Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Souburg 1 wint van negen Baronie spelers

Het eerste team is op dreef de laatste rondes. Waar in de vorige ronde De Giessen en de Linge 1 met 7,5-0,5 werd verslagen werd nu de Baronie 1 op een 6,5-1,5 nederlaag getrakteerd.

Lastig was het wel want we speelden tegen 9 Baronie spelers. Onze Roel speelt intern voor deze gezellige Brabantse club en kon het natuurlijk niet maken om zomaar even een punt weg te snoepen. Dan zou hij toch niet zo welkom meer zijn op de clubavonden. Overigens speelde hij tegen hun clubkampioen die op het laatste moment opgetrommeld werd omdat er een speler niet kon spelen. Roel had de pech dat hij net precies tegen hem moest aantreden. Overigens werd de Scandinavische opening ook niet helemaal fris behandeld. Lange rokade was de nekslag en Roel zijn tegenstander wist wel raad met de stelling en greep dit buitenkansje natuurlijk.

Overigens was Roel niet als eerste klaar. Jos had er weer zin en was met 13 zetten alweer klaar. De afgelopen twee partijen slechts 21 zetten gespeeld. De meeste spelers redden dat niet eens in één partij. Met een handige maneuvre in de opening zette hij zijn tegenstander op het verkeerde spoor. Eigenlijk was er niets aan de hand, maar toen opeens wel. Materiaalverlies wat onontkoombaar en Jos kon al snel de stad in om te gaan shoppen.

Op de meeste borden zag het er wel redelijk uit, maar we waren er nog lang niet. René stond goed, Robin wat lastig, Roeland gelijk, Henrik ingewikkeld, Paul goed en Rogier een kwal minder. Naarmate de wedstrijd vorderde brak de tijdnood aan en daar waren we net wat handiger. René bracht zijn goede stelling naar een zege. Eerst won hij een pion, maar toen was het nog niet zo duidelijk aangezien daarmee de zwarte loper erg sterk werd. Na nog een pion gesnoept te hebben, was het eindspel een koud kunstje. 1-2

Roeland had een ingewikkelde stelling met beiden twee torens één loper en één paard. De witspeler dacht dat hij was op de e-lijn had, maar kwam bedrogen uit. Waarschijnlijk is de stelling daar al goed voor Roeland. Roeland zijn tegenstander dacht er met een offer uit te komen, maar dat lukte niet. Roeland kon het gevaar wenden en daarmee een vol punt laten noteren. 1-3

Henrik bracht de teller op 1-4. In een ingewikkelde Franse partij waren er kansen voor beide spelers. In de tijdnood blunderde Henrik zijn opponent een toren weg.

Robin stelde de matchpunten veilig, maar moet je niet vragen hoe. Vanuit de opening ging het allemaal nog gelijk op. Zijn tegenstander rook echter bloed op de koningsvleugel. Een mooi stukoffer bracht kansen om de arme koning van Robin om te leggen. Robin verdedigde zich goed en met alle stukken rondom de koning kon zijn tegenstander niets anders meer vinden dan een zetherhaling. Wellicht dat er wel meer in had gezeten. Gezien de stelling zou me dat niets verbazen. 1,5-4,5.

Rogier wist daarna de stand naar 1,5-5,5 te tillen, maar kwam goed weg doordat zijn tegenstander het spoor bijster raakte. Vanuit de opening speelde Rogier op een gegeven moment f5? Met Pe6 wist zijn tegenstander eenvoudig een kwaliteit te pakken (met een dame op d8 en een toren op f8). Het leek een kwestie van tijd of Rogier zou wel een keer gaan verliezen. Dat gebeurde niet en zijn tegenstander offerde de kwaliteit terug. Wellicht goed, maar daarna niet meer. Rogier snoepte een pion mee en had zowaar een gewonnen stelling.

Paul deed op de valreep mee voor de zieke Jeroen en met succes. Met zijn fluwele techniek werd zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord geduwd. Deze bleef nog erg lang doorspelen, maar zag uiteindelijk dat dat ook geen zin meer had.

Zodoende een dikke overwinning. Helaas wist Stukkenjagers 2 ook te winnen, waarmee we nog steeds achter de feiten aanlopen helaas. Gezien de tegenstand voor de Tilburgers denk ik dat we het niet gaan redden helaas.

De Baronie 1-Souburg 1 1,5-6,5
1. Willem van der Linden (1937)-René Tiggelman (2166) 0-1
2. Rob van Berkel (1970)-Robin Bosters (2071) remise 
3. Frank de Jong (1868)-Jos van der Kaap (2200) 0-1
4. Sebastiaan Dijksman (1954)-Roeland Alders (1991) 0-1
5. Carlos Hemmers (1869)-Henrik Westerweele (1907) 0-1
6. Rens Oomen (2035)-Roel Schroevers (1791) 1-0
7. Kees Ooms (1783)- Paul van Rooijen (1850) 0-1
8. Arno Slagboom (1799)-Rogier van Gemert (1859) 0-1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: