We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Jos komt met de schrik vrij

Merijn van Broekhoven heeft bijna voor een stunt kunnen zorgen in de interne competitie. Tegen Jos van der Kaap had hij de winst voor het grijpen. Hij tastte echter lelijk mis en Jos won alsnog. René Tiggelman blijft aanhaken in de strijd om de titel door een redelijk eenvoudige overwinning op Eric Bouman te boeken.

Jos had in zijn partij tegen Merijn al snel een prima stelling te pakken. De witte stukken van Merijn stonden wat onhandig en het leek een kwestie van tijd totdat de witte stelling in zou storten. Dat gebeurde niet. Sterker nog, Merijn stond opeens gewonnen door een wat mindere zettenreeks van Jos. De volgende stelling kwam op het bord en deze gaf Merijn toch wel goede mogelijkheden op een punt. 

Wit: Merijn van Broekhoven
Zwart: Jos van der Kaap
Wintercompetitie 2023/2024 ronde 27

2324 Ronde27 01

Stelling na Txd8.

Nu staat de f-pion twee keer in omdat de toren van f8 terug moest slaan op d8. Er volgde: Pxf4 Kf5. Nu staan er twee stukken in. Je kunt zowel de toren en paard dekken met Kf3 en Kg3. Merijn die toch wel een beetje in tijdnood zat koos voor Kf3 en bood remise aan. Na Kg3 zou Jos denk ik wel overwogen hebben het halfje aan te nemen. Na Kf3 echter niet meer. Jos verontschuldigde zich eigenlijk een beetje en speelde Pe5+! Daarmee gaf Merijn zijn mooie stelling in een klap weg. Een bittere pil voor hem, opluchting voor Jos.

René kende weinig moeite met Eric Bouman. Het was wel even manoeuvreren, maar zijn stelling werd beter en beter. Het krachtsverschil was simpelweg  te groot.

Roeland Alders kwam nooit in de problemen tegen Erik Wolf, maar speelde niet echt overtuigend. Twee winnende voortzettingen werden gemist, maar de stelling bleef in orde. Uiteindelijk was het toreneindspel gemakkelijk naar winst uit te voeren.

Alex Jonkheer had al snel de dame van Wessel Kuiper te pakken. Met een loper op f4 stond de dame op e3 in en met een koning op c1 is dat toch wat minder plezant. Uiteindelijk kwam Wessel met twee stukken tegen een dame nog best ver. Alex kon uiteindelijk de partij toch naar zijn hand zetten.

Raymond van de Ven won van Ruud Stroo. In het eindspel stond hij twee pionnen meer en dat was voldoende voor de volle mep.

Ralph den Nederlanden zet zijn goede reeks voort. Nu won hij snel een pion van Arno Boutens en kwam de zege nooit in gevaar. Arno kon eigenlijk weinig tot niets uitvoeren en Ralph wikkelde professioneel alles af waarmee een gewonnen stelling over bleef.

Joas Fontijn offerde een loper, maar kwam bedrogen uit. Tegenstander Jan Engelen kon de loper gewoon slaan en het ging in de verste verten geen mat. Met een stuk meer was het voor Jan geen probleem meer om te winnen.

Kees Polderman en Frans Baljeu wilde beiden niet winnen. Toch was het Kees die een punt mee naar huis mocht nemen. Vanuit de opening had Kees het beter kunnen doen. Frans kreeg echter de overhand. Daarna had Kees opeens een stuk meer. Even later niet meer en had hij weer een verloren stelling met een dubbel toreneindspel en vervelende pionnen van Frans. Na even later weer even te kijken leek het bijzonder genoeg remise te worden. Nog meer bijzonder was dat Kees won. Hoe is mij echt een raadsel.

Erik Breure deed in zijn partij tegen Ingel  Baaijens de verliezende damezet, terwijl hij ook de winnende damezet had kunnen doen in dezelfde stelling. Het was verder een leuke partij voor de neutrale toeschouwer en de fik zat er goed in. Ingel trok echter aan het langste eind.

Competitie 2023/2024 ronde 27

Beker van Souburg 2024

Dan de Souburgse Beker. Vorige week versloeg Jos René naar een barrage. De normale partij eindigde onbeslist en moest de rapidpartij de beslissing brengen. Al snel was Jos klaar met een zege nadat René de opening misbruikt had.

Jos moet het in de finale opnemen tegen Hans Groffen. Hans won van Henrik Westerweele. Henrik deed het naar Hans zijn zeggen niet goed in een Hollandse opening. De stelling was daarmee ook goed voor Hans. Henrik kon dan ook niet meer voorkomen dat de zeer sterke HWP-speler de finale bereikte. De loting wees uit dat Jos het met de witte stukken mag proberen in de finale.

Uitslagen halve finales
Hans Groffen * - Henrik Westerweele 1-0
René Tiggelman - Jos van der Kaap * remise, 0-1
* Door naar de finale.

Finale
Jos van der Kaap - Hans Groffen

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: