Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Berk en Giovanni spelen een prima NK

Zaterdag 17 juni hebben Zeeuws kampioenen Berk Mustafov (H-pupil) en Giovanni  Koolhoven (G-pupil) in Meppel meegedaan aan het Nederlands kampioenschap voor F,G en H pupillen.

Omdat Meppel zo een dik 3 uur rijden is hebben we er een minivakantie van gemaakt door in de buurt van Meppel drie dagen in een bungalow huisje te logeren. Het waren 3 heel gezellige dagen en Giovanni en Berk hebben heel leuk met elkaar opgetrokken.

Nationale pupillendag

Nadat Giovanni Zeeuws kampioen was geworden zijn we thuis flink aan de slag gegaan met het finetunen van met name de Italiaanse opening (na Lc4 en lc5 hebben we c3 bekeken ipv Pc3). Uit Partijen van vorige NK’s blijken veel Nederlandse spelers voor Lc5 te kiezen, dus de kans dat Giovanni het wapen kon gaan gebruiken achtte ik vrij groot. Ook hebben we veel Belgische toernooien gespeeld om in het ritme te blijven en om veel te leren van de gespeelde partijen.

Na de lange reis die met tussenstops en drukke wegen zo een 4 uur duurde hebben de kinderen eerst nog even in de speeltuin gespeeld waarna de pizza en pannenkoeken heerlijk smaakten.

                                                    pannenkoeken                                pizza

                                         Pannenkoeken met hagelslag; ik had er nog nooit van gehoord :D

Maar na het eten ging de focus op het naderende NK. Berk ging met goede vorm dit weekend in, want een week eerder werd hij met het NK school schaken net geen 3e in het individuele klassement. Ook Giovanni maakte een gretige indruk, want de laatste week kwam het schaakbord weer regelmatiger uit de kast dan een tijdje ervoor.

Voor het slapengaan hebben we nog even wat matoefeningen gedaan en hebben de kinderen nog een paar potjes geschaakt. Nog nooit lag Giovanni op een vrijdag avond zo vroeg in bed en beide kinderen waren zo vertrokken.

                                                   oefenen op de vrijdag                                            Giovanni slapen

Voor Berk was het zijn debuut op het NK en in de eerste ronde kon hij gelijk aan de bak. Tegen Aurelia Heulekom kwam Berk er niet aan te pas. Niet zo heel gek, want de 6-jarige Berk heeft net zijn examen opstapje 2 gehaald, terwijl dat meisje zeker al in stap 3 zit. Ze werd dan ook Nederlands meisjes kampioen en eindigde in de eindstand op de 2e plaats.

ronde 1 Berk 

Berk speelt tegen de Nederlands meisjes kampioen

De tweede partij werd door Berk keurige gewonnen en zo ging hij met 1 uit 3 de pauze in.

Giovanni speelde zijn 2e NK en begon het toernooi ook prima. Het eerste potje werd gewonnen, terwijl het 2 partijtje tegen een op papier veel sterkere tegenstander nipt verloren ging. Giovanni scoorde voor de pauze 2 punten uit 3 partijen.

ronde 1 giovanni   ronde 1 gio eindstelling          giovanni ronde 4 live borden

                         De eerste partij gewonnen met een heerlijke slotstelling                                                                                        op naar de top aan een live-bord

Na de pauze mocht Giovanni zelfs achter de live-borden plaats nemen. Dit was erg wel spannend en zijn tegenstander was ook best wel goed. Had Giovanni maar zijn geheime wapen c3 ipv Pc3 ingezet. Ik vraag me nog steeds af of zijn tegenstander had geweten wat de beste verdediging voor zwart zou zijn geweest. Dit spannende partijtje ging helaas voor Giovanni verloren. De koning ging net de verkeerde kant op waardoor mat niet meer te voorkomen was. Ik moet het partijtje nog terugkijken, maar van een afstandje zag ik penningen, 2 voudige aanvallen en toren op de 7e rij voorkomen.

De uitslag was best wel balen voor Giovanni, vooral omdat hij toch maar even met de topspelers in een aparte zaal mocht schaken.

De 5e partij was een echte thriller. In een pionneneindspel zette Giovanni 2 zetten teveel met zijn koning. Als hij gelijk met zijn vrijpion was gaan lopen had hij eerder een dame gehaald dan zijn tegenstander !!!! Nu was zijn tegenstander eerder aan de overkant en kon de pion van Giovanni niet meer promoveren. Helaas de aansluiting met de top verloren maar ondertussen wel 5 knappe partijen gespeeld. (en pion eindspelen, die worden pas echt goed instap 3 uitgelegd en in die stap zit Giovanni nog niet).

Vervolgens werd de 6e partij keurig gewonnen en zou bij winst in de 7e ronde een mooie 4 punten uit 7 partijen opleveren. Dit vierde punt hadden we ook al geteld tijdens zijn partij, totdat Giovanni met zijn dame een gedekte pion sloeg. Auw dat deed pijn en was een klein smetje op een heel goed gespeeld Nederlands kampioenschap.

Berk speelde de tweede helft van het kampioenschap ook weer goede partijen en ging ook goed met de meegekregen tips om. (vooral de gouden regels zijn zo belangrijk bij jonge kinderen en de paarden naar binnen spelen ipv naar de A- of H-lijn is ook iets waar de jonge schakers niet bij stilstaan.)

En natuurlijk geeft Berk hier en daar wat stukken weg; maar dat deden zijn tegenstanders ook. Sommige potjes waren echte thrillers waarbij de spelers om en om gewonnen stonden.

Uiteindelijk wist Berk na de pauze 1 punt te scoren, waarmee het totaal op 2 uit 7 kwam.

Welverdiend kregen ze een herinnerings medaille van een kampioenschap waar beide spelers naar hun kunnen hebben gespeeld en daardoor dus een prima toernooi hebben gespeeld.

Giovanni en Berk mochten kiezen waar we zouden gaan eten en dat werd uiteraard de Mac.

mac

De avond hebben we heerlijk relaxt afgesloten in het zwembad en hoe bestaat het 9 uur ’s avond en beide toppers lagen al heerlijk te slapen.

Al met al een super weekend en hopelijk weten beide spelers zich weer te plaatsen voor het komende NK, want dit smaakt naar meer ……

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: