We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Xander en Laura spelen een goed NK

 

De Souburgers Xander Joosse en Laura Tiggelman hebben het op het NK in Assen uitstekend gedaan. Xander, die op grond van zijn rating als voorlaatste was geplaatst, scoorde in een sterk veld keurig 4 uit 9 en eindigde op een gedeelde 14e plaats bij de B-jeugd. Laura, die halverwege de startlijst te vinden was, kwam met 5 uit 9 zelfs op een gedeelde 5e plaats bij de Meisjes C.

 

Xander NK2                    Xander NK3

 

Xander kende een moeilijke start. De eerste 2 ronden werd hij door sterke tegenstanders langzaam van het bord geduwd en na een compleet mislukte partij in ronde drie, werd even gevreesd voor een loodzware week. Vanaf ronde 4 zat er echter een volstrekt andere Xander achter het bord. Hij ging aanvallender spelen, gebruikte zijn bedenktijd beter en begon punten te scoren. De laatste 6 ronden leverden 4 punten op en met een beetje geluk had daar zelfs nog wat meer in gezeten. Zo was bijvoorbeeld zijn sterke tegenstander in de laatste ronde dolblij dat Xander tevreden was met remise en niet een stuk offerde voor een beresterke aanval.

 

XanderNK 

 

Als voorbeeld voor de flair waarmee hij de laatste 6 ronden speelde, deze stelling uit ronde 5. Wit staat natuurlijk beter, maar 17. Pxe7! was wel een heel erg mooie manier om het voordeel te verzilveren.

 

 LauraNK2                    LauraNK3

 

Laura verloor in de eerste ronde van het meisje met de hoogste rating, maar pakte daarna regelmatig haar punten. Na een overwinning in ronde 7 stond ze met 4 punten in de subtop. In de laatste 2 ronden kwamen daar nog 2 dikke plusremises bij. In ronde 8 zag ze wel dat ze beter stond, maar kon ze geen plan vinden om haar stelling te verbeteren. Omdat ze niet zoveel bedenktijd meer had, accepteerde ze het remiseaanbod van haar jarige tegenstandster. Ronde 9 bracht de 2 Zeeuwse deelneemsters tegenover elkaar: Zeeuws kampioen Nina de Putter met wit tegen Laura. In een scherpe stelling wist Laura mooi toe te slaan met 17 .., Pxc3!

 

LauraNK1

 

 

Het werd uiteindelijk een eindspel waarin zwart een zwartveldige loper en 3 vrijpionnen op de koningsvleugel had en wit een witveldige loper en één vrijpion op de damevleugel. Laura was er vanuit gegaan dat dit simpel gewonnen was, maar ontdekte tot haar spijt dat de remisemarge in zulke eindspelen zeer groot is.

 

Twee van de overige Zeeuwse deelnemers vielen bij dit NK in de prijzen: Iris Schelleman (Landau Axel) won het zilver bij de Meisjes B, Eliza de Jong (Goes) pakte het brons bij de Meisjes A. Prima prestaties!

 

Tijdens het toernooi waren alle partijen live te volgen op laptop, tablet of telefoon. Apparaten waarop het toevallig ook prima gamen is....

 

 NK Fans2        NKFans1

 

Foto's, verslagen en alle partijen van het toernooi zijn te vinden op: www.njsk.nl

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: