Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Souburg 2 krijgt dik op de broek in Goirle

Door Merijn van Broekhoven

Afgelopen zaterdag speelde Souburg 2 haar eerste teamwedstrijd van dit seizoen in klasse 4G. Het was ook direct de uitwedstrijd het verst gelegen van ons eigen clubgebouw in Oost-Souburg. Het vlaggenschip van De Eerste Goirlese Schaakclub, kortweg EGS, uit Goirle was onze tegenstander.

Het was voor de nieuwbaken teamleider direct een hele uitdaging om twee invallers te vinden, sterker nog Carl meldde zich helaas ook nog ziek op de dag zelf. Gelukkig waren Ruud Stroo, Giovanni Koolhoven en de uit bed gebelde Erik Pieterse bereid om mee te spelen. En zo vertrokken wij met twee auto’s, met een team vol nieuwelingen/debutanten en vol goede hoop richting Goirle.

Eenmaal daar aangekomen moest de teamleider nog wat aanpassingen maken in de opstelling die de dag tevoren was opgemaakt, immers Erik Pieterse werd “gecontracteerd” toen de teamleider zijn spelers al aan het ophalen was. Gelukkig regende het dusdanig hard bij aankomst en kon hij tijdens het schuilen in de lokale parkeergarage de aangepaste opstelling maken. Eenmaal droog begaven wij ons richting het Cultureel Centrum Jan van Besouw. Iets na één uur waren de spelers achter de borden gezet en werden de klokken in werking gesteld….

Souburg 2 01

Foto gemaakt door: Rob van Esch (ESG) – De speelzaal van ESG 1 op de zaterdagen.

ESG was vorig jaar gedegradeerd vanuit de 3e klasse en dat was eerlijk gezegd ook vrij snel te zien op de borden in de openingen. Maar, desondanks veel leuke lichtpuntjes waren te bespeuren. Laat ik beginnen met de grootste surprise, Erik Pieterse. Afgelopen donderdag speelde hij nog verdienstelijk tegen Hans Groffen en liet zien dat dit geen toevalstreffer was geweest. Erik zette zijn tegenstander met mooi aanvallend spel met de witte stukken van het bord, waardoor wij brutaal met 0-1 voor kwamen te staan. Helaas was daarna de koek voor Souburg 2 al op. Giovanni kwam een paard voor te staan, maar opeens galmde er een “schaak” door de zaal door zijn tegenstander. Het bleek een schaak+toren te zijn en daarna rondde Giovanni zijn tegenstander het ook vakkundig af, 1-1. Jammer Giovanni super goed gedaan, volgende keer win jij zeker een partij! Daarna was het Brandon die de bietenburg opging. Hij zag bij een dameruil niet dat hij een kwaliteit verloor. Brandon probeerde het nog even, maar dit mocht niet baten, 2-1.

Daarna ging het snel… Jean-Pierre verloor een stuk en kon lekker een pint pakken, 3-1. Vervolgens was het aan Erik Wolf om de felicitaties te geven aan zijn tegenstander. Na een passieve stelling was het de dame van zijn tegenstander die voor onrust zorgde in zijn stelling. Zoveel dat Erik Wolf ook kon opgeven, 4-1. Toen was het Merijn de beurt aan Merijn die een nul moest incasseren. Na een redelijk goede opening, wisselde hij twee zetten om en kwam opeens straal verloren te staan. Een aanval op de damevleugel was niet meer te houden. Deed Merijn de juiste volgorde, dan was het ergens remise te houden, maar ja aan “deed” heb je niet zoveel... 5-1.
Ruud Stroo stond heel de tijd in vervelende penningen, zijn koning stond op de tocht en moest ook vaak verplichte zetten doen, jullie raden het al, ook hier was geen houden aan, 6-1. Tot slot was het Max die in op het oog solide stelling toch verloor, 7-1.

Ondanks de dikke nederlaag ben ik trots op de alle acht spelers, maar in het bijzonder de invallers! Ik dank hen hiervoor, wellicht dat ik komend seizoen nog een beroep op jullie moet doen?!

ESG wil ik bedanken voor de gastvrijheid, de foto’s en voor een (leerzame) gezellige schaakmiddag!

Rest mij nog de gedetailleerde uitslag te vermelden:

EGS 1-Souburg 2 7-1
1. Robin Verhoeven (2016)-Max Toetenel (1806) 1-0
2. Bram van Huygevoort (1967)-Jean-Pierre van Gemert (1674) 1-0
3. Jasper Kools (1835)-Merijn van Broekhoven (1500) 1-0
4. Fedor Sazonov (1678)-Erik Wolf Blaschke (1471) 1-0 
5. Eddy Vanlerberghe (1734)-Erik Pieterse (0) 0-1
6. Erik Hamers (1689)-Ruud Stroo (1329) 1-0
7. Maarten de Wit (1533)--Brandon Haasbroek (1334) 1-0
8. Krijn van Dolderen (0)-Giovanni Koolhoven (1083) 1-0

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: