Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Knip- en plakwerk SKS A

De hoogste rating in het team van DZD A was lager dan de laagste rating bij SKS A, merkte René tevreden op nadat zijn team met een 4-0 overwinning terug richting Walcheren reed. Een terechte constatering, maar kan dan iedereen voortaan maar thuisblijven en kunnen we de competitie vervangen door het schriftelijk uitwisselen van de ELO-getallen? Speelt de hoger gerate speler altijd sterker dan zijn tegenstander met minder puntjes? Tijdens de wedstrijd bleek dat lange tijd niet het geval…

Henrik Westerweele (ratingverschil 349 punten) won in zijn partij tegen Niels Verhaar kort na de opening een pion. Makkelijk was het daarna zeer zeker niet. Vooral wat hulp van zijn tegenstander zorgde ervoor dat hij de partij in het verre eindspel toch nog wist te winnen. Robin Bosters (487 punten) verraste Rinus den Hollander met een volledig correcte aanval. Rinus’ koning kwam nogal op de tocht te staan en de hulptroepen stonden machteloos toe te kijken.

Jeroen Hekhuis (386 punten) speelde de opening tegen Ton Hertogs een beetje nonchalant en moest daarna even goed oppassen om niet in grote problemen te komen. Gelukkig is goed oppassen onze penningmeester wel toevertrouwd en nadat wit geen goed plan had weten te verzinnen vond Jeroen er wel één: een dubbele aanval zorgde voor stukwinst – schaken is soms best simpel. René Tiggelman (286 punten) had 5 dagen voor de partij nog aan zijn dochter uitgelegd dat er meer manieren zijn om tegen het Siciliaans te spelen. Dus toen Peter van de Borgt op de 1e zet c7-c5 speelde, had René er ineens nieuw lesmateriaal bij. De opening was  overigens verre van een succes maar nadat Peter een paar keer de sterkste zet miste bleek in het eindspel de actieve witte koning veel belangrijker dan de vage aanvalskansen waarop de zwarte toren had gehoopt.

Zo kreeg mijnheer ELO dan toch gelijk, ook al lag dat zeker niet alleen maar aan het fantastische spel van de Souburgers. Ergens in die complexe ELO-berekening zit vast en zeker ook nog een gelukscomponent verwerkt.

 

DZD A               – SKS A

Peter van der Borgt – René Tiggelman     0-1

Ton Hertogs         – Jeroen Hekhuis     0-1

Rinus den Hollander – Robin Bosters      0-1

Niels Verhaar       – Henrik Westerweele 0-1

                                         0-4

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: