Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Souburg 2 verplettert Middelburg 1 met 6-2

5 november jl. vond het eerste van het tweeluik in de hoofdklasse van de ZSB plaats dat Souburg 2 in deze maand op het schaakbord uitvecht tegen Middelburg 1. Het werd een fraaie overwinning met 6 tegen 2. 

 

Ondergetekende sleepte het eerste punt binnen. Zijn vertrouwde opstelling met wit tegen het siciliaans met c3 op de derde zet pakte dit keer weer eens goed uit. De witte dame en een witte toren konden ongehinderd op de zevende rij binnendringen. Oud Souburg 2 speler Sipke Cuperus kon het onheil niet meer afwenden. 

Op bord zeven leek Martin de Bock met zwart na een open en spannende strijd goed te staan maar hij verslikte zich in de ineens onweerstaanbaar opstomende witte d-pion van Ronald Lauer. Albert - ter intimidatie van Middelburg 1 deze keer op bord 1 geposteerd - won met zwart een pion van de verrassend op bord 1 van Middelburg acterende Alex Jonckheer. Albert leek vervolgens eerst op de  koningsvleugel beslissend toe te slaan maar toen dat was afgewend en de witte koning zijn heil had gezocht op het veld b3 haalde Albert uiteindelijk het punt binnen met een fraai dameoffer op b2. 

Paul vertelde mij na afloop van zijn winstpartij met wit (voor de tweede maal na 1. d4, d5 2 Pc3, Pf6 3 e4, dxe4 4 f3) dat hij het pionoffer misschien toch niet helemaal vertrouwde. Het werd een spannende strijd waarin Paul op enig moment verloren stond met een volle toren achter. Maar dat kwam niet verder dan dat enig moment want met een ingenieuze combinatie gaf Paul gewoon mat.

 

Jean-Pierre speelde een ingewikkelde partij en de stelling bleef voor beiden moeilijk. Zo moeilijk dat Paul Koster, zijn tegenstander, door tijdsoverschrijding verloor. Ronald hoefde zich uiteindelijk geen zorgen te maken over de verre vrijpion van Maarten Westerweele want Maarten kon niet voorkomen dat zijn zwarte loper op het veld a7 ineens ingesloten was. Die verre vrijpion kon niet aan een opmars beginnen maar deed een centrumpion van Ronald wel en Maarten gaf op. Max veroverde in de opening in een klassieke opstelling met wit de f-pion op f7, kwam wel enigszins onder druk te staan en na een grote afruil was er ineens een gevaarlijke zwarte pion op d2 beland. Toen Max die pion toch onschadelijk had weten te maken was het punt snel binnen. Laura verloor met wit in de Franse doorschuifvariant snel een pion maar veroverde die in het middenspel weer terug. Vervolgens pareerde ze opeenvolgende dreigende zetten van Dick Wolters bekwaam, nam en passant nog een pion in ontvangst maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen na een mindere voortzetting. Al met al ondanks de nederlaag een goede partij van haar. 

 

Het zal niet verbazen dat Souburg 2 de return tegen Middelburg 1 op 26 november a.s. met vertrouwen tegemoet kan zien, ook zal  de wil tot sportieve revanche bij de Middelburgers sterk zijn.   

Verslag geschreven door Carl Schoor

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: