We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

SKS jeugd: vrijdag 17 februari

Vrijdag was het een relatief rustige avond voor de jeugdleiders.

Het C-team speelde hun kampioenswedstrijd in Middelburg en het D-team mocht naar Axel om hun huid te verkopen tegen het sterke eerste team van Landau.

En met nog wat afwezigen was er volop ruimte om de aanwezige kinderen wat individuele training te geven.

Verder hadden we een verrassing voor Sunny Sinke. Omdat hij de meeste Grote Club Actie loten bij de jeugd had verkocht kreeg hij een zetje Rekenschaak van de voorzitter.

sunny sinke rekenschaak

Zoals gezegd speelde het D-team een wedstrijd tegen titelkandidaat Landau 1. Een zware match maar je weet maar nooit bij het schaakspelletje.

Omdat Vincent met het C-team mee deed en Manuel verhinderd was bestond ons D-team uit E- en F-spelers.

Nadat we Brandon en Scott eerst nog even moesten bellen dat er een teamwedstrijd was, vertrok het team onder begeleiding van Walter Franse naar Axel.

Vooraf hadden de kinderen de opdracht gekregen om goed naar de eigen zetten (zet ik mijn stuk op een veilig veld ? )en de zetten van hun tegenstanders te kijken (waarom doet hij/zij die zet ? ). In de volksmond ook wel rustig schaken genoemd.

Helaas hadden Scott en Jens deze worden niet begrepen en had met 3 en 5 minuten na te hebben gedacht al een nul te pakken. Ook Brandon zette duidelijk te snel. En als stukverlies niet meer te voorkomen is, heeft nadenken geen zin meer. Gelukkig was daar Thomas als lichtpuntje. Thomas dacht goed na over zijn zetten. Verloor helaas wat materiaal door een penning, maar dat mag omdat we daar net mee begonnen zijn met de les Penningen. Een leerzaam partijtje dus.

Zodoende ging de eerste match met 4-0 verloren.

In de 2e match speelden Scott en Brandon ook weer veel te snel en dat moet je tegen de zusje Morote niet doen. Beide hadden snel een nul aan de broek.

Jens was als derde klaar. Hij stond best leuk in het middelspel met leuke penningen van beide kanten. Deze partij had ook de andere kant op kunnen gaan. Jens dacht waarschijnlijk dat hij mat achter de paaltjes kon geven omdat hij een toren nam op e8 met zijn dame. Helaas was deze gedekt door de toren op a8. In ieder geval had Jens deze ronde beter nagedacht.

Thomas was wederom als laatste klaar. Hij denkt goed na over de zetten en stond al snel een pionnetje voor. Overigens had hij in de opening een gratis stuk kunnen winnen. Zelfs zonder dat stuk voor, stond hij duidelijk beter. Thomas moet nog leren om actieve zetten te doen en andere stukken er bij halen; een plan maken. Hij Verliest door een penning en gaat daardoor mat. Deze partij had Thomas moeten winnen.

Dus de 2e ronde was minder kansloos dan de eerste, 3-1 was een betere afspiegeling geweest.

Ronde 1:

Luna Morote - Brandon Haasbroek (w) 1-0

Mare Morote - Scott Mulder (w) 1-0

Narim de Ruijter - Thomas Franse (z) 1-0

Evalina Tieleman - Jens de Visser (z) 1-0

 

Ronde 2:

Mare Morote – Brandon Haasbroek (z) 1-0

Luna Morote - Scott Mulder (z) 1-0

Evalina Tieleman - Thomas Franse (w) 1-0

Narim de Ruijter - Jens de Visser (w) 1-0

 

De A-groep kende vanavond slechts 2 partijen. Sjoerd won eenvoudig van Mathijs en Robin zette Pim een soort Herdertjes mat.

In de B-groep maakte Giovanni geen fout en versloeg Sunny. Mert en Mathijs speelden een bijzondere partij waarin de torens via de eigen lijn in het spel werden gebracht. Dat deze torens op a3,h3,a6 en h6 door lopers kunnen worden geslagen werd door geen van de spelers gezien. Mert wist deze partij te winnen, maar we hebben toch maar het lesje gouden regels aan de heren voorgedragen.

Na de competitie partij werd er gretig gebruik gemaakt van de nieuwe zetjes rekenschaak. Welke samen met het Raindropchess meetelt voor de “laddercompetitie”.

De stand van de A-groep

De stand van de B- en C-groep

De stand van de laddercompetitie

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: