Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Brouwer Power... een 5-3 overwinning!

Nee, dat stukje gaat niet over het brouwen van bier of het schaakkroegentoernooi. Dit gaat over de externe teamwedstrijd in de landelijke schaakcompetitie die het Tweede afgelopen zaterdag speelde.

Voor de derde ronde stond de wedstrijd Zierikzee Scherpenisse Combinatie (ZSC) tegen Sk Souburg II op het programma. Het was ook de dag dat de nieuwe CTB regels voor sporten ingingen wat helaas tot gevolg had dat het team van onze tegenstanders niet compleet was.

De middag begon op de zolder van het voormalige gemeentehuis in Scherpenisse met een warm welkom, een coronatoegangsbewijscontrole en goede koffie. De tafels waren ruim uit elkaar gezet en een kwart slag gedraaid. Met aan iedere kopse kant een speler en het bord in het midden werd het letterlijk de hele middag turen naar de stelling. Daar het eerste bord leeg bleef stonden wij als bezoekers al met 1-0 voor.

Na enkele uren spelen was het weer gelijk. Aan bord 4 zag onze Carl een aanval op zijn zwarte koning aankomen en manoeuvreerde zijn dame er naar toe om te helpen, dit bleek een verkeerde keus. Met lichte stukken werd de dame terug gedreven en uiteindelijk offerde Dig, de teamleider van ZSC, een stuk voor mat en pakte zo fraai het punt: 1 – 1.

Niet veel later was Brandon aan bord 7 klaar. Onze jeugdspeler had duidelijk het betere van het spel maar zag zijn voordeel verzanden in een dame eindspel met slechts 1 open lijn. Remise werd overeengekomen en daarmee wist Brandon zijn ongeslagen status voor het Tweede te behouden: 1 ½ - 1 ½.

Aan bord 3 wist Roel een betere stelling met een pion meer en 2 verbonden vrijpionnen niet om te zetten in een punt. Met weinig tijd op de klok voor beide spelers, werd de materiaal verhouding weer gelijk en stond Olaf inmiddels iets beter waarna Roel besloot om het remise aanbod te accepteren: 2 – 2.

Mevrouw Brouwer speelt iedere ronde beter en die stijgende lijn werd doorgetrokken aan bord 8. Haar tegenstander was een tijd gestopt met schaken en is recent weer begonnen, een foutje koste hem een stuk. Johanna trok met zwart de partij naar zich toe en pakte zo haar eerste punt voor het Tweede: 2 – 3.

Onze voorzitter speelde aan bord 6 tegen een talentvolle jeugdspeler en na 18 zetten theorie werd het tijd om na te denken. Albert vond met een kwaliteitsoffer de winnende zet maar vervolgde direct de partij met een blunder. Albert ploeterde nog verder en probeerde het tij nog te keren maar zijn tegenstander hield stand en pakte het punt: 3 – 3.

Meneer Brouwer speelde een sterke pot aan bord 5 en kwam onvermijdelijk materiaal voor te staan. In plaats van de dame van de tegenstander te nemen voor een toren en loper koos Willem voor een loper tegen een pion voorsprong. Beide varianten zouden tot een overwinning moeten leiden. Verderop in de partij gingen er diverse stukken van het bord en 1 te veel van Willem waarmee hij ineens een pion achter stond. Gelukkig liet hij zich niet uit het veld of van het bord slaan en bleef rustig doorspelen. Willem snoepte 2 pionnen mee en wikkelde af naar een moeilijk toreneindspel met een pion meer. Hij speelde het kalm en perfect uit en won alsnog: 3 – 4.

Hiermee kwamen net als in de vorige ronde alle schijnwerpers op onze Max. Aan bord 2 was aan hem de taak met zwart het laatste halfje binnen te slepen voor de 2 matchpunten. Max stond een pion achter in een eindspel met ieder een dame en 2 torens. Max stond onder druk en zijn tegenstander Sjaak had alle ruimte. Terwijl het buiten al donker was hadden beide spelers nog slechts 3 minuten op de klok.
De Souburgse hoop dat er in tijdnood nog iets geks ging gebeuren vervloog door het open raam naast Max toen Sjaak het perfect uitspeelde en geforceerd het punt pakte: 4 - 4.

Max Sjaak

Meer informatie over de klasse 4G waarin het Tweede speelt is hier te vinden: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/2041

ZSC (1731) - Souburg II (1584) 4 - 4
1. Niet opgekomen - Jean-Pierre van Gemert (1662) 0R - 1R
2. Sjaak Spiegels (1789) – Max Toetenel (1804) 1 - 0
3. Olaf van der Sloot (1867) – Roel Schroevers (1825) remise
4. Dig de Graaf (1814) – Carl Schoor (1744) 1 - 0
5. Kees van den Nieuwendijk (1752) - Willem Brouwer (1610) 0 - 1
6. Reinier Smits (0) – Albert Vermue (1722) 1 - 0
7. Peter de Vrieze (1434) – Brandon Haasbroek (988) remise
8. Alec Harmsen (0) – Johanna Brouwer (1320) 0 - 1

Na de wedstrijd bleek dat Reinier en Alec van ZSC niet speelgerechtigd waren omdat ze 2 weken voor de wedstrijddag niet bij de KNSB waren aangemeld.
Dit heeft als resultaat dat beide verliezen en wij dus aan bord 6 een punt cadeau krijgen want Johanna had aan bord 8 al gewonnen.
De eindstand komt daarmee op: 3-5, waarmee het Tweede de eerste overwinning van dit seizoen krijgt.

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: