Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Rafael en Rowi Zeeuws kampioen

Zaterdag zijn de jeugdschakers begonnen aan het Zeeuws kampioenschap. 32 kinderen strijden om de titels en de te vergeven startbewijzen voor het Nederlands kampioenschap.

12 jeugdige clubgenoten spelen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën mee.

Rowi Korteweg, Rafeal Hoenderloo en Zian Wolf speelden mee in de E-categorie.

Het kampioenschap van deze jonge schakers wordt op één dag gespeeld en de 8 kinderen speelden een halve competitie.

Omdat Rowi het enige meisje was die meespeelde was zij op voorhand al Zeeuws kampioene en mag ze al uitkomen op het NK-meisjes. Maar natuurlijk wilde zo proberen haar goede vorm van het Landau toernooi door te zetten. Maar de beste schakers van de E-categorie speelden mee en de halve competitie die werd afgewerkt  bleek heel spannend. Met ingaan van de laatste ronde hadden 3 kinderen zich op de titel in de E-categorie. Waaronder de souburgers Rafael en Zian, Rowi maakte vandaag teveel foutjes (vaak in gewonnen stellingen), die genadeloos werden afgestraft.

Rafael en Zian wonnen ook hun laatste partij en zo werden ze met 5 uit 7 gedeeld eerste in de E-categorie. Sjoerd van Jole (Terneuzen) verloor zijn laatste partij en bleef op 4 punten steken.

Omdat Rafael de onderlinge partij tegen Zian had gewonnen mag hij zich Zeeuws kampioen noemen en Zeeland gaan vertegenwoordigen op het NK.

De groep werd overigens met 6 uit 7 gewonnen door Olivier van Delft (Landau). Maar Olivier is een F-speler en zal zeeland gaan vertegenwoordigen in de F-categorie. Zian was de speler die van Olivier wist te winnen.

20240113 131414 min   20240113 131428 min

Rafael en Rowi Zeeuwse kampioen

De D-categorie speelt verdeeld over 2 zaterdag 9 ronden zwitsers. Deze zaterdag werden de eerste 5 partijen gespeeld. Met 4 uit 5 gaat Konstatin Tkacenko (Souburg) aan de leiding. Hij heeft een half punt voorsprong op 3 achtervolgers (Reinnard Stol (Goes), Amir Wagenmakers (Souburg) en Siebe Schouten (DZD/Goes). Veel onderlinge partijen zijn al gespeeld, maar wie houdt straks op 27 januari in Oost-Souburg zijn hoofd het koelst en mag zich dan uitroepen tot Zeeuws kampioen.

Overigens mogen de nummer één en twee meedoen aan het NK.

20240113 141406 min 1

Amir en Konstatin onze troeven in de D-groep

Ook In de C-categorie gaat de souburgse jeugd lekker. Ook in deze groep wordt een halve competitie gespeeld. Met 4 uit 4 gaat Berk Mustafov aan de leiding, maar hij krijgt op de laatste speeldag nog 2 directe concurrenten waardoor de buit zeker nog niet binnen is. Damian en Sam maakten de eerste speeldag teveel grote fouten en deze worden genadeloos afgestraft. Nieuw lid Ferdi Dora speelt ook al hele leuke partijen. Alleen komt hij nog wad wedstrijd ervaring tekort om de winst naar zich toe te trekken.

 20240113 152130 min

Damian tegen Ferdi in een lastig toreneindspel

Dit jaar hebben we ook weer een AB-categorie in het leven geroepen. We waren met deze categorie gestopt omdat de kampioen niet deel mag nemen aan het NK. Daarvoor moeten deze spelers speciale heel sterk bezette plaatsingstoernooien spelen. Maar om deze Zeeuwse AB-spelers toch de moeilijkheid te geven zich Zeeuws kampioen te noemen hebben we deze categorie weer leven in geblazen. Helaas hadden we op mee deelnemers gehoopt dan de vier spelers die nu meedoen;  maar het begin is er.

Giovanni Koolhoven, Aäron Zootjes (Landau) en Niels van Sighem (Goes) zullen in een hele competitie gaan uitvechten wie zich Zeeuws kampioen mag noemen. Vanuit Sas van Gent speelt ook Alwin van Gils mee maar die is nog duidelijk een maatje te klein voor de ander drie spelers.

Na de eerste speeldag heeft Aäron 2,5 punt, Giovanni 2 punten en Niels 1.5 punt.

Met 2 wit partijen op de laatste speeldag is er voor Giovanni nog alle kans om de titel te grijpen.

20240113 120150 min

Giovanni en Aäron strijden om de AB-titel

De standen van speeldag 1 PKJ 2024

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: