 bestaat was met de verhindering van teamleider Carl en nog 2 anderen het team al gekrompen tot een zestal. Niemand leek in te kunnen en willen invallen en met dank aan Vincent die zijn grote zus en haar team uit de brand wilde helpen gingen we alsnog met 7 spelers richting Terneuzen.

Tegenstander Scheldeschaak is een combinatie team van Oostburg en Terneuzen en bleek spelers over te hebben, normaal zijn ze met een man of 10 (6 Oostburg, 4 Terneuzen) en nu moesten ze er dus nog één extra teleurstellen omdat wij bord 2 leeg lieten. De vorige keer was het ook al het Tweede dat slechts met 7 speelde tegen het team van Gerard de Winter. Destijds gaf Gerard het lege bord aan Henry Flikweert maar kreeg daar achteraf spijt van en besloot toen om de volgende keer zelf langs de zijlijn te gaan staan, dat was helaas dus deze ronde het geval.

Het was allemaal prima geregeld in de rustige speelzaal aan de Edvard Grieghof, met Adrie Paauwe in de bediening en Gerard die de n.o.g. verzilverde kon na het welkomstwoord de wedstrijd van start. Echter niet op alle borden want de tegenstander van onze vervangende teamleider Martin de Bock had wat mechanische problemen waardoor er de eerste 10 minuten niets gebeurde op borden 2 en 6.

Aan bord 3 kwam Bart na zetverwisseling helemaal in de verkeerde opening terecht, Roel dacht nog tijdens de partij dat er opzet in het spel van zwart zat maar dat bleek dus niet zo te zijn. Al vroeg in de partij was er druk in het centrum en na een slechte zet van Bart ging Roel de d-pion winnen. Het eindspel wat over zou blijven zag er niet best uit voor zwart dus besloot Bart een paard te offeren voor 2 centrum pionnen. Spoedig bewogen de witte stukken richting de zwarte koning en Ph6 mat beëindigde uiteindelijk de partij. Lekker, 1-1 nu was het weer een ‘normale’ wedstrijd met 6 tegen 6.

Paul begon op bord 1 voortvarend tegen het Hollands van Kees, na het ruilen van een aantal stukken hield Paul een toren, paard, loper en 5 pionnen over tegen hetzelfde met 4 pionnen voor Kees. De grotere activiteit van Paul zijn stukken zorgde er voor dat ze tezamen nog een pion konden winnen. Niet zo lang na de 1-1 kon Paul de 1-2 op het scorebord konden schrijven.

Aan bord 6 speelde Laura tegen Henry, die deze keer dus wel een partij had tegen het Tweede. Met wit trok Laura ten aanval maar door een counter kwam ze een pion achter en pakte Henry het initiatief. Deze golf werd weer door Laura weerstaan en na het winnen van een kwaliteit leek het nu haar kant op te gaan. In het spannend slot pakte Laura echter met haar dame een pion die later giftig bleek te zijn want nu stond de dame van Laura buitenspel en ging Henry succesvol voor de mat: 2-2.

Invaller Vincent speelde rustig aan het laatste bord en had een gesloten stelling waarbij zijn tegenstander met wit iets meer ruimte had. Remise was bijna een feit aldus zijn tegenstander achteraf. Vincent wilde graag winnen en zag een kans om met zijn loper achter in de vijandelijke linies te komen, vol op de winst spelend ging het mis. In plaats van materiaal te winnen werd de loper van Vincent opgesloten en ging verloren. Met een stuk achter was het nadat de stelling open werd gebroken niet meer te houden; het zoeken naar nog een uitweg koste Vincent veel tijd waardoor uiteindelijk zijn vlag viel: 3-2.

Max rokeerde met wit kort op bord 5 en Johan met zwart lang, het had alles voor een leuke partij waarbij beide op winst speelden. In het eindspel had Max met een dame, toren en loper tegen een dame, toren en paard van Johan, met beide slechts 2 pionnen rond de koning was het spannend. In tijdnood ging onze Max de boot in, hij liet zijn loper niet meeverdedigen en de 3 stukken van Johan bestormde de witte koning. Er was voor Max geen redden meer aan: 4-2.

Direct daarna nam aan bord 6 vervangend teamleider Martin remise aan waarmee de match verloren ging. Dit zou natuurlijk niet kunnen mogen maar gezien de stelling op het bord zat er ook niks meer in. Martin had een paard en f-g-h pionnen en Rahul een loper en f-g-h pionnen. Om nu nog 2 uur door te zwoegen voor een waterkansje op 4-4 en dan alsnog de vrede moeten tekenen is ook niks: 4 ½ - 2 ½.

Als laatste was Jean-Pierre nog bezig tegen Jan aan bord 4. Het was een fraaie partij waarbij in het begin Jan beter was maar JP er gevaarlijk uit kwam. Na de tijdcontrole toen de rookwolken opgetrokken waren bleef er voor beide een toren, paard, loper en 3 pionnen over met het initiatief voor JP. Toen JP al 2 minuten aan het denken was over zijn volgende zet, bood Jan nog even snel remise aan. Achteraf bleek dit geen opzet te zijn. JP wilde nog even proberen te winnen en zag prompt een winnende combinatie, een tactisch grapje met als thema penning leverde zowaar een loper op. Met een stuk minder probeerde Jan er toch nog wat van te maken maar uiteindelijk moest hij de handdoek toch in de ring gooien wat de eindstand op 4 ½ - 3 ½ bracht.

Scheldeschaak                                              - Sk Souburg II                                                   4 ½ - 3 ½

1.       Kees Freeke (1670)                          - Paul van Rooijen (1914)                              0-1

2.       Gerard de Winter (1644)               - n.o.g.                                                             1-0

3.       Bart de Vogelaere (1730)              - Roel Schroevers (1845)                               0-1

4.       Jan Damen (1884)                            - Jean-Pierre van Gemert (1780)                0-1

5.       Johan de Meester (1800)              - Max Toetenel (1871)                                    1-0

6.       Rahul Hotwani (1750)                     - Martin de Bock (1582)                                 ½ - ½

7.       Henry Flikweert (1447)                   - Laura Tiggelman (1500)                               1-0

8.       Martin van Hecke (1558)               - Vincent Tiggelman (1424)                           1-0

Volgende ronde (3 februari) mogen we thuis op herhaling tegen Scheldeschakers wellicht een goed idee om dan wel met een achttal aan de start te verschijnen.