Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Net geen clean sheet voor eerste

De laatste ronden gaan erg lekker voor het eerste team. Na klinkende overwinningen op De Giessen en de Linge 1 (7,5-0,5) en De Baronie 1 (6,5-1,5) werd nu Landau met maar liefst 7-1 verslagen. Geflatteerd was dit niet eens.

Roel kon niet meespelen en aangezien onze vaste invaller Bert ook verstek moest laten gaan was het Max die met jetlag aan het achtste bord mocht meedoen met het eerste.

Landau zit in degradatienood en daarmee hielden ze enkele basisspelers op de bank. In de plaats van hen deed de sterke Dennis van Vliet mee. Ook had men Wim Versporten weer lid gemaakt om in deze belangrijke wedstrijd mee te doen. Een wedstrijd werd het eigenlijk nooit…

Henrik was als eerste klaar met een vol punt in de pocket. Eerst zou hij aan bord 5 spelen en Jeroen aan bord 3, maar in de loop van afgelopen week besloten Jeroen en Henrik om te ruilen en met succes! Henrik plaatste een stukoffer, maar of dat helemaal correct was weet ik niet. Zijn tegenstander was er in ieder geval van onder de indruk. Het belangrijke Dxg3 had hij niet gezien en daarna wist hij zijn stelling niet meer te repareren met een vol punt voor Henrik als gevolg. 1-0

Rogier was als tweede klaar. Hij had vanaf de start een duidelijk plan en dat was de witte koning aanvallen. Hiermee wilde hij voorkomen dat hij als laatste klaar zou zijn zoals in onze vorige teamwedstrijd waar we met 7-0 voor stonden en hij het niet kon afmaken. Dat wist Rogier nu te voorkomen. Ik denk dat de stelling lang in evenwicht was, maar na pionwinst op g3 stortte de witte stelling helemaal in. Er werd een kwaliteit gewonnen en daarmee werd het 2-0.

De 3-0 kwam op naam van Roeland. Onze teamleider had een scherpe partij en offerde een pion op e4 in het Schots. Een opening die Roeland overigens nog maar zelden op de mat legt. Nadat de tegenstander van Roeland gretig de pion op e4 gepakt had begon het spektakel. Roeland won een stuk, maar omdat er ook een penning op zijn paard aanwezig was viel dat misschien toch tegen. Niets was minder waar, maar met het ogenschijnlijk Pd2 behield Roeland toch zijn extra stuk. Zijn tegenstander had eerst nog wel 3 pionnen voor het stuk, maar het aanvallendste stuk was de koning. De pionnen werden langzaam teruggewonnen en het eindspel was vervolgens simpel gewonnen.

Jeroen maakte er 4-0 van of was het René die de 4-0 op de schoen had? Ik weet het niet meer, want de punten vielen opeens als rijpe appelen. Jeroen had wel wat moeilijk gestaan, maar met goed verdedigen was er eigenlijk weinig aan de hand. Sterker nog, Jeroen kon stiekem een pionnetje meesnoepen. Het kostte zijn tegenstander allemaal erg veel tijd. Met al duidelijk een veel betere stelling op het bord voor Jeroen, ging zijn tegenstander door zijn tijd heen.

René won al snel een pion en dacht dat dat een blunder was van zijn opponent. Aronian had deze variant voor zwart ook wel eens gespeeld en ik denk dat de tegenstander van René daar onder de indruk van was. Desalniettemin vond de tegenstander het daarna nodig twee stukken te geven tegen een toren. René had daarmee een prima stelling al moest hij nog lang werken voor het punt. Laat hem over techniek niet te klagen hebben waarmee hij het vijfde punt voor Souburg wist veilig te stellen.

Met een 5-0 voorsprong leek een 8-0 in de maak! Max, onze invaller, had in een wat mindere stelling twee pionnen meer, maar wel wat druk op de koning als compensatie. Hoe dan ook de engine gaf duidelijk +2 aan voor Max. De tijdnood speelde hem echter parten en in plaats van g4 te spelen koos Max voor g3. Dat was meteen -5 volgens de engine. Arjo, de tegenstander van Max, maakte daarna geen fout meer en redde de eer.

Jos was deze keer niet als eerste klaar voor de verandering. Maar wel stond hij al snel goed met een plus pion en het loperpaar. Uiteindelijk hield hij er een vrijpion aan over . Zijn tegenstander moest er zijn paard voor geven en dat was genoeg voor een punt. 6-1.

De 7-1 werd gescoord door Robin. Lange tijd zag het er niet naar uit dat Robin zou gaan winnen. Zijn tegenstander had het initiatief en Robin stond wat gedrukt. Het logische Le6 was een mistasting van zijn tegenstander en leverde Robin zowaar een pion op. Na erg lang werken werden alle pionnen van de tegenstander vakkundig in het doosje gedaan. De witte a-pion ging lopen en de zege was binnen. 7-1.

Leuk om zo flink te winnen, maar het kampioenschap kunnen we wel vergeten. Er is een kleine kans. Als De Giessen en de Linge 1 weet te winnen van Stukkenjagers 2 en wij weten zelf ook te winnen dan worden we kampioen. Ik zie het niet gebeuren aangezien De Giessen en de Linge op papier duidelijk minder is dat de Tilburgers. Je weet het echter maar nooit.

Souburg 1-S.Landau 1 7-1
1. Jos van der Kaap (2202)-Gertjan Verhaeren (2110) 1-0
2. René Tiggelman (2174)-Peter Kalisvaart (2068) 1-0
3. Henrik Westerweele  (1904)-Nick Dubbeldam (1937) 1-0
4. Robin Bosters (2068)-Dennis van Vliet (2095) 1-0
5. Jeroen Hekhuis (2149)-Wim Versporten (1949) 1-0
6. Roeland Alders (2009)-Gwijde Vincent (1842) 1-0
7. Rogier van Gemert (1869)-Patrick Moens (1865) 1-0
8. Max Toetenel (1799)-Arjo Arendse (1845) 0-1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: