We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

René doet goede zaken in competitie

René Tiggelman heeft het uitstekend gedaan in achtste ronde van de competitie. Zelf won de clubkampioen van Jeroen Hekhuis, terwijl de concurrenten Hans Groffen en Jos van der Kaap onderling remise speelden.

In de tweestrijd tussen Jeroen en René had eerstgenoemde met deze opening in het rapidschaken en snelschaken al menig succes gehad tegen René. In het gewone potje schaak ging het echter mis. Een misrekening bracht problemen in het centrum en Jeroen kon maar ternauwernood een pion dekken. Verder was zijn loper nu ook niet opgewassen tegen het betere paard van René. Een goed staaltje techniek bracht René op keurige wijze de zege.

Hans en Jos maakten er onderling een waar spektakel van. Hans leek lang de beste papieren te hebben. Hij had een pion meer en actiever spel. Jos had als compensatie het loperpaar. Makkelijk was het echter niet en waar Hans de beste voortzetting niet zag verzandde het eindspel in remise.

2223 competitie08 02

Hans in een interessante partij tegen Jos.

Bert Henderikse was lang bezig met zijn opening tegen Max Toetenel. Waar menig partij al afgelopen was of aan het eindspel begonnen was zaten Bert en Max nog te ploeteren in de opening. Opeens was het snel gedaan met de opening en stond er prompt een eindspel op het bord met enkel koningen en pionnen. Bert had daarbij duidelijk het voordeel van gezonde pionnen tegen de losse pionnen van Max. Het eindspel was dan ook gewonnen voor onze veteraan.

Alex Jonkheer nam revanche op Merijn van Broekhoven op de nederlaag van afgelopen zaterdag, waar Merijn de arme Alex erg hardhandig van het bord had gezet. Lange tijd ging de partij in de competitie gelijk op. Met beiden een toren en wat pionnen had de vrede getekend kunnen worden. De spelers kozen niet de beste voortzetting en daarbij ontstond een boeiend gevecht. De stelling bleef echter in evenwicht tot het slot van de partij waarbij Merijn de oppositieregel was vergeten. Pardoes was de stelling verloren en Alex pakte het cadeautje met beide handen uit.

Erik Wolf speelde een goede partij tegen Anton Nooijen. Erik stond al snel actiever dan Anton en leek een pion te winnen. Daar kwam het niet van want Anton zijn loper stond plotsklaps vast. Met een stuk meer had Erik geen moeite meer om de zege veilig te stellen.

Albert Vermue was om half 9 alweer thuis, althans dat is het vermoeden. Na 12 zetten had hij Ingel Baaijens zijn dame veroverd en daarmee konden de stukken al snel weer terug in het doosje.

2223 competitie08 01

De stelling vlak voor het einde van de partij tussen Albert en Ingel.

Erik Pieterse leek aardige kansen te hebben tegen Carl Schoor. De opening was wellicht wat onorthodox, maar in het middenspel leek hij toch wat beter stukkenspel te hebben. Erik kwam echter bedrogen uit en verloor het eindspel.

2223 competitie08 03

Erik tegen Carl. Wel met pion minder, maar met prettigere stelling.

Brandon Haasbroek mocht niet klagen tegen Frans Baljeu. In een stelling met beiden een toren wat pionnen en voor Brandon een bagger loper en Frans een prachtpaard had Brandon weliswaar een pion meer. Het leek echter zwart die wat prettiger stond. Frans vond het echter nodig om zijn mooie en elegantie knol te ruilen voor een grote pion. Daarna won Brandon een tweede pion en wist hij het toreneindspel netjes uit te spelen.

Ruud Stroo tastte mis tegen Eric Bouman. In een interessante strategische stelling kon het echt alle kanten op. Eerst leek Eric wat beter te staan, maar daarna was het Ruud die toch wel een plus had. De witte loper van Eric stond niet best en keek tegen zijn eigen pionnen op c6 en a6 aan. Ruud gaf zijn paard helaas weg en na een afruil had Eric die gare loper nog over. Dat was wel voldoende op de partij te winnen.

Johanna Brouwer won van Kees Polderman. Dat ging echter allemaal niet zo eenvoudig. Johanna had wel een pion meer in een dame+toren eindspel, maar haar eigen pionnen stonden allemaal los. Kees had wellicht de zwakke pionnen kunnen aantasten, maar deed dat niet. Hij gooide zijn eigen koningsstelling open en dat was niet goed. De afruil van dame en toren werden te veel en het pionnen eindspel was gewonnen voor Johanna.

Competitie 2022/2023 ronde 8

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: