Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Strijd in de jeugdcompetities weer helemaal open

Vrijdag is in de A-groep weer alle spanning terug gebracht. Doordat Xander zijn 3e afwezigheid kreeg (en zodoende geen punten verdiende) was er de kans voor de concurrentie om dichterbij te komen. Laura die haar eerste snipperdag opnam en zodoende de volle aantal punten kreeg bijgeschreven profiteerde als eerste. Zofyra en Vincent moeten nog even werken om aansluiting te vinden.

Zofyra speelde tegen Daniël Lammers en net als haar broer vorige week leek de concentratie meer op de tegenstander gericht dan op de partij. In een lastig eindspel met ieder een toren en wat paarden en pionnen trapte Daniël in een lelijke truc die hem door middel van een dubbele aanval een toren en de partij koste.

Vincent kwam vanuit de opening in een middenspel terecht waarbij hij 2 paarden en torens had en tegenstander Sjoerd het loperpaar met torens. Op zich zouden de lopers sterker moeten zijn, maar Sjoerd besloot om er één af te ruilen. Daarna was Vincent handiger met zijn stukken en kon hij de overwinning bijschrijven.

A groep r21

De A-groep bezig aan de 21e ronde (Sjoerd wilde niet op de foto)

Pim ging in zijn partij vol in de aanval op het  veld f7 van de met zwart spelende Mathijs. De partij zal voor beide spelers vooral herinnerd worden aan de vele weg + hout motieven die de spelers hadden kunnen spelen. Helaas zijn beide heren niet zover in hun lesboek, zo dat de combinaties werden gemist. Hopelijk hebben ze wat opgestoken van de analyse van de partij en hebben ze weer een wapen bijgeleerd. Mathijs wist de partij overigens te winnen.

Manuel had vanavond goed opgelet tijdens de les. We behandelden daarin namelijk de schaakpartij van 2 ronden geleden tussen Manuel en Daniël (zie diagram).

manuel steijn

Manuel speelde toen 1.Df3 (met het idee Dg3 en Lxh6), maar na 1. ... -  Dh5 bleef er niet veel over van iets wat op een aanval moet lijken. We hebben in de les behandeld dat al je ontwikkeling klaar is je beter met d4 of f4 de stelling kunt openen om zodoende meer druk op je tegenstander te kunnen uitoefenen. Met het openen van de f lijn kan wit druk uitoefenen op f7 en eventueel de toren via f3 in de koningsaanval gaan gebruiken. Met het openen van de d-lijn, eventueel door eerst Tad1, te spelen kan druk worden gegeven op de d6 pion.

Manuel kwam in zijn partij tegen Stijn in een soort gelijke stelling terecht en koos ervoor om in deze partij met f4 de stelling te openen. Na het openen van de f lijn en het plaatsen van een toren naar de g lijn kon Manuel met zijn loper op h6 slaan en later met zijn toren op g7. Een keurige aanval die een dame tegen een loper en toren opleverde en natuurlijk had Stijn iets beter moeten verdedigen.

Uiteindelijk werd Stijn op de 48e zet mat gezet. Fijn om te zien dat een voorbereide les gelijk bij een speler zijn vruchten afwerpt.

Robin speelde aan de bar tegen Brandon en wist deze tijdens zijn bardienstje te verslaan.

De komende 4 weken zal er ivm pasen, meivakantie en het NK geen competitie worden gespeeld in de A-groep. Daarna is de herindeling en staan er nog 5 competitieronden op het programma.

In de B-groep stond de topper tussen Thomas Franse en Giovanni Koolhoven op het programma. Het werd geen topper waarin je de spanning mocht verwachten; maar meer een Ajax – Feyenoord waarin koploper Feyenoord totaal werd overlopen. Zo gaf Giovanni op de 6e zet een stuk cadeau, door een loper die werd aangevallen niet even weg te zetten en daarna werd het door middel van een dubbele aanval met een paard zelfs een volle toren achterstand. Thomas speelde het verder prima uit en bezorgde Giovanni zijn derde nederlaag en staat nu nog maar een handje vol punten achter Giovanni.

Thomas Giovanni r21

Thomas kende vanavond geen problemen met Giovanni

Jens de Visser wist niet te profiteren van de misstap van Giovanni. Tegen Mathijs van Steijn liep hij tegen een niet verwachte nederlaag aan. Grote gevolgen heeft deze nederlaag niet voor Jens, want hij staat stevig op de derde plaats.

In de C-groep gaat Berk nog altijd aan de leiding, maar Damon Bazuin en Dean Boone zitten hem op de hielen.

Na het Paasschaaktoernooi van vrijdag a.s. gaat de competitie verder met de laatste herindeling en zullen de toppers elkaar weer tegen gaan komen. Er zijn nog 6 speelronden in de BC-groep.

 

De stand van de A-groep

De stand van de B- en C-groep

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: