Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.

Jeroen zwijnt zich naar de finale

Afgelopen donderdag werden de beide halve finales gespeeld om de Souburgse Beker. Met slechts twee toeschouwers werd het een spannende avond met een bizarre ontknoping.

Laten we eerst rustig beginnen. Jos van der Kaap nam het op tegen Roeland Alders. In deze partij was weinig spektakel te ontdekken. De beide heren hadden zich niet voorbereid, maar Jos zijn openingskennis is behoorlijk op orde. Als Roeland dan ook nog een beetje meehelpt dan gaat zo’n partij snel voorbij. In een Spanjaard blunderde Roeland eerst een pion weg, waarna hij ook nog gevorkt werd. Een alles of niets poging kwam ook niet van de grond en Jos had alles goed voor elkaar. Een duidelijke zege voor Jos dus. Het enige leerzame voor Roeland was dat Jos nog wat mooie varianten tentoonstelde na afloop van de partij.

Waar in de partij tussen Jos en Roeland totaal geen spanning aanwezig was, was dat in de ontmoeting tussen Jeroen Hekhuis en Hans Groffen wel het geval.

De reguliere partij eindigde in remise. Hans had al snel een pion gewonnen en het leek een kwestie van tijd dat hij de boel open kon gaan gooien om zo het loperpaar actief te maken. Dat gebeurde niet en Jeroen kon genoeg tegenspel creëren. Sterker nog. Jeroen stond prompt een pion voor. Het eindspel was echter niet te winnen waarmee er een barrage gespeeld moest worden. Dat betekende een rapidpartij met wisselende kleur, dus had Hans wit.

De partij kende velen pieken en dalen. Jeroen leek aanvankelijk wel goed te staan, maar onderschatte de mogelijkheden van de dame van Hans. Zijn eigen dame was daarmee wat minder sterk komen te staan. Hans nam de regie over en Jeroen moest alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. De stelling leek verloren, maar Jeroen kwam er toch uit. Met beiden een loper en twee pionnen was een zeer interessant eindspel ontstaan. Misschien dat er ergens wel wat mogelijkheden waren naar meer voor de beide heren. Uiteindelijk bleven er twee koningen over.

De beslissing moest komen uit een partij in het Parijsesysteem. Zwart heeft genoeg aan remise, maar heeft wel minder bedenktijd dan de witspeler. Jeroen lootte wit en moest dus winnen. Al snel zag het er niet goed uit voor Jeroen. Hans had een prachtige stelling. Voor de toeschouwers die nog over waren (Jos en Roeland) was het smullen geblazen. Hans had een paar keer de genadeklap uit kunnen delen, maar in plaats van de winnende zet te doen bij de te veel aanwezige mogelijkheden ging hij voor een pion op h2. Diverse andere mogelijkheden hadden hem stukwinst opgeleverd en dus een finaleplaats. Het was nog lang spannend aangezien de beide heren ook steeds minder tijd op de klok hadden. Hans raakte de kluts kwijt en ging uiteindelijk door zijn vlag. Daarmee mocht Jeroen zich gelukkig prijzen met een finaleplaats.

De loting om kleur voor deze finale werd meteen verricht. Jos mag in de finale aantreden met de witte stukken.

Halve finales
Jos van der Kaap-Roeland Alders 1-0
Jeroen Hekhuis-Hans Groffen remise, remise, 1-0

Finale
Jos van der Kaap-Jeroen Hekhuis

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: