Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Souburg 2 gaat strijdend ten onder in derby

Verslag Merijn van Broekhoven

Zaterdag 5 november was voor Souburg 2 dé teamwedstrijd als het zich onder de verzwaarde degradatie wilde uit te vechten. Het moest gebeuren tegen het niet heel veel sterkere Middelburg 1.

Het begon met een tegenvaller dat Max in moest vallen bij Souburg 1, zeker omdat hij in een zeer goede vorm verkeerd. Gelukkig kon Erik Pieterse invallen en hadden wij een waardig invaller voor Max, want stel dat Erik de lijn van zijn vorige invalbeurt zou kunnen voortzetten…

Het was 13.00 uur en de teamwedstrijd kon beginnen, maar dat ging niet geheel vlekkeloos omdat de opstelling van Middelburg op het laatst nog aangepast moest worden. Helaas, de namen waren ingevuld op het wedstrijd formulier. Met vijftien man (?) werden de klokken aangezet, ja juist 15 man. Het was Alex die weer eens te laat binnenkwam en kwam tot de conclusie dat juist ZIJN bord die verwisseld moest worden met die van Dick Wolters, zodoende zou hij wit hebben. Nou, wij hebben gehoord dat Alex daar niet van gediend was. Uiteindelijk schoof hij mopperend aan het bord met de zwarte stukken tegen de teamleider van Souburg 2. Die ging een kop koffie halen voor Alex, om vervolgens de rust te laten terugkeren…. Wij zijn nu allemaal begonnen!

Op bord 8 speelde Brandon tegen Jeroen Frijhoff bijna een soort snelschaakpartij waarbij het op een gegeven moment Jeroen was die de beste papieren had, met zijn dame en twee pionnen tegen twee torens.Omdat Jeroen te snel speelde liet hij zijn dame insluiten. Dit cadeautje liet Brandon zich niet afnemen en pakte het gretig uit. Met een toren voordeel rondde hij de partij goed af, 1-0.

Op bord 6 speelde Merijn tegen de inmiddels tot rust gekomen Alex Jonkheer. De arme Alex werd vanuit de Engelse opening hardhandig van het bord gezet. De koning werd midden op het bord mat gezet, 2-0. En nee, Alex heeft geen moment goed gestaan!

Op bord 1 speelde Carl een redelijke opening tegen Marcel Nellen, maar het paard van Marcel huppelde vrolijk door de stelling van Carl met een kwaliteit winst tot gevolg. Het was vervolgens voor Marcel een koud kunstje de partij correct naar zich toe te trekken, 2-1.

Op bord 7 speelde Erik (Pieterse) speelde tegen Dick Wolters een verdienstelijke partij. In een Siciliaanse partij was het Dick die een stuk won en het  vervolgens, ondanks aardig verweren van Erik, de partij geheel terecht naar zich toetrok, 2-2. Zodoende kon Erik zijn goede invalbeurt tegen ESG in de eerste ronde geen goed vervolg geven.

Op bord 3 speelde onze voorzitter een prima partij tegen Paul Koster. Nadat de dames van het bord waren kwam er een knap stukje samenspel van Albert zijn stukken op het bord. Deze trokken langzaam maar zeker richting de arme koning van Paul. De stelling werd complex/onoverzichtelijk, precies waar Albert zich als een vis in het water voelt. Paul vond dat minder leuk en kon de juiste voorzetting ook niet vinden en ging pardoes door zijn tijd, ondanks dat de partij al wel gewonnen was voor Albert, 3-2.

Op bord 5 speelde Erik (Wolf Blaschke) een prima partij tegen Arjan van Tuijl, al stond zijn koning voortdurend op de tocht. Maar met het nodige kunst- en vliegwerk kon hij de inkomende stukken van Arjan van zich afhouden en werd er terecht remise overeengekomen, 3,5-2,5.

Met nog twee borden moest een halfje, of meer toch wel te behalen zijn. Zodat Souburg 2 één of misschien twee matchpunten in de wacht gesleept kon worden, maar helaas verliep het anders…

Op bord 4 speelde Vincent tegen een (voor mij) nieuw gezicht van Middelburg, Kiarasch Saeïd. In een toreneindspel wist hij Vincent vakkundig een pion af te snoepen om vervolgens het keurig af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Hij liet daarmee Vincent gedesillusioneerd achter, omdat Vincent ergens toch nog hoop had op een puntendeling, 3,5-3,5.

Nu kwam alle druk bij Jean-Pierre te liggen. In een moeilijke stelling moest hij Sjaak Steijn toestaan twee pionnen mee te snoepen om vervolgens zelf wat terug te winnen ging hij laat in de middag pardoes mat. Sjaak was zo sympathiek om dat niet in eerste instantie te doen, maar toen Jean-Pierre het niet zag trok Sjaak alsnog keihard de trekker over en zo de eerste twee matchpunten voor Middelburg binnenhaalde, 3,5-4,5.

Souburg 2 bleef voor de derde keer met lege handen staan. Alleen deze was best pijnlijk, omdat wij er echt dichtbij waren. Aan de eerste twee ronden was er geen moment iets van eer te behalen, maar aan deze teamwedstrijd wel. Ondanks dat was het een leuke middag in Souburg en gaan wij met alle goede moed naar onze volgende confrontatie in de wellicht te hoog gegrepen 4e klasse voor Souburg 2. Wellicht kunnen wij nu tegen de reserves van De Baronie wel voor een stunt zorgen.

Wij zullen eens veldwerk gaan verrichten bij Roel Schroevers (hij speelt sinds zijn verhuizing daar in de interne competitie). Misschien dat hij wat tips en tops heeft om dit team te verschalken😊?

Rest mij nog de gedetailleerde uitslag te vermelden:

Souburg 2-Middelburg 1 3,5-4,5
1. Carl Schoor (1690)-Marcel Nellen (1793) 0-1
2. Jean-Pierre van Gemert (1668)-Sjaak Steijn (1751) 0-1
3. Albert Vermue (1655)-Paul Koster (1800) 1-0
4. Vincent Sleuyter (1608)-Kiarasch Saeïd (0) 0-1
5. Erik Wolf Blaschke (1511)-Arjan van Tuijl (1575) remise
6. Merijn van Broekhoven (1492)-Alex Jonkheer (1588) 1-0
7. Erik Pieterse (0)-Dick Wolters (1574) 0-1
8. Brandon Haasbroek (1388)-Jeroen Frijhoff (1383) 1-0

Merijn van Broekhoven
Teamleider Souburg 2

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: