Hoofdmenu


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Onze sponsors:

pantarhei

Wie is nu de nieuwe Zeeuws kampioen snelschaken?

Tijdens de prijsuitreiking werd Vyacheslav Ikonnikov nog tot winnaar gekroond van het 36e Open Zeeuws snelschaakkampioenschap, maar een in hint van een buitenstaander op dezelfde avond gaf toch aan dat het niet de Russische grootmeester was die gewonnen had, maar was het onze huis, tuin en keuken schaker Joey Grochal die de titel had gewonnen. Gelukkig is prijzengeld delen en was daarmee niets aan de hand.

1819 Open ZK snelschaken01

De beslissende partij tussen Joey Grochal en Vyacheslav Ikonnikov.

Hoe had dit kunnen gebeuren? Heel simpel eigenlijk. ‘Slava’ en Joey hadden beiden veertien punten verzameld uit vijftien wedstrijden. Op basis van het bepalen van de eindstand wordt er na gelijk eindigen gekeken naar het onderlinge resultaat. Dat was remise. Daarna wordt er gekeken naar de sb-punten. Dus naar de score die de beide spelers gehaald hebben met een resultaat. Weerstandspunten waren niet aan de orde aangezien iedereen tegen elkaar gespeeld had.

Joey speelde remise tegen Albert Vermue buiten de onderlinge puntendeling met Rus en Ikonnikov speelde remise tegen Luuk Baselmans. De denkfout zit hem in het feit dat Joey tegen een speler met minder punten remise heeft gespeeld dan dat Ikonnikov dat deed. En dan nog tegen Albert ook (die overigens een prima toernooi speelde). Dan zou je eigenlijk zeggen dat onze Russische grootmeester het beter had gedaan. Juist de winst van Joey op Luuk wordt volgens de puntentelling beloond en niet het mindere resultaat tegen een speler met minder punten. Hieronder de uitleg. Overigens was Joey zelf ook zeer overtuigd dat hij het niet gered had.

Aangezien de rest van de resultaten hetzelfde zijn halen we alleen de ontmoetingen met Luuk en Albert naar voren. Joey won van Luuk en krijgt hiervoor 11,5 sb-punt. Voor Albert krijgt hij 5,0 sb-punten aangezien een remise de helft geeft van de punten van Albert (10,0 punten). Dat betekent dat Joey 16,5 sb-punt vergaard had.

Vyacheslav had gewonnen van Albert en krijgt hiervoor 10,0 sb-punten. Voor de remise tegen Luuk krijgt hij 5,75 sb-punt (de helft van 11,5) en dat betekent een totaal van 15,75 sb-punt. Joey heeft daarmee 0,75 sb-punt meer en is daarmee de winnaar van de 36e editie van het Open Zeeuws kampioenschap snelschaken.

Dan het toernooi, want er werd natuurlijk volop geschaakt. Zowel Joey als Vyacheslav hadden het niet altijd even makkelijk. Albert had zoals gezegd al een halve punt afgesnoept van de Goese schaker, maar ook tegen talent Luuk Baselmans van De Stukkenjagers ging het niet best. Luuk deed het prima, maar dacht in goede stelling te lang na. In de tijdnood greep Joey tegen de verhoudingen in alsnog de zege.

1819 Open ZK snelschaken03

Albert Vermue (links) speelde verrassend remise tegen zo blijkt de latere winnaar Joey Grochal.

Vyacheslav kende ook regelmatig problemen. Tegen Vincent Schepens ging het maar net goed en tegen Alex Jonkheer leek het er op dat de Middelburger voor een stunt zou gaan zorgen. Het eindspel in heftige tijdnood werd ternauwernood gewonnen door de Rus.

In de onderlinge strijd in de laatste ronde leek Joey het betere van het spel te hebben. Het paardeindspel dat op het bord kwam was echter niet te winnen en nadat er nog wat pionnen waren afgeruild werd remise overeengekomen. Niet alleen de wedstrijdleiding, maar ook Joey zelf en de rest in de speelzaal dacht dat Joey daarmee zijn kampioenschap vergooid had. Niet dus.

De derde plaats was er voor Luuk met 11,5 punt op gepaste afstand van nummers één en twee. Het talent uit Tilburg had vorig jaar nog een rating van 1900, waar hij nu de 2300 aantikt. Over een jaar weer 400 elo-punten erbij?

1819 Open ZK snelschaken02

Luuk Baselmans (in het rood) had een erg leuke partij tegen Jean-Pierre van Gemert.

De 2100- prijs werd gedeeld door Jeroen Hekhuis en Arjan van der Leij die beiden 10,5 punt hadden vergaard. De 1800- prijs ging met overtuiging naar Albert die maar liefst 10,0 punten had verzameld. Een prima prestatie. De jeugdprijs ging naar Lennard Duykerke van De Zwarte Dame.

Eindstand na 15 ronden:
1. Joey Grochal 14,0,
2. Vyacheslav Ikonnikov 14,0,
3. Luuk Baselmans 11,5,
4. Hans Groffen 11,0,
5. Jeroen Hekhuis, Arjan van der Leij 10,5,
7. Albert Vermue 10,0,
8. Vincent Schepens, Willy Meulblok 7,0,
10. Ronald Steijn, Eric Clarisse 6,0,
12. Jean-Pierre van Gemert 5,5,
13. Lennard Duynkerke, Hans Schreuder 3,0,
15. Alex Jonkheer 1,0,
16. William Duynkerke 0,0.

Afdrukken Download
  • Geen reacties gevonden
Voeg opmerking toe

Volledige nieuwsartikelen: