Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

De Loper maakt het verschil

verslag: Henrik Westerweele 


Voor de 4e keer dit seizoen stond er een wedstrijd tussen HWP en SKS op het programma. Ditmaal mocht Souburg B naar Sas van Gent afreizen. SKS had alle wedstrijden tegen HWP dit seizoen gewonnen, maar of Souburg B daar toe in staat zou zijn… De vaste opstelling was bij beide teams op 1 plek gewijzigd. Arno speelde i.p.v. Roel. HWP speelde ook met een invaller. Manuel Colsen speelde i.p.v. André Galle.

Tegen Johan de Zwart kwam Albert met zwart op bord 2 een pion achter. Waarschijnlijk had hij daarvoor te weinig compensatie, maar er zaten wel wat tactische wendingen in de partij. Zijn tegenstander kon de tactische aanvallen van Albert helaas goed pareren. Toen de dames waren geruild was het gedaan en kon Albert opgeven.

NB Albert had nog de 100 zetter in de benen van zijn wedstrijd in de interne competitie van de avond daarvoor.

We stonden  1 – 0 achter, maar met nog 3 goede stellingen op het bord hadden we toch het gevoel dat er wat te halen viel.

Vincent speelde op bord 4 tegen Manuel Colsen. Na een gelijk opgaande opening was het Vincent die met de zwarte stukken voordeel kreeg. Zijn tegenstander ruilde een goede loper waardoor Vincent een mooie halve open b-lijn kreeg in combinatie met een loper die de h7-b1 diagonaal voor zijn rekening nam. Vervolgens kreeg Vincent na c4 een pion cadeau en stond Vincent als een vorst.

Vincent bouwde zijn voordeel uit en maakte vervolgens snel de  1 –  1.

Op bord 3 speelde Arno tegen Gert van Rij. Na een gedegen voorbereiding was Arno goed uit de opening gekomen. Arno had eigenlijk constant een redelijk voordeel, maar een winnende combinatie kon hij niet vinden. De partij kantelde en glipte steeds meer uit zijn vingers en een eindspel volgde.Het cruciale moment van de partij vind je hieronder. Er moet bij gezegd worden dat beide spelers al een tijdje in hevige tijdnood zaten.

Hier speelde zijn tegenstander Ld5. Hierdoor kon Arno het remise houden met Ke3. De loper staat in de weg  en hierdoor kan de Koning de pion niet tegenhouden. In de partij volgde nog … - Ld5, Ke3 – Kc2, h4 – Kd1, Kf2 = Als er Le2 was gespeeld dan was de tegenstander van Arno met zijn Koning op tijd geweest om pion tegen te houden.

Met een 1,5 – 1,5 tussenstand konden we de wedstrijd niet meer verliezen, want Henrik had met wit 2 pionnen meer in een ongelijk lopereindspel tegen Marnix van der Zalm. 

Het mocht overigens een wonder heten dat Henrik nog als laatste bezig was, want na een foutief stukoffer van zijn tegenstander had Henrik de partij al in een veel eerder stadium moeten beslissen. We waren beiden inmiddels al een tijdje het eindspel in tijdnood aan het spelen en hier had de tegenstander van Henrik het meeste last van. Het eindspel was remise, maar Henrik lukte het toch om 1 van zijn pionnen te laten promoveren. Slotstelling:

Zo was er ook deze keer weer een zege van SKS op HWP.

 

IMG 2430

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: