Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Brandon Haasbroek wint het Jean de Decker toernooi

Terwijl buiten de temperatuur tot boven de dertig graden uitsteeg en de meeste mensen naar het strand gingen, binnen bleven om te koelen onder de airco, of een andere koele plek opzochten; besloten 21 jeugdleden mee te doen aan ons afsluitende schaak toernooi: het Jean de Decker toernooi.

20230708 104822 min min 11zon

Wat er aan de hand was tijdens deze editie is mij nog niet helemaal duidelijk; maar het was de spannendste editie van de afgelopen jaren. Het toernooi begon niet goed voor de drie top favorieten. Brandon liet zich lelijk beetnemen door Sam van Ossewaarde en ook Jens de Visser kende een valse start door van Jeremy IJdema te verliezen. Giovanni Koolhoven kwam met remise nog goed weg tegen Amir Wagenmakers.

Door deze uitslagen zaten Giovanni en Brandon in de tweede ronde al tegenover elkaar. Giovanni besloot geen risico te nemen en schoof vakkundig de boel in elkaar met remise als gevolg. Brandon moest dus een hele inhaal race gaan maken. Zo eentje die Max Verstappen ook regelmatig heeft gedaan.

Ondertussen stond onze Amerikaanse gastspeler, Luke Molenaar, met 3 uit 3 allen aan de leiding.

De roots van Luke zijn moeder liggen in Vlissingen en elk jaar komen ze hier op vakantie. Luke een echt schaakbeest (en talent),  heeft een paar weken op de jeugdavond meegespeeld en was uitgenodigd om mee te spelen met ons interne toernooi.

Na de 3 uit 3 moest Luke achtereenvolgens tegen Jens, Giovanni en Brandon. Onze toppers kregen veel weerstand maar trokken alle drie aan het langste eind.

Zo stonden aan het einde van de vijfde ronde Giovanni en Jens met 4 punten aan de leiding. Brandon volgde in een grote groep die 3 punten hadden gescoord.

In de 6e ronde speelden Jens en Giovanni tegen elkaar. Giovanni ging in het eindspel voor de verkeerde pion, waardoor Jens een gevaarlijke vrijpion kreeg die de doorslag zou geven in deze partij. Omdat in de eindranking  onderling resultaat voor weerstandpunten gaat, heeft Jens met deze uitslag een groot voordeel ten opzichte van Giovanni.

Ondertussen is Brandon net als Giovanni ook op 4 punten gekomen. Maar hetzelfde gold voor Jeremy en Sam.

Deze twee vrienden moesten het in de laatste ronde tegen elkaar opnemen en met de gespeelde remise zouden ze eerste en tweede van de B-groep worden. Als Jeremy er voor was gegaan dan had hij bij winst het Jean de Deckertoernooi op zijn naam geschreven.

Nu ging de titel naar Brandon. Brandon wist zijn partij tegen Jens te winnen en zodoende op onderling resultaat Jens voorbij te gaan. De uitslag van Giovanni, die als laatste bezig was deed er niet meer toe, het onderling resultaat zij altijd in zijn nadeel vallen. Uiteindelijk verzande het paard-pionnen eindspel tegen Mert Mustafov in remise.

Achter Jeremy en Sam eindigde Cas Buisman op de derde plaats van de B-groep. Cas zou eerst met zij familie een dagje naar het strand gaan; maar toen hij de avond voorafgaande aan het toernooi de bekers zag, wilde hij er maar al te graag één winnen. En dat is hem gelukt.

Vandaag hadden we ook nog een andere jeugdgroep die streed om 3 mooie bekers. Namelijk 5 van onze beginnende jeugdspelers streden in een hele competitie om de titel van de C-groep.

Rowi Korteweg was met 7 uit 8 de sterkste. Rowan Broekeart en Anastasia Markovic  scoorden 4 punten en moesten met een barrage wedstrijd uitmaken wie tweede zou worden.

Deze match werd door Anastasia gewonnen.

Ondertussen was de ochtend voorbij en begon het ook binnen goed warm te worden.

Nadat alle prijzen van het afgelopen seizoen waren uitgereikt en Brandon zich officieel winnaar van het JDD-toernooi mag noemen is de jeugdafdeling met vakantie en gaan we hopelijk een mooie zomer tegemoet.

Langs deze weg willen max en ik alle ouders bedanken voor de leuke attenties die we hebben mogen ontvangen.

De foto’s zijn terug te vinden op de facebook pagina van schaak klub souburg

De eindstanden

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: