Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Eerste team boekt prima zege op Landau

Het eerste team moet de laatste drie ronden nog steeds flink aan de bak in de strijd tegen degradatie, maar met een prima zege op Landau is er in ieder geval nog goede hoop op handhaving.

We begonnen met een wat gehusselde opstelling. De tegenstander had niet veel aanpassingen gedaan, maar om wat voorbereiding van de opponent tegen te gaan is dit natuurlijk wel eens handig.

Al snel zag het er best aardig uit op de borden. Jeroen stond wellicht wat gedrongen, maar er was niet veel aan de hand. Robin had twee pionnen gesnoept tegen Peter Kalisvaart. Jos had het wel wat taaier in het begin. René stond wel goed. Rogier had ook een pion gewonnen. Henrik stond met het loperpaar wel iets prettiger. Roeland stond al na 8 zetten prima. Alleen Roel stond wat bedenkelijk. Laten we kijken hoe het verder ging.

Henrik speelde remise tegen een tegenstander waar ie wat minder graag tegen speelt. Bovendien heeft hij een beetje vormdipje. Met een klein plusje had hij best door kunnen spelen, maar gezien de vorm is remise dan wellicht verstandig.

Robin had al snel voordeel in de opening Hij kon met zijn dame gewoon op b7 slaan om vervolgens ook nog de a-pion te veroveren. Zwart krijgt wel wat initiatief en actief stukkenspel. Robin had alles onder controle en door een onoplettendheid van zijn tegenstander won hij een kwal en de partij. 1,5-0,5.

Hoe de volgorde exact was weet ik niet, want ik was zelf een beetje aan het knoeien geraakt. Wel stond er snel 4,5-0,5 op het scorebord.

Rogier had dus een pion gewonnen, had een tweede er bij kunnen winnen, maar deed dat niet. Uiteindelijk was een aanval op de koning voldoende voor materiaal winst. Een subtiel koningszetje was wellicht fraaier geweest vanwege mat, maar dit was ook voldoende voor een vol punt. 2,5-0,5.

René  had een kwal gewonnen. Nadat hij deze had teruggegeven stond hij technisch gewonnen. Wellicht had zijn tegenstander de sterke zwarte loper moeten houden voor compensatie. Nu was het een kwestie van tijd voordat de zege binnen was. 3,5-0,5.

Jos had inmiddels een prima stelling bereikt. Hij had een toren, loper en pion tegen een toren. Zijn tegenstander speelde nog wel door, maar dat was eigenlijk tegen beter weten in. Het was namelijk een gemakkelijk gewonnen eindspel. 4,5-0,5.

Roeland won uiteindelijk nog wel. Na 8 zetten was de stelling al plus 2. Met de vele goede mogelijkheden raakte Roeland het spoor een beetje bijster. Zijn tegenstander kwam los en dat was natuurlijk niet de bedoeling na zo’n goede stelling. In het eindspel kwam het toch nog goed. De zwartspeler ging dameruil uit de weg en dat had hij beter niet kunnen doen. Enkele zetten later stond hij mat. 5.5-0,5.

Roel won na totaal verloren gestaan te hebben. De opening ging nog wel okay, maar daarna ging het snel mis. Wit had het heft in handen en leek simpel te gaan winnen. Hij had namelijk een kwal en pion kunnen winnen en Roel had dan niet eens compensatie. Hij dacht een stuk te winnen, maar kwam bedrogen uit. Het waren slechts twee pionnen. Roel bleef strijden en leek er een remise uit te persen. Zijn tegenstander zag dit niet zitten. Echter had hij beter eieren voor zijn geld kunnen kiezen. Een tijdelijk dameoffer zorgde pardoes voor stukwinst en de zege. 6,5-0,5.

Jeroen was nog bezig. Hij had in het middenspel enkele mogelijkheden laten liggen op een aardige stelling. Nu ging het mis in het eindspel. Zijn koning liep naar de andere kant van het bord, maar was geen winnende wandelkoning helaas. Jeroen stond bijna mat, moest een kwal geven en dat was te veel van het goede. 6,5-1,5.

Volgende wedstrijd wacht het zeer sterke HWP 2. Zou mooi zijn als we dan kunnen stunten, al wordt het een pittige match voor ons.

Souburg 1-Landau 1 6,5-1,5
1. Jeroen Hekhuis (2118)-Gertjan Verhaeren (2122) 0-1
2. Robin Bosters (2094)-Peter Kalisvaart (2079) 1-0
3. Jos van der Kaap (2167)-Gwijde Vincent (1838) 1-0
4. René Tiggelman (2194)-Janco Dees (1780) 1-0
5. Rogier van Gemert (1906)-Tom Liessens (1914) 1-0
6. Henrik Westerweele (1873)-Wim Versporten (1907) remise
7. Roel Schroevers (1777)-Arjo Arendse (1847) 1-0
8. Roeland Alders (1995)-Ivo Lagendijk (1729) 1-0

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: