Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Beker troef bij competitieronde

De afgelopen donderdag werd er uiteraard weer competitie gespeeld, maar er stonden ook drie partijen op het programma voor de Souburgse Beker.

Maar laten we beginnen met de competitie.

Henrik Westerweele speelde tegen Erik Wolf. In het begin was het wat manoeuvreren, maar daarna kreeg Henrik het betere van het spel. Hij won uiteindelijk een kwaliteit en later de partij.

Albert Vermue kwam binnen zonder kloppen. De a-lijn werd geopend en dat vond tegenstander Anton Nooijen niet zo leuk. Wellicht had Anton direct van deze lijn af moeten gaan, maar dan had hij waarschijnlijk ook niet fris gestaan. Nu ontstond er een penning op een paard en Anton kon zich daar niet meer uit redden zonder materiaalverlies.

Arno Boutens won gemakkelijk van Alex Jonkheer. Alex hielp wel een handje mee door al snel een stuk in de aanbieding te doen. Arno kwam daarna niet meer in de problemen.

Kees Polderman won van Jan Engelen, terwijl Ruud Stroo de volle winst pakte tegen Johanna Brouwer.

Frans Baljeu stond totaal verloren tegen Joas Fontijn. Met een kleine kwaliteit minder, maar een doos pionnen meer had Joas een mooi vooruitzicht op de winst. Hij wikkelde echter niet goed af. Sterker nog, Joas liet zich pardoes mat zetten.

Tot slot was het Wessel Kuiper die er tegen Erik Breuer met de winst vandoor ging.

Competitie 2023/2024 ronde 23

Beker van Souburg 2024

Dan de Souburgse Beker. Er stonden maar liefst drie kwart finales op het programma. Er was er een gespeeld die tussen Alex en Henrik en Henrik had zich door middel van een prima overwinning op Alex al geplaatst voor de halve finale.

Daar kwam René Tiggelman ook bij. Tegen Jeroen Hekhuis wist hij diep in het eindspel te winnen. Wellicht heeft Jeroen nog wat kansen op een verlenging gemist, maar die visie op de partij had ik niet. Uiteindelijk werd het allemaal net te veel en greep René de winst.

Jos van der Kaap mag zich ook halve finalist noemen. In de opening ging het nog wel okay voor tegenstander Ralph den Nederlanden, maar daarna ging het snel mis voor onze talentvolle schaker. De ervaring en niveauverschil brak Ralph wellicht op. Jos is natuurlijk een behoorlijk goede schaker. Ralph zijn koning bleef in het midden en Jos wist daar wel raad mee. Materiaalverlies bleek onontkoombaar.

Tot slot mag HWP-speler Hans Groffen zich ook halve finalist noemen. Natuurlijk is Hans ook lid bij ons, anders mag hij niet eens meedoen. Hans speelde in het Frans het ietwat ongebruikelijke Pc6. Tegenstander Roeland Alders anticipeerde hier niet goed op waarmee Hans eigenlijk meteen het initiatief greep. Het bleef allemaal net niets voor Roeland en daar kon Hans mooi van profiteren. Het toreneindspel werd keurig gespeeld door Hans en daarmee zit dus ook Hans in de koker voor de loting van de halve finales.

De loting is direct na de partijen uitgevoerd en het volgende werd geloot.

Loting halve finales
Hans Groffen-Henrik Westerweele
René Tiggelman-Jos van der Kaap

Uitslagen kwartfinales
Alex Jonkheer-Henrik Westerweele * 0-1
Jos van der Kaap *-Ralph den Nederlanden 1-0
Jeroen Hekhuis-René Tiggelman * 0-1
Roeland Alders-Hans Groffen * 0-1

* Door naar de halve finales.

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: