Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Eindelijk van die hatelijke nul af

Het is het eerste team zowaar gelukt om na vijf ronden van de nul af te zijn. Waar de eerste twee ronden terecht werd verloren van Erasmus 1 en Dordrecht 1, waren de druiven zuur tegen De Pion1 en RSR Ivoren Toren 1. Die laatste twee wedstrijden zat het net niet mee, waarmee we na vier ronden nog op nul punten stonden. Tegen het derde team van Het Witte Paard zat het wel mee.

Op papier waren we licht de favoriet, maar in deze fase waarin wij met ons eerst in bevinden zegt dat eigenlijk niets. Even leek het weer een beetje een wedstrijd te worden met de wet van Murphey. Jeroen was ziek en daarmee moesten we wat goochelen met de zwartspelers. Max kon gelukkig meedoen als vervanger. Verder had Rogier zijn aansluiting met de trein gemist zodat Roel, Jos en Rogier zelf iets later zouden arriveren. Uiteindelijk viel het mee. Zeker omdat Rogier zijn tegenstander ook altijd te laat is. Zo ook nu. Overigens was de beste man te laat, maar ook weer erg vroeg klaar.

In een interessante partij met een typische Rogier opstelling had Rogier zijn opponent een pion verzilverd. Echter was de koning nog op het midden van het bord waarmee Rogier meer dan compensatie had.

Rogier01

Stelling na 17. … Df6.

Met al vroeg aan een pintje vond hij het wel gepast te rokeren. U ziet al wat de volgende zet van zwart is denk ik.

18. 0-0 Lf4! En klaar.

Een snelle voorsprong voor Souburg dus. Op de rest van de borden zag het er nog niet geheel duidelijk uit. Even een rondje om de velden. René leek wat lastiger te staan. Roeland zijn stelling was nog in evenwicht met de nadruk op nog. Jos had alle stukken afgeruild en had een prettig eindspel. Robin deed het rustig aan. Max stond zoals Max wel vaker staat. Roel stond iets minder tegen hun sterkste speler. En dan, ja dan… Henrik. Wat was hier aan de hand?

In een Franse opening had hij twee pionnen cadeau gedaan. Ik dacht zelf. Het zal wel theorie zijn aangezien Henrik de Franse opening erg goed beheerst. Hij vertelde na de partij dat dit de verkeerde variant is voor het offeren van deze twee pionnen. Dat bleek ook wel. Zijn jonge tegenstander speelde het netjes uit en liet zich niet van de wijs brengen door een verrassend remiseaanbod van Henrik. Met een fraai schijnoffer was het gedaan en konden we weer opnieuw beginnen.

Jos was misschien wel eerder klaar dan Henrik, maar dat was dan niet lang daarvoor. Hij had Souburg aan een extra punt geholpen. Waar hij vorige keren een mooie zo niet gewonnen stellingen had verkwanseld, besloot hij nu snel tot een flinke afruil. Aangezien de zwarte loper nog niet meedeed had hij duidelijk een plus. Of het gewonnen was bij goed tegenspel weet ik niet. In ieder geval speelde Jos het erg nauwkeurig en wist hij met een goede partij een punt te pakken.  1-2.

Robin speelde het zoals gezegd rustig. Hij manoeuvreerde echter wat beter dan zijn tegenstander en uiteindelijk vond die tegenstander het nodig een kwaliteit te offeren. Dat was niet voldoende en Robin wist daarna eenvoudig de winst te vinden. Later vertelde Robin zijn tegenstander dat hij niet zo graag tegen Robin speelt en dat ie al diverse nederlagen tegen hem had opgelopen. 1-3.

Met de 1-3 was het nog geen gelopen koers. René leek slecht te staan (volgens de engine was het bijzonder genoeg een stelling in evenwicht). Hij kreeg een remiseaanbod, maar omdat het op de andere borden niet al te fris was ging hij door. Roeland stond inmiddels erg dubieus. Hij had twee lopers, een toren en een dame tegen twee torens en een dame met een doos pionnen meer voor zijn tegenstander. Dit leek wel verloren. Verder stond Max nog steeds erg gedrongen en had Roel een heel slechte stelling. Niet veel goeds zou je denken. Het viel de kant van ons op.

Max won een pion en bood ‘slim’ remise aan. Zeker omdat René zich opeens uit de nesten had gehaald. Max zijn tegenstander nam het aanbod aan. Zijn medespeler Marnix van der Zalm was hier wat minder blij mee en zei dat ze hiermee de match zouden verliezen. Dat klopte dus ook want René kon uiteindelijk nog een gewonnen stelling op het bord toveren. 1,5-4,5. Overigens had zwart het best nog wel even kunnen proberen te keepen. Zie diagram hieronder.

René01

Roeland had inmiddels zijn stelling verbeterd en de pionnen van wit deden niet zo gek veel meer. De stelling was daarvoor toch wel verloren. Omdat de wedstrijd gelopen was werd het remiseaanbod van Roeland geaccepteerd. De stelling bleek volgens de engine in evenwicht, al had Roeland wellicht nog de beste papieren op meer. 2-5.

Roel was nog bezig tegen Marnix, maar stond verloren. Marnix had eerder de trekker over kunnen  halen, maar deed dat niet. Uiteindelijk was het uitstel van executie en moest Roel zich gewonnen geven. 3-5.

HWP Sas van Gent 3-Souburg 1 3-5
1. Erik van de Wynkele (2017)-René Tiggelman (2199) 0-1
2. Samuel Verbruggen (1945)-Roeland Alders (2010) remise
3. Jim van de Vreede (1965)-Jos van der Kaap (2180) 0-1
4. Rudy van de Wynkele (1955)-Rogier van Gemert (1891) 0-1
5. Johan de Zwart (1895)-Robin Bosters (2088) 0-1
6. Frans Snijders (1794)-Max Toetenel (1790) remise
7. Marnix van der Zalm (2062)-Roel Schroevers (1771) 1-0
8. Servaas Dhooge (1657)-Henrik Westerweele (1941) 1-0

KNSB-competitie 2023/2024 ronde 5, klasse 3F

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: