Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Competitie voorlopig niet meer spannend

Bij de herindeling heeft René Tiggelman zijn koppositie verstevigd. Zijn grootste concurrent Jos van der Kaap werd in een onderling duel verslagen en daarmee loopt de huidige clubkampioen verder weg van de concurrentie.

De opening van de partij tussen René en Jos was niet heel scherp en er leek een tijd ook weinig aan de hand. Op een gegeven moment had René misschien een klein plusje en ging Jos de fout in. Hij verloor een pion en laten was het dan ook gedaan met de pret. Door deze zege staat René meer dan 200 punten los en lijkt de strijd nu eigenlijk al wel beslist. Maar Parijs is nog ver.

Over Parijs gesproken. Voor de Beker van Souburg speelden Merijn van Broekhoven en Erik Wolf tegen elkaar. Na remise in de gewone partij werd de rapidpartij ook remise waarna er via het Parijs systeem een winnaar moest komen. Erik was uiteindelijk de gelukkige en won. Overigens had Merijn een grote kans laten liggen in de rapid partij. In een gewonnen toreneindspel ‘gaf’ Erik zijn toren weg. Merijn dacht dit buitenkansje wel aan te grijpen. Maar ja, het was opeens pat! Een slimmigheidje waar Merijn intuinde.

Alex Jonkheer en Jeroen Hekhuis speelden ook voor de Beker van Souburg. De partij had veel weg van de stelling tussen Alex en Vincent Sleuyter een week eerder. Ook toen stond Alex slecht met een ongerokeerde koning en passieve stukken. Jeroen wist hier wel raad mee en kon eigenlijk redelijk eenvoudig naar de winst spelen. Een ronde verder voor Jeroen waar Erik Wolf wacht.

Dan weer verder met de competitie. Hans Groffen won van Vincent Sleuyter. Het leek een gemakkelijke avond te worden, want als snel had Hans een plus vanwege een gare geïsoleerde dubbel pion op de e-lijn voor Vincent. Hans had echter zijn dag niet en Vincent kwam steeds beter te staan. Op een gegeven moment was het zo erg dat Vincent ‘gewoon’ een paard kon slaan. Beide spelers zagen het niet. Daarna was er nog niets aan de hand, maar Vincent raakte opeens het spoor bijster. Nu gaf hij een paard weg. En daarmee kwam Hans enorm goed weg.

Carl Schoor won al snel een pion tegen Johanna Brouwer en had een uitstekende stelling. Johanna werd in de houtgreep genomen en Johanna kon niet meer loskomen. Carl kende geen genade en wist het punt overtuigend binnen te halen.

Erik Pieterse speelde remise tegen Frans Baljeu. Een saaie partij was het helemaal niet. Frans blunderde een stuk weg en daarmee leek het een kwestie van tijd voordat Erik ging winnen. Erik raakte echter de controle kwijt en moest noodgedwongen een toren offeren. Daarmee stond hij een opeens kwal achter. Wel had Frans een kale koning. Na zetherhaling werd remise overeengekomen. In de analyse was het allerminst duidelijk of er nog gewonnen kon worden door Erik of niet.

Een andere Eric, Eric Bouman speelde remise tegen Ruud Stroo. Eric had een paard minder want die stond aan de rand foutgeparkeerd. Ruud lette even niet op en het knol kon opeens ontsnappen. Erger nog, dat knol snoepte nog een pion mee ook. Nu had Eric de betere papieren. Hij profiteerde niet en de partij verzandde in remise.

Anton Nooijen liet zich verrassen door Marciano Verduijn. Hij lette even niet op en stond prompt mat. Goed gezien van Marciano die daarmee een mooie overwinning boekte.

Arno Boutens is nieuw op de club en wist met zijn debuut meteen te winnen. Kees Polderman was de sigaar. Al snel won Arno een stuk en daarmee was de partij eigenlijk al wel klaar. Kees sputterde nog wat tegen, maar dat mocht niet meer baten.

Joas Fontijnstond best mooi tegen Wolfgang Reichpietsch met een prachtpaard in de stelling van de Duitser. Joas had echter zijn loper vergeten en die werd pardoes van het bord geslagen. Joas had daarmee nog wel zijn mooie paard, maar opeens had ie daar niet zoveel meer aan. Na nog een paardvork hield hij het voor gezien en kon ie aan de gemeente pils.

Competitie 2022/2023 ronde 15

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: