We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

René Tiggelman wint de Beker van Souburg, maar ligt er toch uit

De Beker van Souburg 2022 is gewonnen door René Tiggelman. In de finale werd Roeland Alders aan de kant gezet. In de Beker van Souburg 2023 doet René niet meer mee door een eerdere nederlaag tegen Jos van der Kaap. Roeland doet nog wel mee. De loting gaf de volgende indeling voor de halve finales.

Indeling halve finales
Jos van der Kaap-Roeland Alders
Jeroen Hekhuis-Hand Groffen

Dan de wedstrijd in de finale van vorig jaar. In een Caro-Cann had René al snel een voordeeltje door een openingsfoutje van Roeland. De zwarte stukken kwamen snel actief te staan en Roeland ging achter de feiten aanlopen. Roeland wilde eigenlijk kort rokeren, maar dat was niet goed, dus dan maar lang. René had daarmee meteen een mooi aanknopingspunt voor een aanval. De verdediging van Roeland kraakte en piepte en uiteindelijk was het ook wel gedaan. Een dubbele aanval leverde een stuk op voor René en even later was mat een mooi slot van de partij.

Jeroen pas laat langs Carl

Dan de competitie. In de competitie maakten Jos van der Kaap en Jeroen Hekhuis geen fouten. Jos won van Albert Vermue die wat vermoeid aan zijn partij begon. Hij hield het langer vol dan menig tegenstander van Jos tegenwoordig, maar na 21 zetten was het gedaan met de pret.

Jeroen had er wat langer voor nodig om de zege binnen te halen. Carl Schoor was erg taai en mocht lang hopen op een resultaat. Het eindspel met ieder een a-, f- en h-pion en beiden een loper leek gelijk. Dat was het ook, totdat Carl de fout in ging.

2223 competitie23 01

Stelling met wit aan zet. Commentaar van Jeroen. Leerzaam eindspel toch wel. Simpel Le8 en zwart kan geen vorderingen maken.

f4?!

Carl speelde hier f4. Dat is meteen verloren. De koning moet van f4 naar f6 kunnen als zwart besluit naar de zwakke a-pion te lopen met koning en loper.

2223 competitie23 02

Deze stelling is iets later in de partij. Hoe je het met wit ook speelt, je komt in tempodwang, de loper moet op een bepaald moment a4 en veld e4 dekken en de koning veld e3, bijvoorbeeld Ke2 Lg4+ Kf2 Ld1 en je moet haast wel Ke1 spelen, maar na Lc2 gevolgd door Le4 is het gewoon klaar. In plaats van Ke1 kan ook Kf2, maar dan krijg je Lb3 en dan heb je echt tempodwang. Haha (zie diagram).

2223 competitie23 03

De vlag van Carl viel, maar eigenlijk was de strijd dan ook wel gestreden.

Wit kan nog Ke2 proberen, maar dat zou normaal ook naar een nederlaag leiden. Er volgt Ld5 en de witte f-pion gaat sneuvelen als je de loper niet ruilt. Na Lxd5 Kxd5 heeft zwart nog een vies tempo met h3! Zwart kan daarmee de oppositie pakken en daarmee sneuvelt ofwel de a-pion of f-pion. Daarmee kunnen de nog overgebleven stukken ook in het doosje.

Dan de verrassende nieuwkomer Arno Boutens. Hij speelde tegen Vincent Sleuyter en beiden maakten er een waar spektakel van.  Vincent won een kwaliteit, want anders zou Arno mat gezet worden. Toch was de match nog niet gespeeld, want met het loperpaar had Arno best wat compensatie. Het eindspel was krankzinnig. Met een kwaliteit meer leek het toch Vincent die zou gaan winnen, maar met een torenoffer werd bizar zetherhaling afgedwongen door Arno. Knap gezien!

Hans Groffen had een Josje. Hij was al na 9 zetten klaar met Alex Jonkheer die dacht dat ie een stuk ging verliezen. Met Dc6 stonden de ongedekte loper op d6 en de toren op a8 beiden in. Dat vond Alex genoeg om op te geven. In de analyse was het allemaal niet zo duidelijk. Na het dekken van de loper valt weliswaar de toren, maar wordt de dame ingesloten. Dat zou een dame tegen twee torens hebben betekend. Op zich een plusje voor Hans, maar wel speelbaar voor Alex. Nu hadden de beide heren nog wat aan hun avond.

Erik Pieterse stond lang eng tegen Kees Polderman en ik denk dat het zelfs verloren was. Kees zag het niet en Erik kwam beter en beter te staan. Uiteindelijk leverde dat Erik ook het volle punt op.

Johanna Brouwer kwam net een stuk te kort tegen Erik Wolf. Na wat geruil van stukken bleef een paard over voor Erik en dat was genoeg voor de zege.

Frans Baljeu zette Ingel Baaijens flink onder druk en wist uiteindelijk de verdediging te breken.

Willem Brouwer kende geen problemen met Wolfgang Reichpietsch die zijn partij al snel moest opgeven.

Jan Engelen houdt normaal wel van aanvallen, maar kwam bedrogen uit tegen Eric Bouman. Hij stond erg passief en daarbij kon Eric een mooie aanval opzetten. Deze sloeg door waarmee Jan met lege handen achter bleef.

Anton Nooijen won al snel een stuk tegen Joas Fontijn. Daarna moest hij nog wel even oppassen, maar toen er een aantal stukken afgeruild werden was de koek op en wist Anton gemakkelijk te winnen.

Marciano Verduijn won van Erik Breure. Her en der stonden wat stukken in, maar Erik pakte onterecht een stuk. Marciano had al gezien dat dat niet kon en won daarna gemakkelijk de partij.

Competitie 2022/2023 ronde 23

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: