Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Ricardo Klepke winnaar Oliebollentoernooi 2023

Na een spannende strijd over zeven ronden is Ricardo Klepke winnaar geworden van het traditionele Oliebollentoernooi in ons gezellige clubgebouw. Hij had net als Joey Grochal, Jos van der Kaap, Jeroen Hekhuis en Henrik Westerweele 5,5 punt. Een half weerstandspuntje meer was genoeg voor de toernooizege.

Dit jaar deden er geen grootmeesters mee, maar wel vier fide-meesters. De eerder genoemden Ricardo en Joey natuurlijk, maar ook onze eigen René Tiggelman was van de partij net als onze trouwe deelnemer en oud-Pion-speler Mark Smits die altijd gezellig meedoet. Gezien de deelname op papier beloofde het een spannende strijd te worden. Die belofte werd helemaal waargemaakt.

De toppers gingen nek-aan-nek en pas in de zesde ronde werd er een verschil gemaakt. Joey had slechts een remise afgestaan aan Ricardo en met een directe zege op Jos en René had hij de beste papieren voor de eindzege. Ricardo had een halfje laten liggen in de zesde (de voorlaatste ronde) tegen Joey van de Braak en was dus afhankelijk van wat er de laatste ronde zou gaan gebeuren. René kon wel fluiten naar een topklassering na een nederlaag tegen Joey.

Foto01

Ricardo Klepke (links) kwam niet verder dan een remise tegen Joey Grochal (foto: Merijn van Broehoven)

Jeroen mocht de laatste ronde aantreden tegen Joey. Met een zege had Jeroen zelf ook nog een kleine kans op de titel, al was dat maar een erg kleine mogelijkheid. Hij had vroeg in het toernooi verloren van Roel Schroevers en daarna moest hij in de achtervolging. De partij tegen Joey was spannend. Joey had de aanval, maar het werd allemaal steeds minder duidelijk. Met wat gemopper van Joey zijn zijde zag Jeroen wel mogelijkheden om te tij te keren. Joey raakte het spoor bijster en Jeroen pakte de winst, waarmee beiden op 5,5 punt kwamen. Een fragment van deze partij vind je hieronder.

Foto04

Jeroen Hekhuis (links) is hier aan het winnen van Joey Grochal (foto: Merijn van Broekhoven)

Ricardo had bij winst op Jos de eindzege gepakt. Overigens gold ook voor Jos dat hij bij winst de hoofdprijs kon opeisen. De onderlinge confrontatie eindigde onbeslist en zo kwamen Ricardo en Jos ook op 5,5 punt.

Henrik was de laatste die op 5,5 punt kwam. Hij won in de laatste ronde van Joey van de Braak en nestelde zich daarmee op de gedeelde eerste plaats. Weerstandspunten moesten de beslissing brengen aangezien de top 5 niet allemaal tegen elkaar gespeeld had.  Ricardo bleek de gelukkigste. Hij had een halve weerstandspunt meer dan Joey (32,5 om 32,0). Derde werd Jos met 29,5 wp. Jeroen werd vierde met 25,5 wp nipt voor Henrik met 25,0 wp. Opvallend was wel dat de gehele top 3 niet aan de drank zat. Wellicht voor de rest van de deelnemers een tip voor volgend jaar. Of de wedstrijdleiding moet alcoholvrije flessen inslaan voor de prijsuitreiking. 

Eindstand na 7 ronden
1. Ricardo Klepke 5,5 (32,5 wp)
2. Joey Grochal 5,5 (32,0 wp)
3. Jos van der Kaap 5,5 (29,5 wp)
4. Jeroen Hekhuis 5,5 (25,5 wp)
5. Henrik Westerweele 5,5 (25,0 wp)
6. René Tiggelman, Joey van de Braak, André van der Graaf, Angelique van der Graaf, Remco van de Braak, Jari Groen, Louis Nieuwenhuijse 4,5
13. Simon Provoost, Rini Westveer, Roeland Alders, Albert Vermue, Lennard Duijnkerke 4,0
18. Mark Smits, Roel Schroevers, Brandon Haasbroek, Jan Damen 3,5
22. Karel Hoogerland, Vincent Sleuyter, Arno Boutens, Renzo Landman, Raymond van de Ven, Anton Nooijen, Adrie van de Vreede 3,0
29. Ralph den Nederlanden, Alex Jonkheer, Merijn van Broekhoven, Erik Wolf 2,5
33. Joas Fontijn, Frans Baljeu, Dennis Jansen, Wolfgang Reichpietsch 2,0
37. Erik Breure 1,0

Foto05

Ricardo Klepke (rechts) mag de eerste prijs in ontvangst nemen van preses Albert Vermue (foto: Merijn van Broekhoven)

 

Foto06

Jos van der Kaap toont hier zijn trotse trofee voor de derde plaats.
Een Hertog Jan Prestige is wel een flinke jongen voor Jos denk ik (foto: Merijn van Broekhoven)

Mark Smits wel winnaar één minuten schaken

Het aansluitende één minuten schaken is net als vorig jaar een prooi geworden voor Mark Smits. In een eenzijdige finale was hij Simon Provoost de baas. Simon deed het niet slecht, maar Mark was sneller en op de beslissende momenten handiger.

Oliebollentoernooi 2023

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: