We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Hard werken op de dag van de arbeid

Maandag 1 mei hebben Giovanni, Brandon en Mert deelgenomen aan een sterk bezet GrandPrix toernooi in België.

In Aalter, vlak bij Gent, konden de 3 jonge souburgse flink aan de bak in een toernooi waaraan bijna 260 kinderen deelnamen.

Giovanni speelde mee in de F-groep en dit toernooi is een ideale voorbereiding op het NK straks in juni. Hij zal sterke en gelijkwaardige tegenstanders tegenover zich krijgen waardoor de schaakprestaties zullen gaan toenemen.

34018975230 77bef6fcca z

Het nadeel van de toernooien in België is dat ze geen rekening houden met de Nederlandse rating en zodoende mocht Giovanni in de eerste ronden gelijk tegen de nummer 2 en 4 van de plaatsingslijst spelen. Het liefst begin je een toernooi tegen een wat zwakkere tegenstander om zodoende in het toernooi te groeien. De eerste partijtjes gingen verloren; maar waren heel leerzaam en hierin was Giovanni zeker niet de mindere schaker. Tussen de ronden door en later thuis hebben we deze leerzame partijen nog even doorgenomen en is er weer nieuwe schaakkennis opgedaan. Het eerste partijtje had Giovanni met een dubbele aanval kunnen winnen. En het tweede partijtje ging verloren omdat zijn tegenstander een tussenschaakje had, waardoor de dames niet werden geruild, maar Giovanni zijn dame verloor.

Na de 2 nederlagen scoorde Giovanni uiteindelijk 5,5 punt uit 9 partijen, slecht één punt achter de nummer 3. Alle Stap 2 motieven kwamen deze dag veelvoudig aan bod. Zoals de Dubbele aanval en aftrek aanval en ook andere begin zetjes op de eerste zet e4, zoals e6 en c6 kwamen regelmatig voorbij. Ook hiertegen heeft Giovanni nu een beter vervolg op gevonden dan het voor de jonge kinderen logische zet 2. Lc4 ? waarna zwart 2. … - d5 speelt en dus 2 gratis zetten heeft gekregen omdat de loper op c4 gelijk staat aangevallen.

In de E-groep speelden Brandon en Mert mee. Beide spelers zijn super fanatiek en Brandon gaat de laatste zijn wat rustiger spelen wat zijn partijen ten goede komt. Mert is nog wat wisselvalliger. Hij speelt soms keurig schaak met het voltooien van een goede opening, maar in de volgende partij blijkt hij dat soms helemaal vergeten te zijn en gaat hij rustig met zijn dame aan de wandel, waarna deze vaak verstrikt raakt in een net van vijandelijke stukken.

                                          Brandon                           34415680565 d5241d78a6 z

                                                    Brandon                                                                                                 mert

Brandon ging als een speer uit de startblokken en met 3 uit 4 stond hij in de top van het klassement. Daarna ondervond hij de kracht van de spelers in de Belgisch GrandPrix toernooien. Wat goede aanvallers zijn, maar die niet hun verdediging vergeten. Brandon, die in eigenlijk alle partijen goede aanvallen weet te maken, vergeet wel eens de juiste verdediging toe te passen wat vaak tot het verlies van een kwaliteit leidde. Veel eindspelen gingen hierdoor uiteindelijk verloren. Als Brandon de juiste evenwicht tussen aanvallen en verdedigen weet te vinden wordt de score in de volgende Belgische toernooien nog hoger en komt het podium zeker in zicht.

Mert haalde in de E-groep net als Brandon 4,5 punt uit 9 partijen wat een zeer goede score is. Vooral in de laatste partijen waarin hij 3,5 uit 5 haalde was Mert lekker op dreef.

Tussen de ronden door konden de kinderen in de aanliggende speeltuin spelen en Marleen helpen om een level verder te komen in Farm Heroes Saga.

pauze       Marleen

Op 13 mei hopen we in Landau het volgende toernooi te gaan spelen.

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: