Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Verslag Scherpenisse jeugdtoernooi

Zaterdag hebben 7 jeugdspelers meegespeeld in het 2e GrandPrix toernooi van de ZSB. Deze keer werd er gespeeld in Scherpenisse waar schaak vereniging Denk en Zet de organisatie had.

Met Nick Dubbeldam als hoofdscheidsrechter en Martin Koolhoven als “indelingsdeskundige” had de organisatie veel ervaring ingekocht. Helaas bleken we voor ingang van de eerste ronde alsnog een indelingsprobleem te hebben. We gebruikten de nieuwste versie van Sevilla maar de opgebouwde Sevillafile kon de ABC en D groep niet indelen, waardoor  de eerste ronde met de hand moest worden ingedeeld.

Terwijl de kinderen de eerste ronde speelden, was Martin druk in de weer om het indelingsprogramma opnieuw op te bouwen. Waarna het toernooi verder vlekkeloos kon worden voortgezet. Een verouderde of niet aanwezige Java programma (op beide laptops )bleek de oorzaak van het niet kunnen genereren van de indeling te zijn.

33 kinderen waren naar Scherpenisse gekomen om  hun beste schaak te tonen, geldprijzen en bekers te winnen en punten te verdienen voor het Zeeuwse GrandPrix klassement en natuurlijk tussen de wedstrijden door te chillen met clubgenoten en schaakvrienden van andere verrenigingen.

Helaas voor veel jeugdschakers viel de datum van het toernooi, in de voorjaarsvakantie, erg ongelukkig. Veel kinderen stonden elders in de sneeuw of genoten in een vakantiehuisje van het even niet naar school gaan.

De AB- en C-spelers speelden in één groep 7 ronden Zwitsers. Grote favorieten waren Joost van Eenennaam (Denk en Zet) en Eliza de Jong (Goes). Met Xander en Zofyra Joosse (SKS) en Luna Morote (Landau) als gevaarlijke outsiders. En wat zou Marieke van Essen (de Pion Roosendaal) als enige niet Zeeuw kunnen gaan doen?

Joost van Eenennaam wist met 6,5 uit 7 het toernooi te winnen. Ook Eliza had 6,5 punt, maar had gedurende het hele toernooi minder weerstandspunten dan Joost. Zowel Xander, Zofyra, Luna en Marieke probeerden beide Zeeuwse topschakers te verslaan, maar werden keer op keer in het verre eindspel door Joost en Eliza verslagen.

Na Joost en Eliza eindigde Xander Joosse als 3e van de AB-spelers.

xander tholen  stijn tholen  zoof tholen

Xander speelt tegen Luna                                                              Stijn in actie                                              Zoof tegen Marieke

De C-groep werd knap gewonnen door Luna Morote, die Marieke van Essen op weerstandspunten voor bleef. Zofyra Joosse eindigde op de 3e plaats.

Stijn Vermue speelde vandaag en de vorige toernooien ook goede partijen. Maar soms vergeet hij simpel terug te slaan en te vaak gebruikt hij teveel tijd, waardoor hij gewonnen stellingen op tijd verliest. Gelukkig wist hij in de laatste ronde van de hatelijke nul af te komen.

In de D-groep misten wij Vincent en Manuel, waardoor en geen Souburgse deelnemers waren. Deze groep werd met 7 uit 7 gewonnen door Jari Groen (Goes). Die Sven de Putter (Terneuzen) 2 punten voorbleef. Daarna volde een groepje spelers van Landau, waarvan Narin de Ruijter de meeste weerstandspunten bleek te hebben.

De E- en F-spelers waren vandaag met zijn zessen en speelden een hele competitie. 4 SKS-ers (Giovanni, Jens, Finn en Britt) , Niels van Sighem van Goes en dan de voor ons, onbekende Fabian Smits van Denk en Zet, die verrassend goed voor de dag kwam en waarvan het jammer is dat we hem nog nooit bij andere toernooien hebben gezien !!!

Jens en Fabian waren de E-spelers en de andere 4 die F-jes.

Giovanni en Niels domineerden deze groep en met 7 uit 9 moesten beide spelers het in de laatste ronde tegen elkaar op gaan nemen. Niels had de eerste onderlinge partij gewonnen en natuurlijk was  Giovanni  er nu op gebrand om revanche te nemen. Het zag er ook heel goed uit voor Giovanni, want hij had een volle toren en wat pionnen gewonnen. Tja en een dame weggeven lijkt zelfs een Zeeuws kampioen te kunnen overkomen. Giovanni probeerde nog van alles, maar Niels gaf geen krimp meer en won de partij en daarmee ook de F-groep.

gio niels tholen    prijswinnaars tholen zoof haar boek tholen

De finale Niels tegen Giovanni                                            de prijswinnaars                                                                             Zoof haar nieuwe boek

Finn Hilbert eindigde op de derde plaats van de F-spelers. Hij speelde de eerste partijen te snel en lette daarmee niet goed op de zetten van de tegenstander, wat hem veel materiaal koste. Maar gedurende het toernooi ging Finn steeds rustiger en daardoor beter spelen. Met als beloning een overwinning op Niels van Sighem (waar Giovanni natuurlijk heel blij mee was) en een hele sterke partij tegen Giovanni die nipt verloren ging. Al met al een hele leerzame dag voor Finn. Ook Britt ging steeds beter spelen, maar mocht vandaag geen punten achter haar naam noteren.

Jens de Visser wist de E-groep te winnen door Fabian één punt voor te blijven.

Alle 6 de spelers gingen naar huis met een beker !!!!

In de pauzes was Zofyra Joosse en Finn Hilbert een van de gelukkige prijswinnaars in de verloting en wonnen daarmee een mooi boek.

xander raden tholen

Hoeveel schaakstukken zitten er in de bak

Op de site van Denk en Zet zullen volgens mij foto’s worden geplaatste die door de organisatie zijn gemaakt. De door ons gemaakte foto’s komen in onze foto map (Flicker)te staan.

De eindstanden:

ABC-groep

D-groep

EF-groep

 

De onofficiele tussenstand van de GrandPrix na Tholen

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: