We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Rogier redt de eer

In de zesde ronde van de landelijke competitie mochten de spelers van het eerste team aantreden tegen het tot dan toe verrassend goed acterende Giessen en Linge 1. Na lang spelen redde Rogier de eer. Wel voor de schakers uit Zuid-Holland overigens. De rest van de Souburgers hadden allemaal gewonnen namelijk en met enkel Rogier nog bezig was de stand 7-0! Uiteindelijk moest Rogier genoegen nemen met remise en ging de tegenstander niet helemaal met lege handen naar huis.

Al snel zag het er goed uit op de borden van Henrik, Jeroen, Robin en René. Na even knipperen met de ogen was Jos al klaar met een overwinning na slechts 8 zetten. Een wat ongebruikelijke variant in de Caro-Cann bracht Jos zijn tegenstander dusdanig in de war. Na 8 zetten stonden er twee paarden in de stelling en was materiaalverlies onontkoombaar. 1-0.

De 2-0 kwam dacht ik op naam van Henrik. Al snel won hij een pion en kwaliteit omdat zijn tegenstander lang rokeerde. Dat was helemaal niet handig. Daarna speelde Henrik zijn partij zonder pardon naar winst.

Jeroen was de volgende met een vol punt. Met een mooi tijdelijk kwaliteitsoffer op c3 stortte de witte stelling als een kaartenhuis in elkaar. In het gevolg van de partij bleef Jeroen sterk spelen en kon zijn tegenstander zich niet meer loswurmen met een prima overwinning voor Jeroen als resultaat. 3-0.

Ik weet niet meer precies wie de 4-0 en 5-0 maakten, althans de volgorde van de partijen is me even ontschoten. Roel wist een partij met een stuk meer mooi uit te spelen. Zijn tegenstander werd uiteindelijk bijna mat gezet en vond het wel mooi geweest.

René speelde een puike partij en had zijn stelling goed in de smissen. Zijn tegenstander had wel het loperpaar, maar kon daar in een gesloten stelling eigenlijk helemaal niets mee doen. De knollen van René waren oppermachtig. Na lange rokade in het slot van de partij was het zo’n beetje gedaan. René was na afloop dan ook erg te spreken over zijn overwinning.

Roeland maakte er vervolgens 6-0 van. De opening was niet best en Roeland zijn tegenstander had duidelijk een betere stelling. Deze raakte in het vervolg van de partij de draad kwijt. Met g6 creëerde hij aanknopingspunten voor Roeland voor een koningsaanval en daarmee was de stelling opeens erg goed voor Roeland. Roeland had het daarna nog wel eerder af kunnen maken, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

Robin mocht de 7-0 noteren. In de opening kreeg hij een pion. Zijn tegenstander had niet echt compensatie voor die pion ook. Nadat Robin op e6 een dubbelpion bij zijn tegenstander had gecreëerd was het makkelijk uitspelen. Met een fluwelen techniek wist Robin de winst veilig te stellen.

Dan was Rogier nog bezig. Met een angstige blik op het scorebord wist hij dat elk resultaat minder dan winst hem een zware avond zouden bezorgen. In een ingewikkelde stelling had Rogier een paard, loper en toren tegenover twee torens van zijn tegenstander. Erg ingewikkeld allemaal. Wellicht had er meer ingezeten, maar het was niet te vinden door de beide spelers. Uiteindelijk bleven twee koningen en ieder een toren op het bord en werd de vrede getekend. Daarmee helaas net geen clean sheet, maar wel een puike 7,5-0,5 overwinning.

Souburg 1-De Giessen en Linge 1 7,5-0,5
1. René Tiggelman (2158)-Jaco Vonk (2035) 1-0
2. Jos van der Kaap (2192)-Tim Schakel (2003) 1-0
3. Jeroen Hekhuis (2136)-Henk Boot (1988) 1-0
4. Robin Bosters (2064)- Eddy Korevaar (1906) 1-0
5. Rogier van Gemert (1863)-Tijmen Schakel (1750) remise
6. Roeland Alders (1982)-Hans Karelse (1777) 1-0
7. Henrik Westerweele (1910)-Christian Boudewijn (1428) 1-0
8. Roel Schroevers (1786)-André van Wingerden (1694) 1-0

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: