We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Nothing but Thieves

Na ruim een week met twee andere teamgenoten (en een oud lid) naar Nothing but Thieves geweest te zijn, bleek deze kop voor een stukje wel heel erg van toepassing op de wedstrijd tegen de reserves van Het Witte Paard. We wonnen, maar vraag niet hoe dat ging. Diverse songtitels van de eerder genoemde band kwamen aan de orde.

Een ‘Sorry’ naar de tegenstander vanwege alle partijen die onze kant opvielen was er wel een. Een ‘Sorry’ van de tegenstander voor een niet aanbieden van een consumptiebon zat er helaas niet in. Het is niet verplicht om een consumptiebon aan te bieden aan je tegenstanders, maar het is wel gastvrij. Daarbij was een cola voor € 2,70 ook niet echt gastvrij. Enfin. We gaan naar de wedstijd.

Na een snelle remise van Jos tegen hun sterkste tegenstander was het al snel niet fris op diverse borden. René had niet meer dan een gelijke stelling. Rogier stond erg onder druk en moest enorm uitkijken. Roel stond verloren. Jeroen had het lastig na een prima opening. Roeland had niet meer dan een gelijke stelling en Henrik leek op omvallen te staan. Kortom: Het leek ‘Impossible’ om hier een goed resultaat weg te halen. Enige plus was er bij Robin die een pion had gesnoept tegen HWP-talent Tyani de Rycke.

Ik had zelf een lastige stelling tegen André Galle en deze bood remise aan. Gezien de stellingen op de andere borden ben ik maar doorgegaan. Rogier verloor uiteindelijk ook omdat zijn tegenstander het simpel weg beter deed dan Rogier zelf. Op de andere borden draaide het bijzonder genoeg om. ‘I thought it was Impossible,  but you make it Possible’ was wel een aardige quote uit eerder genoemd liedje.

Roel stond totaal verloren en in heftige tijdnood leek het doek dan ook te vallen. Met een paardoffer deed hij een alles of niets-poging. Zijn tegenstander raakte helemaal beduusd van deze actie. Het flinke tijdvoordeel wat deze had verdween als sneeuw voor de zon. Hij zag het allemaal niet meer. Roel kreeg het stuk terug en kon zowaar de partij ‘gewoon’ nog winnen ook! 1,5-1,5.

René had inmiddels remise gespeeld tegen een ander talent naast Tyani. Servaas Dhooge kwam zelfs beter te staan. René had eerst zelf remise afgeslagen, maar na wat mindere zetten kwam hij steeds minder fris te staan. Een remiseaanbod van René zelf werd echter direct aangenomen. Wellicht had het hier slechter af kunnen lopen dan een schamele puntendeling. 2-2.

Henrik maakte er 2-3 van door vanuit te niets te winnen.  Zijn tegenstander had druk op een zwakke d-pion en het leek een kwestie van tijd dat Henrik om zou vallen. Wellicht was het allemaal te houden, het leek zeer dubieus. In een dubbel toreneindspel koos zijn tegenstander het verkeerde plan en had Henrik zowaar een vrijpion. Een toren op de tweede rij was ook prima en een actieve koning gaf ook uitzicht op een zege. Zijn tegenstander had misschien nog even door kunnen spelen, maar gaf gedesillusioneerd op.

Jeroen speelde tegen de altijd gevaarlijke teamleider van de tegenstander Kees Nieuwelink. Deze zou ook ongetwijfeld deze gestolen overwinning onterecht gevonden hebben. De opening was prima voor Jeroen met het loperpaar. In het middelspel ging het mis. Jeroen raakte de controle over de partij kwijt en Kees kwam steeds beter te staan. In een dubbel toreneindspel was de winst nabij. Kees zag echter een simpel eeuwig schaak mechanisme over het hoofd, waarmee de partij prompt in remise eindigde en Jeroen een welkom halfje kon bijschrijven. 2,5-3,5.

Robin had in zijn prima partij de pion voorsprong wel terug moeten geven, maar had daarvoor een kwaliteit gekregen. In het eindspel toren+loper tegen 2 keer een loper moest hij af te toe nog wat valletjes ontwijken. Dat lukte en daarmee wist Robin met zijn winstpartij de zege veilig te stellen. 2,5-4,5.

Als laatste was onze teamleider nog bezig. Bij Roeland was de stelling ingewikkeld. Met beiden een toren en wat pionnen was het moeilijk te zeggen wat het resultaat zou worden. De computer gaf echter met diverse varianten een 0.0 aan. Zie dat maar achter het bord. Roeland zijn tegenstander wilde uiteindelijk te veel en dat was niet goed. Met een winstpartij kreeg ook Roeland eigenlijk iets te veel gezien de stelling. 2,5-5,5.

De songtitel van Nothing but Thieves  ‘Overcome’ kwam hier naar boven. We kwamen zeer slechte stellingen te boven en wisten zelfs angsten in deze wedstrijd te overwinnen.

Nadat Roeland  klaar was leek het wel een ‘Dead club city’ (verwijzend naar de hit ‘Welcome to the DCC), want iedereen was inmiddels wel zo’n beetje vertrokken. Het mocht ons niet deren. Een flink gestolen overwinning geeft ons zicht op handhaving en dat is natuurlijk wel zo prettig.

HWP Sas van Gent 2-Souburg 1 2,5-5,5
1. Adriaan Dreelinck (2243)- Jos van der Kaap (2154) remise
2. Servaas Dhooge (1822)-René Tiggelman (2189) remise
3. Tyani de Rycke (2053)-Robin Bosters (2109) 0-1
4. Arne Nemegeer (2027)-Rogier van Gemert (1948) 1-0
5. Nils Vantorre (1943)-Roel Schroevers (1875) 0-1
6. Kees Nieuwelink (2091)- Jeroen Hekhuis (2100) remise
7. André Galle (1956)-Roeland Alders (2001) 0-1
8. Harry Provoost (2052)-Henrik Westerweele (1935) 0-1

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: