Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Snelle revanche Souburg 2 op Scheldeschaak!

Na de onfortuinlijke nederlaag van een onvolledig Souburg 2 in de uitwedstrijd op 13 januari jl. tegen Scheldeschaak (4.5 – 3.5 voor Scheldeschaak) nam Souburg 2 de gelegenheid te baat om thuis in de meteen in de volgende ronde van de Hoofdklasse ZSB geplande retourmatch orde op zaken te stellen. Souburg 2 nam revanche met 5 – 3.

Paul speelde met zwart een moeilijke partij tegen J. Damen en kon in het eindspel ook met een paardoffer niet verhinderen dat de witte f-pion de overkant ging bereiken. Max speelde een gedegen partij, won een pion, zette Gerard de Winter helemaal vast en haalde in het eindspel de winst binnen. Roel leek op bord 3 met zwart op een gunstig eindspel af te stevenen maar moest uiteindelijk toch toelaten dat hij als vrijpion met beiden koning + toren de h-pion overhield. Na lang manoeuvreren werd het remise. Opmerkelijk was wel dat in de partij van Bert Henderikse met eveneens zwart in de gelijktijdig ook thuis gespeelde match van Souburg 1 tegen Bergen op Zoom een vergelijkbaar eindspel op het bord kwam dat dus ook in remise eindigde.

Jean-Pierre kreeg met wit met zijn gebruikelijke aanvallende opbouw op de koningsvleugel waarbij hij afziet van rokade een gevaarlijke aanval die ook kwaliteitswinst opleverde. Toen de zwarte dame de gelegenheid kreeg verdediging te combineren met aanval kantelde de partij, helemaal toen Jean Pierre zich genoodzaakt zag zijn dame in te ruilen voor een toren. Ronald – gelukkig weer van de partij na enkele ronden afwezigheid wegens hardnekkige schouderklachten - kon een gevaarlijk ogende aanval van wit met dame en paard toch pareren en wist binnen de remisemarge te blijven.

Eric speelde een gedegen partij, versterkte zijn stelling geleidelijk en voerde de partij naar fraaie winst. Carl kreeg met zwart het Weens voorgeschoteld, leek vrij snel stellingsvoordeel te verkrijgen. Toen dat voordeel vervolgens dreigde te vervliegen, zag Bart de Vogelaere over het hoofd dat handhaving van zijn zwarte loper op f4 na verdriedubbeling van zwarte toren, dame en nog een toren tot verlies van die loper moest leiden of mat op f1. Laura won in tijdnood, waarin zij ogenschijnlijk onberoerd goede zetten bleef doen, na een goede partij met een heel fraai slotakkoord. Haar schaak met de witte dame op e8 kon nog gepareerd worden met Tf8 die door de zwarte dame op d6 werd gedekt. Vervolgens gaf zij met Pf7 nogmaals en ditmaal beslissend schaak. De toren op f8 kon niet op f7 slaan, de koning op h8 moest zetten waarna het paard op d6 kon nemen en tegelijk de dame op e8 dekte met dus torenwinst als gevolg. Zwart gaf dus maar op.

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: