We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Mat zetten met een loper en paard

Doordat Souburg A thuis speelde tegen Denk en Zet A deed de ‘top’ van het klassement niet mee met de competitie. Dat was misschien maar beter ook, want ze bakten er helemaal niets van. Een fraai verslag van René staat op de site.

In de competitie werd er wel ‘gewoon’ geschaakt. Zo speelde Henrik Westerweele tegen Merijn van Broekhoven. Ikzelf heb er niet veel van kunnen zien aangezien ik zelf bij die lui van Souburg A hoorde en dus ook niet echt goede en gewonnen stelling kon beoordelen afgelopen donderdag. Wat ik wel weet is dat Henrik won of het moet zo zijn dat het verkeerd genoteerd is op het scoreformulier.

Dan dé partij van de avond. Dat was die tussen Albert Vermue en Erik Wolf. Erik had materiaalvoordeel stond gewonnen. Albert kreeg echter de mogelijkheid om af te wikkelen dat Erik met een loper en paard mat moest gaan zetten, in de hoop dat Erik dat niet direct zou kunnen.

2324 Ronde 21 01a

Erik Wolf (links) moet mat zetten met loper en paard. Albert Vermue hoopt dat Erik de puzzel niet op kan lossen (Foto: Roeland Alders)

Ik moet zeggen, je moet weten hoe het werkt. De koning moet in ieder geval mat gezet worden in de hoek van de loper. Als deze in de verkeerde hoek komt te staan dan kun je deze naar de andere kant lokken om mat te zetten. Albert kreeg uiteindelijk gelijk en Erik kon de mat helaas voor Erik zelf niet vinden. Remise was het resultaat en Erik was er wat minder blij mee. Begrijpelijk.

Laten we eens kijk hoe het ongeveer moet. De onderstaande stelling (ook de stelling op de foto) moet een mat in 26 opgeven volgens de engine. Zwart is aan zet.

2324 Ronde 21 02

1. … Pc4 2. Kc8 Lg5 3. Kd7 Lf4 4. Ke6
De witte koning lijkt te ontsnappen en dat moet zwart natuurlijk zien te voorkomen. Met 4. … Pe3 kan de koning niet verder.
4. … Pe3 5. Kd7
Richting koningsvleugel heeft niet zoveel zin omdat je daar simpelweg met deze paard-loper-opstelling niet langs kan. Dus dan maar weer terug.
5. … Ld6
Je ziet het paard en loper werken goed samen. Het paard houdt enkele witte velden onder controle terwijl de loper de zwarte velden afdekt. Nu moet de witte koning meer belemmerd worden met de mogelijkheden.
6. Ke6 Kc6
Zo. Naar d7 kan de witte koning niet meer.
7. Kf6 Kd7 8. Kg5
De koning probeert te ontsnappen via h4 naar h3 en dus weer naar de verkeerde hoek.
8. … Lg3
De loper pakt veld h4 af en de mogelijkheden worden steeds lastiger voor wit om mat nog te voorkomen. Je ziet ook dat het paard en de loper goed samenwerken. De witte koning kan er simpelweg niet doorheen.
9. Kf6 Kd6
In principe staan de stukken nu even goed en dan kun je je koning beter zetten om zo de witte koning weer verder terug te dringen.
10. Kf7 Lh4
De witte koning kan niet terug naar f6. Ontsnappen via g6 kan ook niet meer .
11. Kg6 Ke6 12. Kh5 (zie diagram)

2324 Ronde 21 03

Je ziet dat de koning in een soort van kooi is opgesloten. De loper moet dan wel op de diagonaal d8-h4 blijven, anders floept de koning er weer tussenuit en kun je weer opnieuw beginnen.
12. … Le7
Voorkeur is de loper hier te zetten en niet op d8. De loper heeft op e7 simpelweg wat meer mogelijkheden en kan eventueel ook naar f8 mocht dat nodig zijn.
13. Kg6 Pd5
Het paard heeft het eerste afsnijwerk gedaan en moet nu weer gebruikt worden om verder te komen. Dat kan omdat ook de zwarte koning een goede positie heeft ingenomen.
14. Kh5
Wit wil weer via g4 proberen te ontsnappen. Omdat de zwarte koning in de buurt is gaat dat niet.
14. … Kf5 15. Kh6 Pf4
Je ziet het ‘lebensraum’ van de witte koning duidelijk afnemen. Het paard pakt nu weer witte velden af van de koning.
16. Kg7 Ke6 17. Kg8 Kf6
Nu kan de zwarte koning weer velden afsnoepen.
18. Kh7 Lf8 (zie diagram)

2324 Ronde 21 04


Daarom met Le7 in plaats van Ld8.
19. Kg8 Pe6
Je ziet dat de koning nog maar slechts drie velden heeft. Kijk uiteraard wel altijd uit voor pat.
20. Kh7 Kf7
En nu heeft de witte koning nog maar twee velden.
21. Kh8 Lg7+ 22. Kh7 (zie diagram)

2324 Ronde 21 05

22. .. Pg5 mat.

Nu staat de koning door het paard mat, maar je hebt ook diverse mogelijkheden dat de loper mat zet en dan wel in de hoek van de kleur van de loper. Als je een uitgebreidere analyse wil hebben dan kun je René Tiggelman wel vragen. Die weet dit bijzonder snel uit te spelen. Hierboven is slechts een voorbeeld van een simpele huisschaker als ik.

Er werd nog meer geschaakt, maar ik weet niet echt hoe alles gegaan is. Wel hoorde ik Alex Jonkheer bulderen dat hij in gewonnen stelling een toren wegblunderde. Dat was duidelijk. Eric Bouman pakte dit presentje graag aan.

Raymond van de Ven won van Anton Nooijen en Jan Engelen versloeg Ralph den Nederlanden. Johanna Brouwer kon weer een puntje bijschrijven. Kees Polderman was het die van haar verloor. Joas Fontijn versloeg in de kelderkraker Melchior Snel en deed goede zaken om van de laatste plaats te komen. Er zijn nog wel wat overwinningen nodig om verder uit de kelder te geraken. Wolfgang Reichpietsch en Wessel Kuiper deelden het punt.

Competitie 2023/2024 ronde 21

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: