Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Bas van Doren wint het Pepernoten toernooi

Zaterdag 2 december heeft Bas van Doren van Schaak Vereniging Landau het Pepernoten toernooi op zijn naam geschreven. Met 6,5 uit 7 bleef hij zijn concurrentie ver voor.

Slechts 46 deelnemers kende de 36e editie van ons toernooi; een historisch dieptepunt. Maar het was tot en met de laatste ronde een spannende editie. Dit kwam mede omdat in het GrandPrix klassement nog veel kon verschuiven.

Ook dit jaar speelden we weer in Ter Reede in Vlissingen en kregen de kinderen in de pauze weer een lunchpakket aangeboden. Het broodje knakworst blijft de grote favoriet bij de kinderen. En na afloop was er voor iedereen een zak pepernoten en een herinneringsvaantje.

Door het tegenvallend aantal deelnemers waren we gedwongen om wat groepen bij elkaar de voegen. Zo speelde de C-jeugd samen met de AB-jeugd. En werd de E-jeugd met de D-jeugd samengevoegd.

In de ABC groep was Bas van Doren oppermachtig. Hij moest slechts een halfje afstaan aan groot schaak talent Elias de Reese (een E-speler van KGSRL uit Gent), die in de C-groep meespeelde en met 5 uit 7 zelfs tweede werd in de ABC groep. Eliza de Jong (sv Goes) eindigde met 5 punten in de AB-groep op de tweede plaats en de derde plaats was voor Mathijs Dubbeldam (sv Landau, 3.5 punt).

Xander Joosse viel met 3 uit 7 net buiten de prijzen. Sven de Putter (Terneuzen) had de GrandPrix zege van de D-jeugd al gewonnen en besloot voor de uitdaging in de AB-groep te gaan. Met 3 uit 7 deed hij dat heel verdienstelijk.

De C-groep werd zoals gezegd gewonnen door Elias de Reese. Hij bleef Luna Morote (Landau) een half puntje voor. Martijn Schelleman (Landau) veroverde de derde plaats.

Net als broer Xander greep Zofyra Joosse net naast een beker. Met 2 punten eindigde ze op de vierde plaats.

In de DE-groep was Narin de Ruiter (Landau) oppermachtig. Met 8,5 uit 9 liet hij zijn concurrenten ver achter zich. In de achtste ronde besloot hij met een snelle remise tegen Calvin de Wolff (Terneuzen) de toernooi zege veilig te stellen. E speelster Mare Morote eindigde met 7 uit 9 op de tweede plaats in deze gemengde groep. Voor Vincent Tiggelman en Jari Groen (Goes).

Met 5 uit 9 legde Simon van Veen (Terneuzen) beslag op de tweede plaats in de E-groep en werd Brandon Haasbroek (SKS) 3e. Om hat GrandPrix van 2017 te winnen moest Brandon vandaag de E-groep op zijn naam schrijven. Dit bleek een onmogelijke opgave, maar een mooie beker voor de derde plaats maakte veel goed. De GrandPrix zege ging naar Jens de Visser (SKS) die het vandaag met de vierde plaast in de E-groep moest doen.

De F-groep werd met overmacht gewonnen door Dion Winterberg, een onbekende schaker zonder rating uit Bergen op Zoom. Waar de  Zeeuwse deelnemers vooral kiezen voor het Italiaans, bleek Dion zich de Spaanse opening  eigen te hebben gemaakt en dat betaalde zich in de opening al vaak uit tot pion of zelfs dame winst. De Zeeuwse topfavorieten hadden in ieder geval het nakijken.

Ver achter Dion streden Giovanni Koolhoven (SKS),  Niels van Sighem (Goes), Phong Nguyen (Goes) om de overige bekers. En er was ook nog een spannende strijd om de eerste plaats in het GrandPrix klassement tussen Giovanni en Niels gaande.

Het duurde tot de laatste zet van de Partij tussen Giovanni en Phong voordat alles duidelijk werd.

Giovanni leek op de winst af te gaan, maar plots was daar een vernietigende dame zet van Phong die de partij onmiddellijk besliste met MAT. Dat deed pijn (vooral bij mij, als ouder zijnde), en zo werd Giovanni niet tweede maar zakte hij ver terug naar de zesde plaats. Maar soms brengt een verlies partij geluk met zich mee. Want door de overwinning van Phong, ging hij Niels van Sighem voorbij en kaapte Phong de 50 GrandPrix punten voor de neus van Niels weg. Waardoor Giovanni alsnog de GrandPrix van 2017 wist te winnen.

Niels van Sighem eindigde op de derde plaats.

Heel goed speelde Berk Mustafov (SKS) vandaag en met 5,5 uit 9 kwam hij net een halve punt te kort voor de derde plaats. Maar wat was hij trots op zijn overwinning tegen Giovanni. Ook Finn Hilbert (SKS) speelde een goed toernooi en hij streed zelfs lang mee om de prijzen.

Rest mij nog om alle vrijwilligers te bedanken voor het goed laten verlopen van deze editie van het pepernoten toernooi

 

De eindstand.

 

De foto’s worden spoedig toegevoegd en in Flickr en op facebook geplaatst

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: