Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

René mag blij zijn met remise

De laatste ronde voor de herindeling was een spannende. Niet voor Jos van der Kaap, maar wel voor René Tiggelman. Hij speelde tegen Roeland Alders en kwam met een remise met de schrik vrij. Jos won vrij simpel van Eric Bouman en behoudt de leiding.

In een soort van gesloten Siliciaan in het duel met Roeland en René was de stelling lang in evenwicht. In het eindspel speelden de beide heren het niet helemaal fantastisch en kreeg Roeland in flinke tijdnood zelfs een ultieme kans om te winnen.

2324 Ronde15 01a

Stelling na 50. … h3 (zie bovenstaand diagram)

Hier speelde Roeland 51. Txa7?

Dit levert hem niet meer dan een half puntje op. De partij ging verder met 51. … h2 52. Ta1 h1D 53. Txh1 Txh1 54. d7 Tc1+ 55. Kb6 Td1 met zetherhaling. Zwart kan ook niets meer proberen. Na bijvoorbeeld 56. Kc7 Td2 57. d8D Txd8 58. Kxd8 is de zwarte koning te ver weg om nog rol van betekenis te spelen.  In plaats van 51. Txa7 had Roeland kunnen winnen met 51. Ta1. Er volgt bijvoorbeeld 51. … h2 52. d7 Th7 53. Kc8 en wit wint.  Maar er zit nog een trucje in. 53. … Th8+ 54. d8D Txd8 55. Kxd8 Kg3 56. Kc7 Kg2. De zwarte pionnen kunnen niet direct opgesnoept worden aangezien a5! dreigt en de zwarte b-pion kan doorlopen. Wit moet het nauwkeurig spelen anders is het nog prompt remise.

2324 Ronde15 01b

Zie diagram stelling na 56. … Kg2

Na 57. Kb7 of 57. Kc6 is het remise. Reden is dat de witte koning dan de witte pion gaat blokkeren. Na bijvoorbeeld 57. Kb7 volgt 57. … a5 (geen 57. … h1D want dan volgt 58. Txh1 Kxh1 59. Kxa7 met makkelijke winst). Na 58. bxa5 b4 59. a6 b3 60. a7 b2 61. Tb1 h1D 62. Txh8 Kxh8 met beiden promotie. De witte koning voorkomt het schaakje met a8D. 62.  Txb2 kan ook nog, maar dat geeft uiteindelijk eeuwig schaak. Als wit 57. Kb8 speelt is het gewonnen aangezien hij niet de diagonaal blokkeert. Nu zit er nog een remisekans in. Na 57. … a6 is 58. Ka7 wederom remise. 58. … a5! Is weer remise. Nu blokkeert de koning na 59. bxa5 de vrije a-pion. Nu is 58. Kc7 of Tc1 voldoende voor de winst. Zwart moet zetten en kan niet voorkomen dat wit met schaak promoveert en zo de zwarte promotie kan voorkomen.

Dat was het enerverende eindspel van Roeland en René. Jos had het een stuk minder zwaar zoals gezegd. Vanuit de opening had hij tegen Eric Bouman ogenschijnlijk nog niet zoveel, totdat Eric onhandig een pion weggaf. Met Dxc5 won Jos een pion. Na dxc5 volgt Txd3 waar ook een dame stond. De d-pion van Eric stond gepend. Daarna kwam de overwinning van Jos niet meer in gevaar.

Jeroen Hekhuis speelde tegen Erik Wolf. Erik probeerde zo veel mogelijk af te ruilen, maar kwam uiteindelijk bedrogen uit. Jeroen had de stelling goed in de smissen en kon zo naar een mooie stelling afwikkelen. Het kostte Erik twee pionnen. Met beiden enkel een dame erbij heb je nog wel eens kans op eeuwig schaak, maar dat zat er nooit in. Een degelijke winstpartij van Jeroen.

Wie geen degelijke winstpartij had was Henrik Westerweele. Hij won wel, maar eigenlijk had tegenstander Vincent Sleuyter de winst moeten pakken. Die dacht echter dat ie ondekbaar mat ging. Dat bleek niet zo te zijn. In de partij ging Vincent echter wel mat en mocht Henrik van geluk spreken dat Vincent de mogelijkheid om te ontsnappen over het hoofd zag.

Jan Engelen en Raymond van de Ven speelde remise tegen elkaar. Raymond had lang het iets betere van het spel, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat de stelling verzandde in remise.

Martin Koolhoven won van Ruud Stroo. In het middenspel won hij een pion. Hij moest het nog wel even nauwkeurig spelen, maar de zege kwam nimmer in gevaar.

Frans Baljeu won van Wolfgang Reichpietsch. De arme koning van Wolfgang stond op h1 erg op de tocht aangezien zwart een open h-lijn had en een paard op h2 de boel probeerde tegen te houden. De zwarte stukken gingen richting de arme koning en er was geen redden meer aan.

Anton Nooijen won van Ingel Baaijens.. Anton deed Dxb2 met pionwinst, maar vaak is dat niet direct goed. Omdat Ingel de verkeerde voortzetting koos was het daarna kat in het bakkie.

Kees Polderman en Wessel Kuiper kwamen remise overeen. Op zich misschien niet heel bijzonder, maar in de partij was iets niet goed gegaan. Wessel had winnend voordeel bereikt, maar niet rechtmatig. De rokade was niet goed uitgevoerd waarmee Wessel een koning op f8 had en de toren op e8. Dat is onreglementair. Nadat Wessel gewonnen had en dit uitkwam werd sportief besloten om remise te doen. De fout van Wessel werd ver na deze onreglementaire zet ontdekt. Achteraf had de wedstrijdleiding denk ik in moeten grijpen om terug te gaan naar de stelling bij de reglementaire zet. Beide spelers hadden overigens totaal niets door van deze zet. Misschien moet de wedstrijdleider nog eens een opfriscursus doen bij Paul van Rooijen of zo.

Melchior Snel stond prima tegen Marciano Verduijn met een pion meer. Hij verslikte zich echter waardoor Marciano materiaal won en zo ook nog de partij.

Competitie 2023/2024 ronde 15

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: