We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Laatste ronde was er een te veel

In de negende en laatste ronde van de landelijke schaakcompetitie heeft ons eerste team een flink pak slaag gekregen. Thuis werd met maar liefst 6-2 verloren van Overschie. Hierdoor eindigen we als vierde dit jaar.

Lang hebben we meegestreden om de titel, maar naar de vijfde ronde raakte de klad er in. Er werden maar moeizaam winstpartijen binnengehaald. Tegen Voorschoten 2, toch ook geen hoogvlieger verloren we en tegen het gedegradeerde Delft 3 werd met de hakken over de sloot nipt gewonnen. Tegen Overschie zat het er geen moment in en was de koek op.

We begonnen met Roel aan de aftrap omdat Jeroen verhinderd was. Daarmee schoven de witborden wat op. Roeland speelde nu niet aan bord 4, maar aan het tweede bord. Daar trof hij een speler die normaal wat lager geposteerd zit. Roeland was niet bij de les en stond al snel waardeloos met een pion minder. En dat met wit. Waarschijnlijk was het vrij eenvoudig te winnen voor zijn opponent, maar Roeland vocht zich terug. Even leek het er nog op dat wat activiteit de nodige compensatie gaf, maar nadat Roeland een pionnetje terug kon pakken was er niets meer over dan een saaie remise stelling. 0,5-0,5.

Roeland dus met de hakken over de sloot remise. Op de rest van de borden was het ook niet spetterend of je moet voor Overschie geweest zijn, dan zag het er wel heel mooi uit. René speelde aan het eerste bord tegen iemand die opgeofferd was. Een koud kunstje voor René zou je zeggen, maar dat viel tegen. René mistte een kans op een mooie voortzetting, maar daarna was de stelling totaal in evenwicht. Onze kopman probeerde het in het toreneindspel nog wel, maar zijn tegenstander speelde het eindspel erg nauwkeurig en gaf geen krimp meer. Met twee koningen op het bord was remise definitief. 1-1.

Na deze tegenvaller kregen we de volgende tegenslag. Rogier had een tegenstander die er erg veel zin in had. Hij speelde een prima partij en Rogier kon daar niets tegenover stellen. Een kansloze nederlaag viel hem ten deel. 1-2.

Henrik speelde eerder dit seizoen ook wel wat beter en lijkt ook een beetje de draad kwijt. In een interessante partij offerde hij een pion op b2 om zo de dame van zijn tegenstander buiten spel te zetten. Het rekenwerk kostte wel veel tijd en zijn tegenstander was ook goed bij de les. Waarschijnlijk was het buitenspel zetten van de dame ook niet voldoende, maar in de tijdnood ging het sowieso mis. Henrik offerde een stuk,  maar de zwartspeler kon alle kansen voor Henrik neutraliseren. Uiteindelijk viel Henrik zijn vlag, maar toen konden de stukken ook al in het doosje. 1-3.

Robin aan het derde bord had in Erik Brandenburg hun sterkste speler tegenover zich. Vanuit de opening werd onze arme Bosters omvergelopen. Hij verloor een pion en daarna leek het erop dat Robin snel aan het bier zou kunnen. De stelling vervlakte ondanks de materiele achterstand. Het een toren+paard  voor de beide heren was er nog wel wat werk aan de winkel. Aangezien Overschie de wedstrijd toch zou gaan winnen werd Robin zijn remiseaanbod geaccepteerd. 1,5-3,5.

Bert had het aan het zevende bord erg moeilijk. Wit had het initiatief en  Bert moest alle zeilen bijzetten om alles bij elkaar te houden. Het leek er wel op dat de stelling niet te houden was, maar mede door taai verdedigingswerk van Bert werd uiteindelijk remise overeengekomen. 2-4.

Nog twee partijen bezig. Paul was al een tijdje bezig met een stelling waar geen muziek meer in zat en Roel was in een eindspel beland waar de kansen wisselden. Paul had vanuit de opening nog wel een aardige stelling, waarbij de stukken van zwart wat onhandig stonden. Naarmate de partij vorderde kwam zwart los en zag Paul de pion niet meer terug. Sterker nog, hij verloor een tweede pion.  De stelling werd slechter en slechter. Uiteindelijk had Paul ook wel wat eerder op kunnen geven. Wellicht overheerste de teleurstelling.  2-5.

Roel was nog als laatste bezig. Eerst stond hij een pion achter, maar opeens waren er tegenkansen. De zwarte koning kwam vreemd te staan. Het eindspel met beide wat pionnen en een loper (van gelijke kleur) was erg interessant. Roel mistte een dot van een kans op de winst. Daarna leek het nog remise te worden, maar tastte Roel in de ultieme slotfase mis. 2-6.

Daarmee werd een pijnlijke nederlaag geleden. Gelukkig duurde de competitie van dit jaar niet nog langer. De koek was wel op voor dit seizoen. Hopelijk staan we volgend seizoen weer fris aan de start.

Souburg 1-Overschie 1 2-6
1. René Tiggelman (2181)-Daan Smit (1851) remise
2. Roeland Alders (1996)-Marcel Terluin (1861) remise
3. Robin Bosters (2065)-Erik Brandenburg (2098) remise
4. Henrik Westerweele (1982)-Henk Ochtman (2002) 0-1
5. Rogier van Gemert  (1851)-Albert Segers (1942) 0-1
6. Roel Schroevers (1839)-Karel  Looijmans (2007) 0-1
7. Bert Henderikse (1811)-Rob Hopman-Been (1828) remise
8 Paul van Rooijen (1858)-Cor Feelders (1977) 0-1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: