We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

  • René Tiggelman nog steeds ongeslagen

    Slecht met een half verliespuntje gaat René Tiggelman soeverein aan de leiding. In zowel de veertiende als vijftiende ronde had hij geen last van zijn tegenstanders.

    In de veertiende ronde versloeg hij Albert Vermue en in de vijftiende ronde rolde hij Hans Groffen op. Hans baalde er achteraf van dat Ajax niet op donderdag speelde. Wellicht is verliezen van René op dit moment minder erg dan naar een wedstrijdje kijken van Ajax.

    Hans deed het in de opening niet geheel fris en liep meteen achter de feiten aan. Langzaam maar zeker kwam Hans steeds slechter te staan. Hans vertelde na afloop nog wel dat René het veel eerder had kunnen winnen. De manier waarop het nu ging was wellicht pijnlijker aangezien de duimschroeven langzaam maar zeker steeds  meer aangedraaid werden. Leek me verder een prima partij van de koploper.

    Competitie2425 Ronde15 Foto04a

    René Tiggelman (rechts) staat hier al uitstekend tegen Hans Groffen die met Pb6 mistastte (Foto: Roeland Alders)

    Jos van der Kaap had weer eens een nieuwtje in de opening. Tegen Albert Vermue deed hij in het Jähnisch eerst a6 en daarna f5. Dat had Albert natuurlijk nog nooit gezien. Ik als verslaggever ook niet. Het leek even een puinhoop te worden voor zwart, maar Jos wist precies wat ie aan het doen was. Uiteindelijk won Jos een kleine kwaliteit. Met een toren en twee lopers tegen twee torens was het kinderspel voor Jos om de partij uit te spelen naar een overwinning. Ook hier een prima partij van de winnaar volgens mij.

    Competitie2425 Ronde15 Foto03a

    Jos van der Kaap (links) staat na het stukoffer van Albert Vermue goed (Foto: Roeland Alders)

    Dan de spannende partij van Henrik Westerweele tegen Roeland Alders. Vanuit de opening was het allemaal nog wat aftasten, maar daarna ging het los. Het Pd8 van Roeland leek solide, maar daar dacht de computer anders over. Andere wat ‘gezondere’ varianten gaven ongeveer gelijkspel. Na het Pd8 nam Henrik de regie over en kon Roeland alleen maar tegenhouden en een koning op het midden van het bord. Met een onnauwkeurige zet verloor Henrik een stuk. Dat leek de ommekeer. Ook hier maakte de computer korte metten met de zwarte stelling en gaf wit ondanks een stuk minder nog steeds duidelijk voordeel. Als Roeland het stuk niet gepakt had dan kon de stelling bij goed spel weer in evenwicht gebracht worden. Henrik raakte in de tijdnood echter in de war en verslikte zich alsnog met het verlies van flink wat materiaal. Uiteindelijk ging hij door zijn tijd.

    Erik Wolf was snel klaar met een overwinning op zak. Tegenstander Ralph den Nederlanden deed het niet geheel goed in de opening en door een blunder verloor hij materiaal. Door de zege van Erik staat hij stevig in de top 10.

    Competitie2425 Ronde15 Foto02

    Erik Wolf (links) strafte een blunder van Ralph den Nederlanden genadeloos af (Foto: Roeland Alders)

    David Knight kende weinig moeite met Raymond van de Ven. In de Souburgse Beker werd Raymond al flink pijn gedaan. Dat was nu niet anders al hielp Raymond wel mee door zijn dame in te laten sluiten.

    Frans Baljeu en Eric Bouman speelden remise tegen elkaar. Wellicht achteraf een terechte uitslag.  In het middenspel had Frans een stuk meer en leek hij op de winst af te stevenen. Na verloop van tijd was de stelling compleet veranderd. Frans had het voordeel laten verdampen als sneeuw voor de zon. Eric had een toren en Frans een paard. Daarmee waren de rollen opeens omgedraaid.  In het spannende eindspel had het nog mis kunnen gaan voor Frans, maar uiteindelijk vond hij de weg naar remise.

    Competitie2425 Ronde15 Foto01

    Eric Bouman en Frans Baljeu maakten er een waar spectakel van. De neutrale toeschouwer was de grote winnaar terwijl er uit de partij geen winnaar kwam (Foto: Roeland Alders)

    Erik Breure speelde tegen de debuterende Sheyenne van de Ven. Voor Sheyenne bleek zo’n serieuze partij nog wel even wennen, want al snel had Erik haar dame te pakken. Niet veel later was Erik zijn dame zelf ook kwijt. Echter had hij nog wat materiaal voorsprong zodat Sheyenne haar debuut niet op kon luisteren met een zege. Wellicht volgende week een betere kans.

    2425 Wintercompetitie15

Vol bravoure gingen we afgelopen vrijdagavond naar Axel om onze bekerwedstrijd te spelen tegen Landau. Na de wedstrijd was de bravoure wel iets verdwenen, maar het was nog een gezellige nazit met onze sympathieke tegenstanders.

Voor de wedstrijd werd de loting verricht. We lootte zwart op de oneven borden.

Anton mocht op bord 4 aantreden tegen Aäron Zootjes. Anton was tevreden over zijn opening. Het duurde even voordat hij zijn fianchetto kon opzetten, maar na de opening was de stelling in evenwicht. Beide spelers hadden hun stukken goed ontwikkeld. Anton had een batterij  kunnen creëren op h6, wat later cruciaal zou zijn. Aäron sloeg met zijn paard een gedekte pion op e4. Deze kon Anton slaan, maar dan zou zijn tegenstander het overwicht hebben in het centrum. Anton leek alles wel op orde te hebben, maar na de ruil van dames verloor hij een stuk. Hierna speelde de tegenstander de partij netjes uit. In de analyse bleek later dat Anton Lxh6 had moeten spelen. Hiermee kon hij eeuwig schaak forceren.

Ralph had de Owens verdediging op het bord tegen Ronald Janssens op bord 3. De tegenstander van Ralph speelde d4 en e5. Hierdoor kreeg de loper van Ralph goed zicht op de gerokeerde koning. Het middenspel was aardig chaotisch. Al vroeg kon Ralph zijn paard niet meer bewegen, aangezien er een Greek gift gespeeld zou worden. Verrassend genoeg gaf zijn tegenstander het loperpaar op, waarna hij kampte met een geïsoleerde a + h pion en een dubbelpion op de d en f lijn. Deze pionnen waren prachtige aanvalsdoelen voor Ralph, maar hij hapte te vroeg, wat er voor zorgde dat er een matdreiging ontstond. Deze matdreiging kon Ralph alleen afwenden door een aantal pionnen op te offeren. Uiteindelijk waren de 3 vrijpionnen van zijn tegenstander iets teveel van het goede voor de koning en paard van Ralph.

Met een 2 – 0 achterstand zat er alleen nog een barrage in. Gezien de stellingen op bord 1 en 2 was daar nog weinig hoop op.

Merijn speelde op bord 2 tegen de sympathieke oud-Souburger Ronald de Pooter. In een Engelse opening speelde Merijn de lange rokade. Hij was alleen vergeten om f4 spelen. Hierdoor kon Ronald de pion op f2 met zijn loper slaan. Merijn speelde met een open f-lijn, terwijl zijn tegenstander zijn stukken in de stelling van Merijn plantte. Merijn won de pion terug, maar moest de kwaliteit teruggeven. Merijn won de kwaliteit weer terug en kwam zelfs weer een pion voor. Het gevolg was echtere dat de stelling van Merijn een ruïne was. Na de gedwongen ruil van dames kon Merijn niet meer voorkomen dat de toren en lopers van zijn tegenstander het onvermijdelijke kon voltrekken. 

De wedstrijd was gespeeld, maar de eer kon nog gered worden.

Henrik speelde op bord 1 tegen Arjo Arendse. In een Franse doorschuifvariant kreeg Arjo het initiatief en veel ruimtevoordeel. Arjo verzuimde een paar keer om f5 te spelen i.p.v. daarvan probeerde hij het op de damevleugel. Helaas zonder succes. De stelling raakte weer in evenwicht, nadat Henrik zijn slechte witveldige loper mocht ruilen. Uiteindelijk kwam Henrik als eerste in tijdnood, maar uiteindelijk kon Henrik een pion geven en daarmee eeuwig schaak forceren.

IMG 2425

Overig nieuws

© 2002-2025 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: