We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Eerste team helaas geen kampioen

In de derde klasse van de landelijke competitie heeft het eerste team genoegen moeten nemen met een tweede plaats. De laatste wedstrijd werd Krimpen a/d IJssel met een beetje moeite verslagen, maar omdat De Stukkenjagers 2 hun wedstrijd ook wisten te winnen, moesten we genoegen nemen met een tweede plaats.

We moesten wel winnen om nog kans te maken op de titel. Voor Krimpen stond er ook nog wel wat op het spel aangezien de teams onderin nog allemaal kunnen degraderen.

Het werd geen gemakkelijke middag voor ons. Allereerst vroeg de wedstrijdleider aan me of ik wilde controleren of iedereen aan het juiste bord zit. Erg bijzonder, maar schijnbaar had hij er slechte ervaringen mee dat spelers verkeerd zouden zitten. Bovendien was de beste man een pietje precies. Toen Robin wat te drinken ging halen voor zijn tegenstander en hemzelf zette de tegenstander sportief de klok stil. Dan mocht dus niet. Officieel heeft de scheidsrechter gelijk, maar in de geest van de wedstrijd sloeg zijn ‘ingrijpen’ eigenlijk nergens op. Dan de wedstrijd.

Rogier was deze keer als eerste klaar, maar niet met het gewenste resultaat. Vanuit de opening leek het allemaal wel okay. Daarna werden de stukken snel opgezet, want Rogier had een stuk verloren. Zijn tegenstander had alles goed in de smissen en opeens was het klaar. 1-0 achter.

Ik weet de volgorde niet helemaal meer, maar ik dacht dat onze supersub Bert daarna remiseerde met Bert. Zijn tegenstander heette toevallig ook Bert. Vanuit de opening had onze Bert wellicht een klein plusje, maar de Bert van Krimpen had alles goed onder controle. In het eindspel was het meeste wel afgeruild en daarmee was remise ook wel een terechte uitslag. 1,5-0,5.

Roeland zette Souburg weer op gelijke hoogte door van Bert te winnen. Er deed dus nog een Bert mee! In een geweigerde Wolga won hij een pion en daarna zette hij zijn tegenstander steeds meer onder druk. Deze bezweek en gaf in verloren stelling en ook nog eens in tijdnood een stuk weg. Een prima zege voor de captain. 1,5-1,5.

Op de rest van de borden was het allemaal niet zo duidelijk. Robin stond als een krant, maar dat zegt vaak nog niets. Het leek wel verloren. Later meer daarover. Roel had zich lelijk verslikt en stond niet best in een toreneindspel. René had noodgedwongen een kwaliteit geofferd en leek ogenschijnlijk minder te staan. In een eerder stadium van de partij was een kwaloffer een stuk beter geweest. Nu was het wankel. Zijn tegenstander raakte echter de kluts en een pion pionnen op de damevleugel kwijt. Een toren was klem gezet en de koning was afgesneden. Daarmee was de kwal minder duidelijk overgecompenseerd en was de winst binnen. 1,5-2,5.

Jos was ongeveer tegelijkertijd klaar. Hij had niet heel veel te duchten van zijn tegenstander en zeker niet nadat hij twee pionnen cadeau gekregen had. Het eindspel met een toren en paard voor Jos tegen toren en loper voor de opponent werd simpel naar de winst geschoven. 1,5-3,5.

Henrik was deze keer volgens mij de matchwinner. Gedurende de partij had hij een plus, maar had hij wel moeite om door te drukken. Even leek het erop dat zijn tegenstander remise kon houden, maar met een doorbraak op de koningsvleugel was het opeens toch nog gewonnen. Henrik zijn koning stond mooi veilig terwijl de koning van zijn opponent minder fris stond, maar wel op de tocht. Met een aftrekschaakje werd het karwei geklaard. 1,5-4,5.

Roel wist helaas niets meer te maken van zijn toreneindspel. Zijn tegenstander had heel de damevleugel leeg kunnen snoepen maar bleef lang voor zijn vrijpion op de koningsvleugel gaan. Daarmee hield Roel nog hoop. Gedurende het eindspel deed de tegenstander steeds niet de beste zet, maar bleef de stelling wel gewonnen. Uiteindelijk werd het Roel toch te veel en moest hij zich gewonnen geven. 2,5-4,5.

Robin was als laatste bezig. Het betonschaak werd uiteindelijk nog beloond met een zege. De tegenstander van Robin had een prachtige aanval op de koning van Robin. Waarschijnlijk had de aanval wel winnend kunnen zijn, maar een klein foutje van Robin’s tegenstander liet de aanval doen verzanden. Erger nog, Robin snoepte op c3 nog en passant een pionnetje mee. Zo bleef er een eindspel over met beiden een loper en paard met een plus pion voor Robin. Na lang zwoegen wist Robin met pure techniek het eindspel te winnen waarmee we met 5,5-2,5 wisten te winnen.

Lullige voor Krimpen is dat ze mede door deze nederlaag degradeerde. De Baronie kreeg de zege cadeau tegen Charlois Europoort 3 dat met slechts 6 spelers op kwam dagen en daarnaast ook nog een paar invallers, waar je de oorlog niet mee gaat winnen. Lichtelijke competitievervalsing lijkt het. Daarmee redde De Baronie het vege lijf. Een ander team dat met de hakken over de sloot in de derde klasse bleef was Landau. Waar het tegen ons al twee sterkere spelers had ingezet (zonder succes), hadden ze tegen Goes met nog een extra versterking wel succes. Met Bas de Feijter werd van Goes gewonnen waardoor Landau zich gelukkig mag prijzen met lijfsbehoud. Of dit allemaal zo fair is kun je je afvragen. De regels staan het toe zullen we maar zeggen.

Krimpen a/d IJssel 3-Souburg 1
1. Remko  Moerkerken (1892)-Jos van der Kaap (2202) 0-1
2. Hans Ranft (1859)-Robin Bosters (2068) 0-1
3. David Berendsen (1855)-René Tiggelman (2174) 0-1
4. Samuel Lopes (1865)-Rogier van Gemert (1869) 1-0
5. Lennart Pols (1720)-Henrik Westerweele (1904) 0-1
6. Bert ten Wolde (1774)-Roeland Alders (2009) 0-1
7. Bert van Brussel (1782)-Bert Henderikse remise
8. Kees Greevenbosch (1684)-Roel Schroevers (1763) 1-0

Uitslagen en standen KNSB-competitie 2022/2023 klasse 3G

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: