We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Bijzondere droom leidt eerste team naar winst

Het eerste team heeft de belangrijke uitwedstrijd tegen het derde team van Charlois Europoort met 5-3 gewonnen. Daarmee blijven we enigszins in het spoor van koploper Stukkenjagers 2, al staan zij wel twee punten los. In onze appgroep werd een voorspelling aan het tweede en vierde bord gedaan aan de hand van een droom van onze speler van bord 3.

René had een boze droom gehad over schaken, hetgeen natuurlijk al een bijzondere beleving is lijkt me. In een teamwedstrijd ging het niet helemaal goed. De velden c6 en b5 waren zwak. Al woelend kwam hij erachter dat het probleem op te lossen was door balen met uien op deze velden te storten. Na enig speurwerk is dromen over uien helemaal niet zo goed en zeker niet voor de omgeving.  René citeerde dan ook dat dit dus weinig goeds voor de borden 2 en 4 zou gaan betekenen aangezien er een ongunstige energiestroom rondom René zou moeten woeden. Het klopte enigszins, maar de tegenstander had blijkbaar meer last van die negatieve wolk rondom René. Waar elke partij op haar eigen manier in remise eindigde waren het juist onze bord 2- en bord 4-speler die een vol punt pakte. Niemand verloor!

Laten we wat meer ingaan op de partijen zelf dan het enkel te hebben over de boze dromen van René. Robin speelde aan het zesde bord tegen hun sterkste tegenstander. Het lijkt er op dat het team van Charlois altijd lootjes trekt met daarop de bordnummers. Na de pijnlijke nederlaag van Robin tegen Goes wilde de teamleider hem even uit de wind houden. Krijgt ie nog de sterkste speler tegenover zich. Overigens had de partij weinig om het lijf. De witspeler had een weinig ambitieuze opening op het bord getoverd en Robin kwam nimmer in de problemen. Echter was de stelling niet te kraken en daarmee was remise ook een logisch vervolg. 0,5-0,5.

René aan het derde bord stond al snel prima, waar Jos aan het vierde bord op z’n zachts gezegd best wat dubieus stond. Toch pakte hij de volle buit. Beide spelers deden het niet al te best naar Jos zijn zeggen en mindere zetten wisselden elkaar af. Uiteindelijk bleek Jos de betere speler en dan heb je nog wel eens dat deze dan toch de winst pakt, simpel omdat ie beter is, zo nu ook het geval was. 0,5-1,5.

Aan het vijfde bord speelde onze captain tegen hun captain. Roeland leek een klein plusje te hebben, maar in de praktijk was het allemaal niet zoveel. Tegenstander Angelique Oosinga liet zich niet van de wijs brengen en bleef goed bij de les. Roeland liet een pion instaan. De pion werd niet gepakt en de stelling werd eigenlijk gemakkelijk geneutraliseerd. Het eindspel werd remise aangezien beide spelers een dame en een doos pionnen overhielden. 1-2.

De tweede overwinning kwam op naam van Rogier. Wat een enkeling opviel is dat de kapsels van de beiden heren identiek waren. Rogier zat er niet mee. In een stelling die in evenwicht was kwam zijn tegenstander lelijk in tijdnood. Hij zette zelf een toren klem en dat was het begin van het einde voor hem. Rogier pakte dit buitenkansje met beiden handen aan en wikkelde redelijk eenvoudig af naar een gewonnen stelling. Met dank aan de uienboer aan bord 3 met zijn droom. 1-3.

Zelf was onze uienboer minder gelukkig achter het bord. Al snel stond hij goed en vaak kan René met zulke stellingen zijn ui wel kwijt. Een prima mogelijkheid werd gemist waarmee de stelling verzandde in een gelijke stelling. Een remiseaanbod werd eerst nog door René afgeslagen, maar toen er enkel nog twee koningen op het bord stonden kon hij er niet meer onderuit. 1,5-3,5.

Jeroen speelde aan het eerste bord een lastige partij. Vanuit de opening was alles in evenwicht. Daarna nam hij het initiatief en kreeg hij duidelijk voordeel. Met een pion op de damevleugel tegenover 4 tegen 5 aan de andere kant met beiden een dame en toren was het Jeroen die zichzelf de kansen ontwikkelde. Waar hij met een winnende koningsaanval toe had kunnen slaan hielp hij de verkregen kansen weer net zo hard om zeep. Wat overbleef was een toreneindspel wat niet meer te winnen was. Een ietwat teleurstellende remise dus. 2-4.

Twee partijen nog bezig. Henrik stond moeilijk, maar invaller Max stond totaal gewonnen in een toreneindspel.  Hiermee zouden we toch  de matchpunten naar Zeeland mee terug moeten nemen. Henrik stond zijn gehele partij wat gedrukt, maar kreeg opeens een uitgelezen mogelijkheid om te winnen. De witspeler had net een stuk gepakt en Henrik pakte ergens anders een stuk terug. Dat stuk had ie beter kunnen laten staan, want met c2! was een extra dame bijna een feit. De pion was namelijk niet meer te stoppen. Helaas na de ruil van stukken zoals dat in de partij ging stond Henrik prompt verloren. Zijn tegenstander had wat medelijden en ging ook lelijk de fout in. Zo kreeg Henrik nu weer de kansen. Henrik had weer te doen met zijn tegenstander en er werd remise overeengekomen. In latere analyse bleek dat Henrik totaal gewonnen stond. Hij werd met deze prachtremise wel matchwinner 2,5-4,5.

Onze invaller Max was nog bezig. Hij had enkele keren in de partij al beslissend kunnen toeslaan, maar deed dit niet. Uiteindelijk bleef een toreneindspel over met een g- en h-pion voor Max. Dat is in principe gewoon gewonnen natuurlijk al moet je uitkijken voor pat grappen. En ja hoor. De zwarte koning kon geen kant op en daarmee werd het alsnog remise. 3-5.

Charlois Europoort 3-Souburg 1 3-5
1. Jesus Canedo jr (1919)-Jeroen Hekhuis (2146) remise
2. Albert Kamman (1893)-Rogier van Gemert (1851) 0-1
3. Tjerk Tinga (1925)-René Tiggelman (2165) remise
4. Johan Monster (1734)-Jos van der Kaap (2196) 0-1
5. Angelique Osinga (1959)-Roeland Alders (1971) remise
6. Peter Kemner (2057)-Robin Bosters (2075) remise
7. Melvin Holwijn (1923)-Max Toetenel (1792) remise
8. Eduard Smits (1854)-Henrik Westerweele (1893) remise

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: