Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Het gelijk van mijnheer ELO

De hoogste rating in het team van Zierikzee A was lager dan de laagste rating bij SKS A, merkte Sjaak Spiegels enigszins berustend op nadat zijn team met een 4-0 nederlaag terug richting Zeelandbrug was gestuurd. Een terechte constatering, maar kan dan iedereen voortaan maar thuisblijven en kunnen we de competitie vervangen door het schriftelijk uitwisselen van de ELO-getallen? Speelt de hoger gerate speler altijd sterker dan zijn tegenstander met minder puntjes? Tijdens de wedstrijd bleek dat lange tijd niet het geval…

Roeland Alders (ratingverschil 419 punten) verloor in zijn partij tegen Kim Fierens al in de opening een pion. Een slinks offer was het zeer zeker niet, wat ook bleek uit het feit dat Roeland pas na het kwijtraken van de pion lang ging nadenken. Niet dat lange nadenken, maar vooral wat hulp van zijn tegenstander zorgde ervoor dat hij de partij later toch nog wist te winnen. Robin Bosters (585 punten) werd door Ben Snethorst verrast met een volledig correct stukoffer. Robin’s koning kwam nogal op de tocht te staan en de hulptroepen stonden deels aan de andere kant van het bord toe te kijken, maar gelukkig was dat alles ineens niet meer van belang toen Ben pardoes zijn dame weggaf.

Jeroen Hekhuis (323 punten) speelde de opening tegen Kees van den Nieuwendijk een beetje nonchalant en moest daarna even goed oppassen om niet in grote problemen te komen. Gelukkig is goed oppassen onze penningmeester wel toevertrouwd en nadat zwart geen goed plan had weten te verzinnen vond Jeroen er wel één: een open lijn veroveren en dan een toren op de zevende rij zetten – schaken is soms best simpel. René Tiggelman (345 punten) had 5 dagen voor de partij nog aan zijn dochter uitgelegd dat je bij een open centrum en een zwarte loper op b7 heel erg moet oppassen met het opspelen van je witte pion naar g4. Dus toen Sjaak Spiegels op de 16e zet g2-g4 speelde, had René er ineens nieuw lesmateriaal bij. De verzwakking van de witte koningsstelling bleek namelijk veel belangrijker dan de vage aanvalskansen waarop de witspeler had gehoopt.

Zo kreeg mijnheer ELO dan toch gelijk, ook al lag dat zeker niet alleen maar aan het fantastische spel van de Souburgers. Ergens in die complexe ELO-berekening zit vast en zeker ook nog een gelukscomponent verwerkt.

 

SKS A          – ZIERIKZEE A

René Tiggelman – Sjaak Spiegels           1-0

Jeroen Hekhuis – Kees van den Nieuwendijk 1-0

Robin Bosters  – Ben Snethorst            1-0

Roeland Alders – Kim Fierens              1-0

                                          4-0

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: