We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

 • IN MEMORIAM RONALD STEIJN

  Afgelopen vrijdagmiddag is ons erelid, maar bovenal onze (schaak-) vriend Ronald Steijn na een langdurige ziekte op 63-jarige leeftijd overleden.    
    
  Kort na de start van onze vereniging vroeg de oprichter Jean de Decker enkele jeugdige leden van Schaakvereniging Vlissingen om bij Souburg in de interne competitie te komen spelen. Onze club had toen maar een tiental leden en uitbreiding zou de levensvatbaarheid van de jonge schaakclub vergroten.  
    
  Een van deze spelers was Ronald, die al snel overging van de Schaakclub Vlissingen naar de Schaakclub Souburg (SKS). Deze overgang vormde het startpunt van een schaakcarrière, een actief en productief lidmaatschap, een gezamenlijk schaakleven en verschillende vriendschappen.    
    
  Ronald was een goede speler. Hij was geen theoreticus; niet iemand die de laatste snufjes van een bepaalde opening op het bord toverde. Maar hij had een goede kijk op het spel en was vooral een handig en gevaarlijk tacticus. Hij werd in 1983 en 1991 clubkampioen. Ronald speelde jaren in ons eerste team en vele malen in het persoonlijk kampioenschap van Zeeland. Ook speelde hij in andere toernooien, zowel binnen als buiten Zeeland. Mooie herinneringen bewaren we aan het Nederlands Kampioenschap Snelschaken voor Clubteams in Beverwijk. Hetzelfde geldt voor het tweetallentoernooi in Roosendaal en de weekendtoernooien in Den Haag.  
    
  Ronald was een clubman in hart en nieren, iemand die zijn lidmaatschap niet uitsluitend uitdrukte in het schaken, maar evenzeer in de uitbouw van onze vereniging. Zo was hij bestuurslid, teamleider, medeorganisator van vele SKS-toernooien, begeleider en chauffeur van de jeugd naar vele en verre toernooien en initiatiefnemer van een bezoek door een groep SKS-leden aan de schaakclub van Jean de Decker, die later in Spanje woonde.  
    
  Maar vermoedelijk zag hij zelf als zijn belangrijkste bijdrage aan onze club alles wat met ons clubgebouw te maken heeft. Talloze klusjes heeft hij gedaan. Maar ook bij onze grotere projecten (bovenverdieping, extra toilet, nieuwe vloer, nieuwe kozijnen, etc.) dacht en hielp hij mee. Hij was terecht enorm trots op ons gebouw. Zonder hem zou het er nu anders en ongetwijfeld minder hebben bijgestaan.  
    
  Een goede schaker en een clubman in hart en nieren, maar bovenal was Ronald een bijzonder aardig mens: iemand die altijd bereid was de club en anderen te helpen, iemand waar je van op aankon, vriendelijk en uitermate bescheiden. En, positief en humorvol. Zijn daverende lach verstomt voor ons niet!  
    
  Vaarwel Ronald, we zullen je missen…  
    
  Bestuur SKS

  ronald.png
   
  Ronald nadat SKS hem het erelidmaatschap verleende

Vol bravoure gingen we afgelopen vrijdagavond naar Axel om onze bekerwedstrijd te spelen tegen Landau. Na de wedstrijd was de bravoure wel iets verdwenen, maar het was nog een gezellige nazit met onze sympathieke tegenstanders.

Voor de wedstrijd werd de loting verricht. We lootte zwart op de oneven borden.

Anton mocht op bord 4 aantreden tegen Aäron Zootjes. Anton was tevreden over zijn opening. Het duurde even voordat hij zijn fianchetto kon opzetten, maar na de opening was de stelling in evenwicht. Beide spelers hadden hun stukken goed ontwikkeld. Anton had een batterij  kunnen creëren op h6, wat later cruciaal zou zijn. Aäron sloeg met zijn paard een gedekte pion op e4. Deze kon Anton slaan, maar dan zou zijn tegenstander het overwicht hebben in het centrum. Anton leek alles wel op orde te hebben, maar na de ruil van dames verloor hij een stuk. Hierna speelde de tegenstander de partij netjes uit. In de analyse bleek later dat Anton Lxh6 had moeten spelen. Hiermee kon hij eeuwig schaak forceren.

Ralph had de Owens verdediging op het bord tegen Ronald Janssens op bord 3. De tegenstander van Ralph speelde d4 en e5. Hierdoor kreeg de loper van Ralph goed zicht op de gerokeerde koning. Het middenspel was aardig chaotisch. Al vroeg kon Ralph zijn paard niet meer bewegen, aangezien er een Greek gift gespeeld zou worden. Verrassend genoeg gaf zijn tegenstander het loperpaar op, waarna hij kampte met een geïsoleerde a + h pion en een dubbelpion op de d en f lijn. Deze pionnen waren prachtige aanvalsdoelen voor Ralph, maar hij hapte te vroeg, wat er voor zorgde dat er een matdreiging ontstond. Deze matdreiging kon Ralph alleen afwenden door een aantal pionnen op te offeren. Uiteindelijk waren de 3 vrijpionnen van zijn tegenstander iets teveel van het goede voor de koning en paard van Ralph.

Met een 2 – 0 achterstand zat er alleen nog een barrage in. Gezien de stellingen op bord 1 en 2 was daar nog weinig hoop op.

Merijn speelde op bord 2 tegen de sympathieke oud-Souburger Ronald de Pooter. In een Engelse opening speelde Merijn de lange rokade. Hij was alleen vergeten om f4 spelen. Hierdoor kon Ronald de pion op f2 met zijn loper slaan. Merijn speelde met een open f-lijn, terwijl zijn tegenstander zijn stukken in de stelling van Merijn plantte. Merijn won de pion terug, maar moest de kwaliteit teruggeven. Merijn won de kwaliteit weer terug en kwam zelfs weer een pion voor. Het gevolg was echtere dat de stelling van Merijn een ruïne was. Na de gedwongen ruil van dames kon Merijn niet meer voorkomen dat de toren en lopers van zijn tegenstander het onvermijdelijke kon voltrekken. 

De wedstrijd was gespeeld, maar de eer kon nog gered worden.

Henrik speelde op bord 1 tegen Arjo Arendse. In een Franse doorschuifvariant kreeg Arjo het initiatief en veel ruimtevoordeel. Arjo verzuimde een paar keer om f5 te spelen i.p.v. daarvan probeerde hij het op de damevleugel. Helaas zonder succes. De stelling raakte weer in evenwicht, nadat Henrik zijn slechte witveldige loper mocht ruilen. Uiteindelijk kwam Henrik als eerste in tijdnood, maar uiteindelijk kon Henrik een pion geven en daarmee eeuwig schaak forceren.

IMG 2425

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: