Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Souburg 1 speelt komend seizoen ‘gewoon’ weer derde klasse

Er was een kans dat ons eerste team komend seizoen in de tweede klasse zou kunnen acteren. Doordat er een plaats was weggevallen kwamen we in aanmerking voor promotiewedstrijden voor een felbegeerd ticket voor de tweede klasse. Bij het abrupt stoppen van de externe competitie stonden we bovenaan in de derde klasse G en daarmee kwamen we dus in aanmerking om kans te maken op promotie.

Meerdere teams hadden hier wel zin in en zodoende moeten drie ronden play-off gespeeld worden. Bij de loting werd Souburg gekoppeld aan SG Max Euwe uit Enschede. Aangezien er niet fysiek kon worden gespeeld werd er via het platvorm Tornelo gespeeld. Voor sommige Souburgse spelers een openbaring om online via een laptop een partij te spelen. Een enkeling van ons team weet niet zo goed de knoppen te bedienen van de laptop en zeker niet als er een potje schaak gespeeld moet worden. Na wat gedoe bij het bord van Bert (de teamleider had een verkeerd emailadres doorgegeven) konden we van start. De behandeling van de laptops viel me overigens erg mee. Er werd niet met deze apparaten gegooid.

We speelden overigens bij de werkgever van René. Een mooi zaaltje waar je lekker een potje kon schaken op zo’n mooie zaterdag.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd verteld dat je niet echt bij de andere partijen mocht kijken, al werd later gezegd dat je via de computer best even had kunnen kijken bij je teamgenoten. Het zou zo zijn. Ik kon wel een glimp opvangen van René en al snel stond hij niet zo fris. Hij offerde een kwal in de hoop een vesting te bouwen. Aangezien hij als laatste klaar was laten we die partij even voor wat het is.

Robin Bosters was als eerste klaar. Na 19 zetten bood zijn tegenstander remise aan en Robin vond het eigenlijk wel prima. Er kon immers ook niet overlegd worden met de teamleider en iedereen speelde eigenlijk een beetje voor zichzelf ondanks dat het wel degelijk een teamwedstrijd was. Overigens heb ik geen idee hoe mijn tegenstander er uitzag. Wellicht was deze op te zoeken in de zoommeeting gekoppeld aan het Tornelo format, maar gezien de vele schakers die te zien waren was het ook geen must om dit te bekijken.

Na de snelle remise van Robin was Rogier van Gemert klaar. Helaas niet met een gewenst resultaat. Rogier had blijkbaar wat gemist. Hieronder het beslissende moment. Ik moet zeggen, mooi gedaan door de tegenstander van Rogier.

Wit: Jan-Willem Timmerman (1926)
Zwart: Rogier van Gemert (1818)
Promotiewedstrijd: Souburg 1-SG Max Euwe 2

Timmerman Van Gemert01

Stelling na 20. … Tf8

Zwart stond al niet zo fris en fruitig meer en de witspeler heeft de touwtjes duidelijk in handen.

21. Pxd5+!

Prachtig gespeeld. Zwart had geen vermoeden dat er op d5 genomen kon worden. Na nog even kijken gooide Rogier de handdoek in de ring. Na 21. … cxd5 of exd5 volgt 22. Da3+ waarmee de dame niet meer in staat en de zwarte toren op h7 nog wel. Het kost een kwaliteit, maar gezien de stelling ook zeker de partij.

Niet kort na de nederlaag van Rogier werd het gelijk. Jeroen Hekhuis is lekker bezig en dat liet hij in zijn partij ook zien. Er werd flink gespeeld met de arme zwartspeler.

Wit: Jeroen Hekhuis (2114)
Zwart: Jasper de Jong (2104)
Promotiewedstrijd: Souburg 1-SG Max Euwe 2

Hekhuis De Jong01

Stelling na 23. … Kg7

Wit staat al erg prettig. De zwarte dame op b7 doet niet echt mee en de zwarte velden bij de koning zijn ook best wel verzwakt. Jeroen gaat vervolgens grondig te werk en zet Souburg weer naast Max Euwe.

24. Db2 Ted8 25. Ted5 Txd5 26. Txd5 c6 27. Txc5!

Een mooi kwaliteitsoffer. De zwarte velden van de zwartspeler zijn dusdanig verzwakt dat het paard op f6 ten dode is opgeschreven.

27. … bxc6 28. Lg5 De7 29. Pg4

Het paard kan niet meer gered worden. Sterker nog de witte stukken gaan het karwei afmaken.

29. … Dd6

Misschien ziet ie het niet he. Mat op de onderste rij.

30. Lxf6+ Kf8 31. h3 h5 32. Pe5 Tb8 33. Pc4 Dd1+ 34. Kh2 Te8 35. Df2

Ook weer een lekker irritante zet. De pion op c5 is niet meer te dekken en de witte dame komt binnen zonder kloppen.

35. … Te6 36. Dxc5+ Kg8 37. e5 Dc1

Er zitten altijd nog wel grappen in zoals eeuwig schaak. Jeroen heeft het in de smissen.

38. Dd4 Kh7 39. Pd6 c5 40. De4

En de zwartspeler vond het wel mooi geweest. Er dreigt Pxf7. Die kun je dekken met de koning maar dan wint Da8 dus ja.

Henrik Westerweele was de volgende die klaar was. En ook hij wist zijn partij te winnen. Al snel had hij een pionnetje te pakken en daarna was het in de tijdnood nog wel even spannend, maar wist Henrik terecht te winnen.

Na deze zege was de koek wel op voor Souburg. Op de rest van de borden was het niet veel meer. Paul van Rooijen kwam aardig uit de opening. Daarna vervlakte de stelling en was het zwart die de regie in handen nam. Paul had nog wel een goede kans op remise, maar miste deze in de tijdnoodfase. Een dolle toren zat er net niet in en Paul verloor.

Ook Bert Henderikse verloor zijn partij. Het leek erop dat hij in het middenspel wel aardig stond. Uiteindelijk verloor hij een centrumpion en bleek het toreneindspel wat overbleef verloren.

Roeland Alders verloor daarna zijn partij. In een Engelse opening stond hij al snel minder. Een zwakke zwartveldige loper kon geen potten breken. In plaats van in de opening het passieve Le7 te spelen was Lb4 veel beter geweest. Roeland kreeg nog een klein kansje op remise, maar in de tijdnood werd dat gemist. Of het echt remise was geworden is ook maar de vraag. De brandhout loper van Roeland zou op het bord blijven en dan blijft wit prettiger staan. Na het missen van de mogelijkheid was het snel klaar met de pret.

Tot slot René. Onze bord één speler stond al snel met de rug tegen de muur zoals gezegd. Hij zat wel lekker in zijn eigen stoel achterover leunend alsof ie deed dat hij op zijn werk was. Een vesting zat er niet in en de witspeler wist de partij netjes uit te spelen.

Zo kwam ons avontuur richting tweede klasse ten einde. Een bijzondere middag. Komend seizoen gewoon weer lekker in de derde klasse spelen.

Souburg 1-SG Max Euwe 2,5-5,5
1. René Tiggelman (2209)-Raoul van de Oudeweetering (2184) 0-1
2. Jeroen Hekhuis (2114)-Jasper de Jong (2104) 1-0
3. Roeland Alders (2026)-Luc Compagnie (2093) 0-1
4. Robin Bosters (2095)-Sjoerd van Willigen (2106) remise
5. Bert Henderikse (1857)-Jasper Kamphuis (2010) 0-1
6. Henrik Westerweele (2012)- Henk Bernink (2042) 1-0
7. Rogier van Gemert (1818)-Jan-Willem Timmerman (1926) 0-1
8. Paul van Rooijen (1873)-Anderé Langendijk (1938) 0-1

CCF750C6 560F 4F94 BC14 BC88DA04D6EC

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: