Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Pepernoten Toernooi terug in Souburg

Na 35 jaar hebben we het Pepernoten toernooi weer in Oost-Souburg gehouden; Weliswaar noodgedwongen, omdat we door de Corona pandemie ons niet in Ter Reede mochten huisvesten. Maar achteraf gezien hebben we wellicht een locatie gevonden om het toernooi vaker te gaan spelen.

Het Pepernoten toernooi begon in 1981 als een jeugdtoernooitje vanwege het 5 jarige bestaan van de schaakklub. Er werd gespeeld in het zaaltje “de Rehoboth” in Oost-Souburg, welke momenteel dienst doet als “gesloten” Jean-Inn winkel. Dit toernooitje was zo goed bevallen en zodoende werd het een jaarlijkse gebeurtenis. Tot en met 1986 was de Rehoboth een geschikte locatie.

Toen in 1987 het deelnemers aantal boven de 100 kwam, moest er noodgedwongen worden uitgeweken naar een grotere locatie. Zo werd de ‘87 editie in de Willem III kazerne gespeeld. Dat was de thuislocatie van Schaak Vereniging Vlissingen.

De eind 80er jaren waren de topjaren voor het Zeeuwse schaken. Er waren edities van het pepernotentoernooi met 250 en zelf meer dan 300 deelnemers. Er werd in de periode 1988 t/m 1999 in Hotel Brittania op de boulevard van Vlissingen gespeeld. De lunch voor de deelnemers werd geïntroduceerd en de kinderen vanuit Zeeuws Vlaanderen en later ook vanaf het station Vlissingen werden opgehaald met een Bus !!! Het toernooi had een uitstekende sponsor.

Toen hotel Brittania in het jaar 2000 begon met een achteraf mislukte verbouwing moest er worden uitgeweken naar een andere locatie. Hotel Arion, ook gelegen aan de Boulevard werd tot en met 2005 de nieuwe thuishaven van ons toernooi.

In 2006 zijn we uiteindelijk in Ter Reede beland. Ook een mooie speellocatie met genoeg ruimte voor de spelers als de begeleiders en natuurlijk veel publiek. Hier hebben we tot en met 2019 met veel plezier ons toernooi gespeeld. In 2020 moesten we door Covid het toernooi helaas annuleren en dit jaar kan het toernooi weer plaatsvinden; alleen door het covidvirus nog niet in Ter Reede.

Na een speurtocht aan beschikbare zaaltjes was ik uitgekomen bij de Kwikstaart in Souburg. Voor toernooitjes t/m 70 deelnemers lijkt mij dit een mooie speellocatie. De toekomst zal het verder uitwijzen.

Dit jaar werd dus de 39e editie van het Pepernoten toernooi gespeeld. 31 deelnemers waren op het toernooi afgekomen. Op zo een 3 spelers na waren alle Zeeuwse topjeugdschakers aanwezig, dus aan kwaliteit ontbrak het zeker niet. Zo werd de E-groep nog aangevuld door een spelertje van Magnus uit Utrecht en speelde in de D-groep een speler uit Helmond mee. Ook titelverdedigers Yumi en Paul Peeters van LSV Chesspirant waren van de partij.

De grote vraag voorafgaande aan dit toernooi was: hoe zijn de kinderen de anderhalf jaar, van door Corona geen toernooien spelen, op schaakgebied doorgekomen.

De ABC-groep speelde een met 9 deelnemers 7 ronden Zwitsers. Met 7 uit 7 werd Jefta van Steijn (sv Goes) de terechte kampioen, alhoewel Jens en Manuel een prima partij speelden tegen Jefta, moesten ze toch de overwinning aan de Goese speler laten.

Lars van Sighem (sv Goes) wist met 5 punten op de tweede plaats de eindigen. En souburger Jens de Visser legde keurig beslag op de derde plaats. Manuel en Brandon speelden niet hun beste toernooi.

20211204 135345 min

                                                                                                                                        Jens kwam goed uit de opening tegen Jefta

De D-groep werd overtuigend gewonnen door Yumi Peeters (LGV Chesspirant) die met 7 uit 7 Boyd Leenen (sv de Combinatie) uit Helmond een punt voor bleef. Best of the Rest werd Hugo Franco (Terneuzen). Giovanni Koolhoven kende een stroef toernooi. Hij kwam niet altijd even lekker uit de beginfase van de partij. Maar wist door het afstraffen van de foutjes van zijn tegenstanders en het maken van mooie combinaties nog vaak terug te komen in de partij. Het spannende potje tegen Hugo ging op tijd verloren. Berk viel vandaag een beetje tegen, maar zal in 2021 laten zien wat hij waard is.

20211204 111515 min

Yumi Peeters met 7 uit 7 ongenaakbaar. 

De E-groep speelde een halve competitie en lang leek Paul Peeters (LSV-Chesspirant) onbedreigd zijn titel te verdedigen. Totdat hij in de 8e ronde onverwachts verloor van Jeremy IJdema. Dezelfde ronde kwam Mylo Georgopoulous (sc Magnus) met de schrik vrij tegen  Kai de Wolff. Mylo had al ergens een halfje gemorst, maar stond straal verloren tegen Kai. Pat redde een half punt voor Mylo en zodoende moesten Mylo en Paul,  met evenveel verliespunten, het in de laatste ronden tegen elkaar opnemen. Paul was de eerste die een foutje maakte en verloor veel materiaal. Mylo gaf dit niet meer uit handen en won met 8 uit 9 de E-groep. Paul werd 2e en heel knap werd Damian van Eenennaam (Souburg) derde.

Boyd Leenen min

Boyd werd kampioen van de E-groep

Meer foto's zullen binnenkort op de facebookpagina van schaak klub Souburg worden geplaatst.

De eindstanden

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: